Medimagazin logo

Alzheimer'ın nedeni çok hızlı yaşlanan beyin hücreleri olabilir

California San Diego Üniversitesi'ndeki (UCSD) bilim insanları, Alzheimer hastalığının nedenlerine ışık tutabilecek önemli bir keşifte bulundu. Araştırmaları, bazı beyin hücrelerinin diğerlerinden daha hızlı yaşlandığını ve bunun da bu yıkıcı durumun gelişiminde önemli bir faktör olabileceğini gösteriyor.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Alzheimer'ın nedeni çok hızlı yaşlanan beyin hücreleri olabilir
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Araştırmacılar, 59 yaşın üzerindeki Alzheimer hastası olan ve olmayan 14 ölmüş bireyin beyinlerini inceledi. Özellikle frontal korteksteki bazı beyin hücrelerinin daha fazla yaşlanma belirtisi gösterdiğini ve Alzheimer hastalarında daha yaygın olduğunu keşfettiler.

Çalışma, bu yaşlanan beyin hücrelerinde, genetik işlev için önemli moleküller olan DNA ve RNA'nın sağlıklı hücrelere göre daha az etkileşime girdiğini buldu. Bu azalan etkileşim, hücrenin düzgün çalışma yeteneğini bozarak Alzheimer'a katkıda bulunabilir.

Yenilikçi teknoloji

Bulgular, bilim insanlarının tek bir hücrenin kromozomları içindeki etkileşimleri yakından incelemelerine olanak tanıyan MUSIC adlı son teknoloji ürünü bir araç sayesinde mümkün oldu. Bu araç, hücreler yaşlandıkça DNA'nın yapısının nasıl değiştiğine dair önemli ayrıntıları ortaya çıkardı.

Cinsiyet farklılıkları

İlginç bir şekilde, çalışmada erkek ve kadın beyinleri arasında farklılıklar kaydedildi. Kadınlarda daha az yaşlanan nöron bulunurken, oligodendrosit adı verilen daha fazla yaşlanan destek hücresi vardı. Bu durum, kadınların geç başlangıçlı Alzheimer'a yakalanma olasılığının neden iki kat daha fazla olduğunu açıklamaya yardımcı olabilir.

Yeni tedaviler için potansiyel olabilir

Bu yaşlanan hücrelerde hangi genlerin bozulduğunu anlamak Alzheimer için yeni tedavilere yol açabilir. Bilim insanları bu genleri hedef alarak hastalığın ilerlemesini yavaşlatmayı veya önlemeyi umuyor.

Çalışma prestijli Nature dergisinde yayımlandı.

alzheimer
beyin hucresi
san diego universitesi
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir