Medimagazin logo

Görüntüde SGK’lı gerçekte SGK’sız hastaneler!

Medimagazin’e ulaşan SGK anlaşmalı hastanelerden randevu almaya çalışan, tamamlayıcı sağlık sigortasına sahip bir avukat okuyucumuzun yaşadıkları, SGK anlaşmalı hastanelerin mevcut hekimlerini talebe göre sürekli SGK kapsamından çıkardığı gerçeğini gözler önüne serdi.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Görüntüde SGK’lı gerçekte SGK’sız hastaneler!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Medimagazin’in okuyucu köşesine gelen mesaj şöyle:

“SGK anlaşmalı hastanelerin tamamen keyfi bir şekilde ve istedikleri zaman doktorları (Tercihen en deneyimli, yan dal uzmanları ve doçent, profesör ünvanına sahip) SGK’sız hale getirebildiklerini biliyor muydunuz?

SGK anlaşmalı bir hastane nasıl SGK’sız olur?

SGK ile anlaşması olan bir hastaneden randevu almaya çalıştığımda karşılaştığım durumu biraz araştırdığımda bazı hastanelerin bir açık yol üzerinden SGK’lı ve TSS’lı hastalara bakmamak için inanılmaz bir düzen kurduklarını saptamış oldum.

SGK kısmi SGK anlaşmasının vatandaşa getirdiği zorluklar ve kötü kullanımı sonucunda 27 Mayıs 2022 tarihinde yayımlanan "Özel Sağlık Hizmeti Sunucularından Sağlık Hizmeti Satın Alım Sözleşmesi" duyurusu ile bazı özel hastanelerin hastalara hizmet vermede sınır getiren uygulamasına son verdi. Yapılan düzenlenme ile kısmi branş anlaşmalı 24 hastanenin 7 Haziran 2022 tarihine kadar ya tüm branşlarda SGK anlaşmalı hasta bakması ya da tamamen SGK sistemi dışına çıkması planlanmıştır.

SGK ise uygulamayı, “Yapılan düzenleme ile vatandaşlarımızın başvurduğu sağlık hizmeti sunucusunda ihtiyacı olan tüm branşlarda tetkik, tahlil ve tedavilerini almaları sağlanmış olup sağlık hizmetlerine erişiminde yaşanan mağduriyetlerin önüne geçilmesi amaçlanmıştır. Kısmi branş anlaşmalarının kaldırılmasıyla özellikle kemoterapi hastalarının mağdur olacağı şeklinde basında çıkan haberler gerçeği yansıtmamaktadır. Kısmi branş anlaşmalarının kaldırılmasında hedef bu hastanelerle olan sözleşmelerin feshi değil, tüm vatandaşlarımızın tüm sözleşmeli hastanelerden tüm branşlarda eşit bir şekilde hizmet almasını sağlamaktır" şeklinde açıkladı.

Bunun üzerine bazı özel hastaneler tamamen SGK’dan çıktı ve o şekilde hizmet vermeye başladı. Bazı hastaneler de tüm branşlarında tüm SGK’lı hastalara eşit hizmet vermeyi taahhüt ederek SGK ile anlaşmayı tercih etti. Buraya kadar her şey normal.

SGK mensuplarının adil şekilde özel hastanelerde tüm branşlardan ve hekimlerden faydalanmasını sağlamayı amaçlarken gerçekte durum nasıl şekillendi?

Kısmı SGK anlaşmasını vatandaşın mağduriyeti nedeniyle kaldıran SGK, SGK anlaşmalı hastanelerde her branşta 3 doktordan birini SGK anlaşmasız çalıştırmaya izin veren uygulamasına devam etti.

Peki bu durumda ne oldu?

Görüntüde SGK’lı gerçekte SGK’sız hastaneler ortaya çıktı.

SGK anlaşmasının getirdiği faydaları kullanan özel hastanelerin bir kısmı bünyesinde çalıştırdığı kendi seçtikleri bazı hekimleri SGK dışında tutmaya başladı ve SGK mensubu hastaların erişimine tamamen kapattı.

Bu uygulama tüm branşlarda yapılabildiğinden bazı bölümlerde vatandaşın mağduriyetini kaldırıyoruz derken hastanenin tüm bölümlerinde hasta doktora ulaşamaz hale geldi.

3 doktordan biri SGK bakmayacak derken (neden 3 doktordan biri bakmıyor amacı nedir?) Özellikle zincir hastaneler doktorlarını kendi hastaneleri arasında part time çalışma göstererek bölümdeki SGK’lı doktor sayısını orda fiilen çalışmasa bile artırıp bölümdeki tüm doktorlarını SGK anlaşmasız hale getirmeye veya bölümde sembolik tek doktoru SGK anlaşmalı bırakıp tam tersi anlaşmasız hekime yönlendirmeye başladı.

Peki bu iddiaların ispatı nerde? Çok uzağa gitmeye gerek yok, telefonun ucunda.

SGK anlaşmalı görünen hastanelerinin özellikle hoca seviyesinde birçok hekiminden randevu almaya çalıştığınızda hocamız SGK anlaşması olmadan çalışmaktadır TSS kullanamazsınız yanıtını alacaksınız benim gibi.

Biz vatandaş olarak haklarımızı adil şekilde sonuna kadar kullanmak istiyoruz.

SGK anlaşmalı bir hastaneye gittiğimizde veya randevu almaya çalıştığımızda “Bu hoca SGK bakıyor, bu hoca SGK bakmıyor” sürpriziyle niye karşılaşıyoruz?

Belli sayıda hastaya ulaşan ve SGK kapsamında hizmet veren bir hekim aniden aynı hastane içinde SGK’ dan çıkınca tamamen ücretli şekilde hizmet almak zorunda kalıyoruz? Neden? Hangi hocanın SGK bakmayacağına kim karar veriyor? (Genelde kıdemli ve hocalar SGK bakmıyor.)

1 tane uzman hekim ve haftalarca uzayan randevudan fırsat  bulabilirseniz SGK hakkınızı kullanabiliyorsunuz?

Ancak bazen çözümde öneriyorlar haklarını yemeyelim: “İlla bu hocaya muayene olmak istiyorsanız, ücret ödeyip hemen muayene olabilirsiniz gelmişken mağdur olmayın diye.”

Biz vatandaş olarak SGK anlaşmalı diye gittiğimiz hastanede sürprizle karşılaşmak istemiyoruz.

Biz SGK anlaşmalı diyerek gittiğimiz hastanede hangi doktorun SGK’sız olduğunu,ne zaman SGK dan çıktığını ? Neye ve hangi kritere göre çıktığını nasıl bileceğiz? 

Bir doktor bir gün SGK’lı bir gün SGK’sız olur mu ?

Hamile bir SGK’lı hastayı SGK anlaşmalı bir hastanede takip eden SGK’lı bir hekim gebelik takibinin tam ortasında SGK’dan çıktığında oluşan mağduriyet nasıl çözülecek?

Bu şekilde mağdur olan onlarca kişi olduğunu da öğrendim. Hamileliğinin 6-7. ayında hekimi SGK anlaşmalı olan hastalar, birden bire hekimi SGK’sız hale geldiğinde tercihleri dışında ciddi ücretler ödemek zorunda kalmaktadır.

Vatandaş olarak adil ve sürekli sürprizlerle karşılaşmadığımız bir sağlık hizmeti konusunda yardımlarınızı istiyoruz.”

sgk
hastane
hasta
tamamlayici saglik sigortasi
Yorum (4)
uzman
evde basit bir su tamiratı ücretinden daha düşük ücretlere profesörlere hastamızı muayene ettirir tedavi ettiririz düşüncesi. öyle olursa merdiven altı devreye girer her işte olduğu gibi. avukatlar devletin belirlediği avukat ücret tarifesi 4-5 bin iken 30 binden aşağı dava almıyorlar mesela.
17
Cevapla
DR.ÖZEL
sgk bu kadar deği̇şken bi̇r uygulamayi özel hastanelere neden sağliyor? hastane sgk anlaşmaliysa öyle çalişşin özelse özel hasta nerden bi̇lecek doktorun sgkli olup olmadiğini
2
Cevapla
Ömer Hayyam
vatandaşın yararını istiyorsanız özel muayenehaneleri sgk anlaşmalı yapın olay biter !
1
Cevapla
Doç. Dr.
sgk'nın verdiği üç kuruşluk ücret ile yılların deneyimine sahip olan hocalara adeta "beleşe" muayene olma arzusu elbette geri teper. bunu ne hekim ne de hastane kabul etmek ister. aynı yaygarayı, devlet hastanelerinde hoca'ya randevu alıp asistan tarafından takip edildiğinizde yapın lütfen.
1
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir