Medimagazin logo

Kemoterapi ilacı ilk kez insanlarda beyne ulaşıyor

Yeni ultrason, insanlarda glioblastomu tedavi etmek için kan-beyin bariyerini açmak üzere mikro kabarcıklar kullanıyor
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Kemoterapi ilacı ilk kez insanlarda beyne ulaşıyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Ölümcül beyin kanseri glioblastomun tedavisinde en büyük engel, en güçlü kemoterapinin agresif beyin tümörüne ulaşmak için kan-beyin bariyerini geçememesiydi.

Ancak şimdi Northwestern Medicine bilim insanları, kan-beyin bariyerini açmak ve damardan enjekte edilen kemoterapiyi vermek için insan beyninin büyük, kritik bölgelerine tekrar tekrar nüfuz etmek için yeni, kafatasına yerleştirilebilir bir ultrason cihazı kullandıkları ilk insan içi klinik çalışmanın sonuçlarını yayımladı.

  • İlk insan içi denemede, kemoterapi vermek üzere kan-beyin bariyerini geçici olarak açmak için yeni bir ultrason cihazı kullanıldı
  • Prosedür, insan beynindeki ilaç konsantrasyonlarında dört ila altı kat artışa yol açmıştır
  • Aylar boyunca birkaç haftada bir tekrarlanan dört dakikalık kan-beyin bariyeri açma işlemi sırasında hastalar uyanıktı
  • Şu anda glioblastoma için etkili bir tedavi yoktur

 

Kan-beyin bariyerini açılmasındaki başarısını ölçen ilk çalışma

Kan-beyin bariyerini açmak için dört dakikalık prosedür hasta uyanıkken gerçekleştiriliyor ve hastalar birkaç saat sonra evlerine gidiyor. Sonuçlar tedavinin güvenli olduğunu ve iyi tolere edildiğini, bazı hastaların altı döngüye kadar tedavi alabildiğini gösteriyor.

Bu çalışma, ultrason temelli kan-beyin bariyerinin açılmasının insan beynindeki kemoterapi konsantrasyonları üzerindeki etkisini başarılı bir şekilde ölçen ilk çalışmadır. Sonuçlar, kan-beyin bariyerinin açılmasının insan beynindeki ilaç konsantrasyonlarında yaklaşık dört ila altı kat artışa yol açtığını gösterdi.

Bilim insanları bu artışı iki farklı güçlü kemoterapi ilacı olan paklitaksel ve karboplatin ile gözlemledi. Bu ilaçlar normal koşullarda kan-beyin bariyerini geçmedikleri için bu hastaların tedavisinde kullanılmıyor.

Ayrıca bu çalışma, sonikasyondan sonra kan-beyin bariyerinin ne kadar hızlı kapandığını tanımlayan ilk çalışmadır. Bilim insanları, kan-beyin bariyeri restorasyonunun çoğunun sonikasyondan sonraki ilk 30 ila 60 dakika içinde gerçekleştiğini keşfetti. Yazarlar, bulguların insan beynine ilaç penetrasyonunu en üst düzeye çıkarmak için ilaç verme ve ultrason aktivasyonu sırasının optimizasyonuna izin vereceğini söyledi.

Northwestern Üniversitesi Feinberg Tıp Fakültesi'nde nörolojik cerrahi doçenti ve Northwestern Medicine beyin cerrahı olan baş araştırmacı Dr. Adam Sonabend, "Bu, glioblastoma hastaları için potansiyel olarak büyük bir ilerleme" dedi.

Sonabend, glioblastoma için kullanılan mevcut kemoterapi olan temozolomidin kan-beyin bariyerini geçtiğini, ancak zayıf bir ilaç olduğunu söyledi.

Makale 2 Mayıs'ta The Lancet Oncology dergisinde yayımlandı.

kemoterapi ilaci
beyin tumoru
kanbeyin bariyeri
glioblastom
Yorum (1)
Halil Ulutabanca
merak etmeyin sadece avrupa veya amerika bunu yapmıyor... erciyes üniversitesinde biz bu alanda çalışıyoruz... türkyede bu tarz usg deneysel çalışmalar için bizim bir tek bizim envanterinizde bulunuyor
3
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir