Medimagazin logo

Yeni araştırma, kalp yetmezliğinin tespitini geliştirerek kadınların hayatını kurtaracak

Yeni bir çalışma, kadınlarda kalp yetmezliğinin nasıl tespit edildiğini geliştirdi; bu da daha fazla kadın hastaya daha erken bir aşamada teşhis konulabileceği anlamına geliyor.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Yeni araştırma, kalp yetmezliğinin tespitini geliştirerek kadınların hayatını kurtaracak
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Kalbin kanı verimli bir şekilde pompalamakta zorlandığı bir durum olan kalp yetmezliği, Birleşik Krallık'ta her yıl yaklaşık 200.000 kişiyi etkiliyor

 Etkili tedavi için erken teşhis büyük önem taşıyor. Bu yeni yöntem, kadınlarda kalp yetmezliğinin erken teşhisini önemli ölçüde iyileştirerek hayat kurtaran tedaviyi daha erken almalarını sağlayabilir.

Araştırma bulguları

UEA Norwich Tıp Fakültesi'nden Dr. Pankaj Garg, MRI tekniklerini özellikle kadınlar için geliştiren ekibin, kalp yetmezliği olan kadın hastalara %16,5 daha fazla tanı koyabildiğini açıkladı. Bu gelişme, şu anda kalp yetmezliğini doğru ve hızlı bir şekilde teşhis ve tedavi etme konusunda zorluklarla karşılaşan Ulusal Sağlık Hizmeti (NHS) üzerinde büyük bir etkiye sahip olabilir.

Geleneksel olarak kalp yetmezliği teşhisi, son derece hassas ancak invaziv bir prosedür olan kateter kullanılarak kalbin içindeki basınçların ölçülmesini içerir. Daha yaygın olarak doktorlar, vakaların yarısına kadar yanlış olabilen ekokardiyogramları (ultrason taramaları) kullanmaktadır. Öte yandan MR, kalp fonksiyonunun daha kesin görüntülerini sunar, ancak daha önce kadınlarda kalp yetmezliğini teşhis etmede, özellikle de erken aşamalarda yetersiz kalmıştır.

Yeni MRI tekniği nasıl çalışıyor?

Araştırma ekibi, MRI taramalarını kullanarak kalp basıncını invazif olmayan bir şekilde ölçmelerini sağlayan bir denklem geliştirdi. Bu yöntem, kalpleri artan basınca erkek kalplerine kıyasla genellikle farklı tepki veren kadınlar için özellikle faydalı.

Kadın kalbindeki biyolojik farklılıklar

Sheffield Üniversitesi'nden Profesör Andy Swift, kadınların kalplerinin biyolojik olarak erkeklerden farklı olduğunu ve bu durumun kalp yetmezliğine nasıl tepki verdiklerini etkilediğini vurguladı.

Kadınlar genellikle kalbin pompalama işlevini sürdürdüğü ancak gevşemekte ve kanla dolmakta zorlandığı bir tür kalp yetmezliğinden muzdariptir. Geleneksel ekokardiyografi bu durumu teşhis etmekte zorlanır, ancak yeni MRI tekniği bu özel kalp yetmezliği türü için doğruluğu artırır.

Önemli bir fark yaratabilir

Leeds Üniversitesi'nden Dr. Peter Swoboda, kalp yetmezliği hastalarında semptomların ve yaşam beklentisinin iyileştirilmesinde erken teşhis ve tedavinin önemini vurguladı.

Nefes darlığı ve yorgunluk gibi semptomlar yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyebilir ve erken müdahale önemli bir fark yaratabilir.

Birleşik Krallık Sağlık ve Sosyal Bakım Bakanı Victoria Atkins, araştırmayı kadın sağlığı açısından olumlu bir gelişme olarak değerlendirdi. Tıbbi koşulların erkekleri ve kadınları nasıl farklı etkilediğine dair daha fazla araştırma yapılması gerektiğini vurguladı. 

kalp yetmezligi
mri
sheffield universitesi
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir