Medimagazin logo

Çocuk hastalıklarında randevu krizi! 'Pediatri eğitimi daha bilimsel olmalı'

İstanbul’da çocuk diş hekimliği, çocuk sağlığı ve hastalıkları bölümlerinin önümüzdeki günlerde randevusu bulunmuyor. Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı bölümünde ise en erken 15 gün sonraya randevu bulunabiliyor.
Kaynak: Cumhuriyet - Şevval Aydoğan
Çocuk hastalıklarında randevu krizi! 'Pediatri eğitimi daha bilimsel olmalı'
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Sağlıkta yaşanan sorunlar her geçen gün artıyor. Sağlık Bakanlığı uygulaması Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden hastaların randevu alamama sorunu da bunlardan birisi.

Cumhuriyet’ten Şevval Aydoğan’ın haberine göre, İstanbul’da şu anda Pediatri branşındaki Çocuk Diş Hekimliği, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları bölümlerinin önümüzdeki günlerde randevusu bulunmuyor. Bu bölümlerin yalnızca bu günlerde değil, geçen aylarda da randevusu bulunmuyordu. Öte yandan Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı bölümünde ise en erken 15 gün sonraya randevu bulunuyor.  

6 ayda 67 pediatri uzmanı 'iyi hal belgesi' aldı 

Pediatri bölümünün ekonomik, sosyal, nöbet koşullarının ağırlığı, eğitimin daha zor olması ve hekime şiddet nedeniyle daha az tercih ediliyor olması da bu durumun önemli unsurlarından biri. Öte yandan Türk Tabipler Birliği’nin verilerine göre ise 2024’ün ilk 6 ayında 67 Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanı yurtdışında çalışmak için gerekli olan ‘iyi hal belgesi’ aldı.

Pediatri eğitimi nasıl olmalı?

Pediatri bölümünde yaşanan sorunları ve pediatri eğitiminin nasıl olması gerektiğini Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Özgür Kasapçopur ile konuştuk. Kasapçopur, “38 yıldır çocuk hekimiyim, yine olsa yine çocuk hekimi olmak isterdim. Pediatri bölümü önceden daha çok tercih ediliyordu fakat artık edilmiyor. Bu alandaki uzmanlık eğitiminin daha bilimsel hala getirilmesi gerekiyor. Bu bölümün tercih edilmemesindeki en büyük caydırıcı nedenlerden biri de mecburi hizmet olması. Hem ana dal hem de yan dal uzmanlığı sonrası zorunlu hizmet olması. Yurtdışında böyle bir durum yok” dedi.

Malpraktis davaları önemli bir faktör

Pediatri eğitiminin zor olduğuna da değinen Kasapçopur, “Çocuklarla uğraşmak özveri isteyen bir iş, oldukça zorlu bir eğitim. Bu nedenle de daha rahat ve zorunlu hizmetin az olduğu dallar tercih edilebiliyor. Öte yandan malpraktis davaları da tercih edilmeme de önemli bir faktör. Yenidoğanla ilgilenen arkadaşlarımız çok fazla malpraktis davalarıyla karşılaşıyorlar.” dedi.

pediatri
randevu
cocuk sagligi ve hastaliklari
Yorum (14)
Yorumsuz
yanlış tesbit mecburi hizmet nedeniyle tercih edilmiyor değil. gerçekleri konuşun. sorumsuz ailelerin, herşeyi bilip bir ateş düşürmeyi bilmeyen cahil annelerin ,sistem tarafından desteklenmesi, başta dr olmak üzere çalışanların bu insanların önüne atılması. daha tesbit yapamıyorsunuz.
34
Cevapla
Gerçek çözüm
yani pediatri eğitimi daha bilimsel olunca mhrs sorunu çözülecek mi ? sağlıkta şiddet, malpraktis, çalışma koşulları,üç adet dev gibi sorun.nasıl çözülecek bunlar?yaprak dökümü başladı,hala yükü geride kalanlara bindir allah bindir.bi düşünün,nasıl düzelir bu iş,ama gerçekçi olsun.
25
Cevapla
uzman
yenidoğan uzm. ve pediatristim.birşey yapılsın diye yazmıyorum,ümidimi kaybedeli çok oldu.çok tecrübeliyim ama artık riskli vaka kabül etmiyorum çünkü devlet millet adalet beni korumuyor,eksik hatalarının bedelini bize ödettiriyor.bugün bir pediatriste haksız 27 milyon ceza kesildi. söz bitti.
24
Cevapla
yorum
yorumları kestik mi ?
1
Cevapla
Acilci
bütün eğitimler, hatta sağlık yönetimi de daha bilimsel olmalı...
20
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir