Medimagazin logo

'Türkiye 2050 yılında dünyada en fazla Alzheimer hastası olacak 4 ülkeden biri''

Türkiye'nin 2050 yılında dünyada en fazla Alzheimer hastası olacak 4 ülkeden biri olduğu ifade edildi.
'Türkiye 2050 yılında dünyada en fazla Alzheimer hastası olacak 4 ülkeden biri''
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

ANKARA-Türkiye Psikiyatri Derneği Konsültasyon Liyezon Psikiyatrisi Bilimsel Çalışma Birimi Koordinatörü Prof. Dr. Işın Baral Kulaksızoğlu, Dünya Alzheimer Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, Türkiye'de Alzheimer hastalığının sık görüldüğünü ve ailelerin stres altında bulunduğunu belirtti.

     Alzheimer'ın, unutkanlıkla başlayan, kişinin zihinsel yetilerini elinden alan ve bakıma muhtaç duruma getiren bir hastalık olduğuna dikkati çeken Kulaksızoğlu, bu hastalıkta aynı zamanda pek çok psikiyatrik belirtinin bir arada görülebildiğini ve hem hastanın hem de ailenin yaşam kalitesinin ciddi derecede düşebildiğini vurguladı.

     Nüfusun yaşlanmasına paralel olarak giderek artış gösteren hastalığın, dünyada 6. en sık ölüm nedeni olduğuna dikkati çekti.

     Her yıl bu hastalığın dünyaya yaklaşık 605 milyar dolara mal olduğunu dile getiren Kulaksızoğlu, ''Bu rakam tüm dünya bütçesinin yüzde birini oluşturmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre Türkiye 2050 yılında dünyada en fazla Alzheimer hastası olacak 4 ülkeden biridir'' ifadesini kullandı.

     Ülkede yaklaşık 400 bin Alzheimer hastası bulunduğunu, bu hastaların aileleri de hesaba katıldığında hastalığın çok geniş bir kitleyi ilgilendirdiğini belirten Kulaksızoğlu, bir araştırmaya göre hastaların yüzde 75'inin hastalık hakkında bilgi sahibi olmadığını, hastaya bakım verenlerin yüzde 27'sinde ciddi depresyon ve tükenme bulunduğunu bildirdi.

     Alzheimer hastalarının en az yüzde 50'nin tanı ya da tedavi almadan hayatını kaybettiğini belirten Kulaksızoğlu, aynı araştırmaya katılanların yüzde 83'ünün yaşlanınca bunamanın ''normal'' olduğu düşüncesi taşıdığını kaydetti

     Kulaksızoğlu, ''Ülkemizde yaşlı sağlığı ve artacak olan Alzheimer hastalığı için politikalar ve uygulamalar geliştirilmesi, ilgili sivil toplum örgütlerinin aktivitelerini artırması acil ihtiyaçtır'' değerlendirmesinde bulundu.

'türkiye
2050
yılında
dünyada
en
fazla
alzheimer
hastası
olacak
4
ülkeden
biri''
Yorum (1)
ky
Derelere akıtılan zehirler, içme suyumuza karışan kanalizasyon suları, yemyeşil çevreye atılan, toprağa gömülen binlerce varil içindeki kimyasal atıklar, filtresiz bacalardan üstümüze çöken zehirli dumanlar, devasa gemilerle ülkemize sokulan milyonlarca ton radyasyonlu hurdalar... Yanmış yağların tekrar tekrar kullanılması yüzünden ileri derecede kanserojen ve sağlığa zararlı maddelere maruz kalan mide ve damarlarımız ise her çeşit hastalığa açık. Mazot bile olmayacak yağları afiyetle yiyoruz. Hamburger zincirleri sağlık ve hayatımıza dolanıyor. Atık borularını bile tabaka tabaka tıkayan bu yağlar damarlarımızı mahvediyor. Bu atık yağlar denize ulaştığında ise bir litresi bir milyon litre suyu zehirliyor. Denizlerimiz ve balıklar kirleniyor. Dizel arabaların saçtığı nano zehirler ise damarlarımızda dolaşıyor. Yarın hepimiz alzheimer olmazsak sevinelim. önce hasta olup hastaneleri dolduracak sonra da tedavi oluyoruz diye sevineceğiz. Kimse hastalıkların önlenmesi için kılını kıpırdatmasın yoksa trilyon dolarlık sektör çöker.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir