Medimagazin logo

Yeşil alanlara yakın yaşamak depresyon ve anksiyete riskini azaltabilir

Çin'deki Huazhong Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nden araştırmacılar, parklara ve yeşil alanlara yakın yaşamak ile depresyon ve anksiyete riskinin azalması arasında potansiyel bir bağlantı olduğunu ortaya çıkardı.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Yeşil alanlara yakın yaşamak depresyon ve anksiyete riskini azaltabilir
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Nature Mental Health dergisinde yayımlanan çalışma, yeşil alanlara uzun süre maruz kalmanın ruh sağlığı üzerindeki etkilerini araştırıyor. Araştırmanın başındaki Yaohua Tian ve ekibi, kentleşmenin ruh sağlığı üzerindeki etkisine ilişkin artan endişelerden yola çıktı.

Tian, “Yeşil alanların stresi azaltma ve ruh halini iyileştirme üzerinde olumlu bir etkisi olduğuna uzun zamandır inanılıyor, ancak bu fikri destekleyecek yeterli bilimsel kanıt yok” dedi.

Araştırmacılar bu boşluğu doldurmak için İngiltere Biobank veri tabanında kayıtlı 400.000'den fazla kişinin verilerini analiz etti. Katılımcıların yeşil alanlara yakınlıklarını ve kendi bildirdikleri refah puanlarını, yaklaşık 12 yıllık bir süre boyunca yerleşim bölgelerindeki hastaneye yatış ve ölüm kayıtlarıyla birlikte incelediler.

Bulgular, yeşil alanlara yakın yaşamak ile daha düşük depresyon ve anksiyete riski arasında anlamlı bir ilişki olduğunu ortaya koydu. Tian, bu eğilime katkıda bulunan bir faktör olarak yeşil alanlarda hava kirliliğinin azalmasının rolünü vurguladı.

Tian, “Bu çalışma, kentsel yeşil alanların genişletilmesinin iyi bir ruh sağlığını teşvik etmek için önemli bir strateji olabileceğini göstermektedir” dedi.

Bu araştırmanın sonuçları akademinin ötesine geçerek potansiyel olarak şehir planlama politikalarını etkileyebilir. Hükümetler, vatandaşlarının ruh sağlığını desteklemek için yeni parkların oluşturulmasına veya mevcut yeşil alanların genişletilmesine yatırım yapmayı düşünebilir.

Tian ve ekibi şimdi Çin de dahil olmak üzere farklı toplumlarda benzer çalışmalar yürütmeyi ve yeşil ortamlar ile ruh sağlığı arasındaki bağlantının altında yatan fizyolojik mekanizmaları araştırmayı planlıyor.

yesil alan
park
depresyon
anksiyete
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir