Medimagazin logo

Bilim insanları, tanıdan 7 yıl önce kanser uyarısı verebilen kan proteinlerini keşfetti

Cancer Research UK tarafından finanse edilen Oxford Population Health'ten araştırmacılar, tanıdan yedi yıl öncesine kadar kanser için erken uyarı işaretleri olarak hizmet edebilecek kan proteinlerini belirlediler.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Bilim insanları, tanıdan 7 yıl önce kanser uyarısı verebilen kan proteinlerini keşfetti
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Oxford Population Health'in Birleşik Krallık tarafından finanse edilen iki Kanser Araştırması araştırması, kanda, insanları kanser teşhisi konmadan yedi yıl öncesine karşı uyarabilen proteinler keşfetti.

Çalışma, daha sonra kanser gelişen yaklaşık 5.000 kişi de dahil olmak üzere 44.000'den fazla katılımcıdan alınan kan örneklerinin analizine odaklandı.

Araştırmacılar, proteomik adı verilen ve birçok proteinin aynı anda incelenmesine olanak tanıyan bir teknik kullanarak, daha sonra kanser teşhisi konan kişilerin proteinlerinde, kanser teşhisi konmayanlara kıyasla önemli farklılıklar buldular. Özellikle, 19 farklı kanser türüyle bağlantılı 618 protein belirlediler ve bu proteinlerin 107'si teşhislerinden yedi yıl öncesine kadar bireylerde tespit edildi.

Proteomik, ekibin kan örneklerindeki çok sayıda proteini analiz etmesini sağlayarak hangi proteinlerin kanser riskiyle ilişkili olduğunu saptamalarına yardımcı oldu.

40 farklı protein ortaya çıktı

Bir başka çalışmada, kanser gelişiminde rol oynayan kan proteinlerini belirlemek için 300.000'den fazla kanser vakasından elde edilen genetik veriler incelendi. Bu araştırma, dokuz farklı kanser türünün gelişme riskini etkileyen 40 proteini ortaya çıkardı.

Bu proteinlerin tanımlanması, kanserin önlenmesi ve tedavisi için yeni yollar açıyor. Araştırmacılar, kanserin en erken aşamalarında hangi proteinlerin rol oynadığını anlayarak, bu proteinleri klinik ortamlarda tespit edebilecek testler geliştirmeyi ve böylece çok daha erken teşhis ve müdahaleye olanak sağlamayı umuyor.

Proteinler kanser riskimizi nasıl etkiyor?

Oxford Population Health'te Kıdemli Beslenme Epidemiyoloğu ve çalışmanın eş lideri olan Dr. Keren Papier, kanseri en erken aşamalarında anlamanın önemini vurguladı: “Binlerce insandan elde edilen veriler, kanımızdaki proteinlerin kanser riskimizi nasıl etkileyebileceğine dair heyecan verici bilgiler ortaya koydu. Şimdi hangilerinin önleme amacıyla güvenilir bir şekilde kullanılabileceğini görmek için bu proteinleri derinlemesine incelememiz gerekiyor” dedi.

Kıdemli Genomik Epidemiyolog ve çalışmanın eş lideri Dr. Joshua Atkins, genetik yapımızın ve proteinlerin kanser gelişimi üzerindeki etkisinin altını çizdi ve  “Kan örneği veren binlerce kişi sayesinde, genlerin kanseri uzun yıllar boyunca nasıl etkilediğine dair çok daha kapsamlı bir resim oluşturuyoruz” dedi.

Gelecekteki yönelimler

Bu araştırma umut verici olmakla birlikte, bu proteinlerin kanser gelişimindeki rolünü tam olarak anlamak ve erken teşhis testleri için en güvenilir proteinleri belirlemek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç var. Araştırmacılar ayrıca bu proteinlerin yeni tedavilerle hedeflenmesinin potansiyel yan etkilerini de keşfetmeyi amaçlıyor.

Cancer Research UK Araştırma ve İnovasyon İcra Direktörü Dr. Iain Foulkes, bu bulguların önemini vurguladı.  Foulkes,“Kanseri önlemek, hastalığın en erken uyarı işaretlerine dikkat etmek demektir. Bu araştırmadan elde edilen keşifler, insanlara kanser korkusundan uzak, daha uzun ve daha iyi yaşamlar sunmanın nihai yolu olan önleyici tedaviler sunmaya yönelik çok önemli bir ilk adımdır” dedi.

Çalışmaların bulguları prestijli Nature Communications dergisinde yayımlandı.

kanser
proteomik
oxford population health
kan proteini
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir