Medimagazin logo

TAJEV Başkanı Prof. Dr. Ünlü: Doğurganlık hızı süratle düşüyor

Türk Alman Jinekoloji Eğitim, Araştırma ve Hizmet Vakfı (TAJEV) tarafından düzenlenen 15. Türk Alman Jinekoloji Kongresi, yaklaşık 1500 uzmanın katılımıyla gerçekleştirildi. Kongrede konuşan TAJEV Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Cihat Ünlü, "Ülkemizde doğurganlık hızı süratle düşüyor. TÜİK verilerine göre; 2001 yılında bir kadının yaşamı boyunca dünyaya getirdiği ortalama çocuk sayısı 2.38 iken, bu sayı 2023 yılında 1.51’ e düştü. Çok ciddi bir gerileme var." dedi.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
TAJEV Başkanı Prof. Dr. Ünlü: Doğurganlık hızı süratle düşüyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Türk Alman Jinekoloji Eğitim, Araştırma ve Hizmet Vakfı (TAJEV) tarafından organize edilen 15. Türk Alman Jinekoloji Kongresi, 23-27 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirildi. Antalya'da bir otelde düzenlenen ve 5 gün süren kongreye, yurt içi ve yurt dışından yaklaşık 1500 jinekolog katılım sağladı.

Jinekoloji, Perinatoloji ve Maternal Fetal Tıp, Jinekolojik Onkoloji, Endoskopi ve Robotik Cerrahi, İnfertilite, Üreme Endokrinolojisi, Menopoz ve Osteoporoz, Ürojinekoloji-Kozmetik Jinekoloji ve Endometriozis gibi alanların kapsamlı şekilde ele alındığı kongre, ulusal ve uluslararası uzman konuşmacıların katılımıyla zenginleşti. Kongre kapsamında ayrıca; Obstetrik Ultrasonografi, Ürojinekoloji-Kozmetik Jinekoloji, İnfertilite ve Ovulasyon İndüksiyonu, VNotes gibi konularda bilimsel kurslar düzenlendi. Katılımcı jinekologlar tarafından yoğun ilgi gören kongre, bilimsel içerik ve organizasyon kalitesiyle öne çıktı.

"Doğurganlık oranlarında çok ciddi bir gerileme var"

25 Nisan Cuma günü düzenlenen basın toplantısı ise, TAJEV Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Cihat Ünlü, Prof. Dr. Yusuf Üstün ve Prof. Dr. Ceana Nezhat gibi alanında öncü uzmanların katılımıyla gerçekleştirildi.

Basın toplantısında TAJEV Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Cihat Ünlü, kongrenin düzenlenme amaçlarına değinerek bilimsel gelişmeleri paylaşmak, mesleki dayanışmayı artırmak ve genç hekimlere güncel bilgiler sunmak amacıyla bu önemli organizasyonu gerçekleştirdiklerini ifade etti:

Türk Alman Jinekoloji Kongresi, 30 yıldır düzenleniyor. Bir ülkede 30 yıldır aynı organizasyonu sürdürebilmek, çok kolay değil. Bu sadece ülkemiz için değil, tüm dünya için geçerlidir. Her seferinde aynı heves ve azimle kongremizi düzenlemeye devam ediyoruz. Kongreye 13 ülkeden 1500’ e yakın katılımcı katıldı. Çok değerli hocalarımızın konuşmacı olarak görev aldığı ve aynı zamanda günümüzde jinekoloji alanında çok dikkat edilmesi gereken konulara değinilerek hazırladığımız oturumları gerçekleştirdik. Kongremizde, kadın sağlığını ilgilendiren; Polikistik Over Sendromu, Endometriozis, Gebelikte Aşılama, Gebelikte Vitamin Takviyeleri ve Beslenme, Tedavilerde Yapay Zeka’dan Yararlanma ve Ergenlik Çağındaki Kızlarda Jinekolojik Rahatsızlıkların Önlenmesi gibi çok önemli konulara yer verdik. Dört ayrı salonda aynı anda gerçekleşen oturumlar ile birlikte 6 adet uydu sempozyumu da gerçekleştirdik. Bu kongredeki amaçlarımızdan en önemlisi; genç doktorları bilinçlendirmek ve eğitmektir. Sözlerimi noktalarken bir konuda farkındalık yaratmak isterim, ülkemizde doğurganlık hızı süratle düşüyor. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre; 2001 yılında bir kadının yaşamı boyunca dünyaya getirdiği ortalama çocuk sayısı 2.38 iken, bu sayı 2023 yılında 1.51’ e düştü. Çok ciddi bir gerileme var. Bu sebeple, jinekoloji alanında uzmanlar olarak kadınlarımızın doğurganlığını korumamız gerekiyor”

 

"Dünyada her on kadından birinde çikolata kisti görülebiliyor"

Endometriozis ile ilgili ciddi farkındalık çalışmalarında bulunan aynı zamanda bu konu kapsamında yapay zeka destekli ve ücretsiz test geliştiren Prof. Dr. Ceana Nezhat ise şunları söyledi:

“Öncelikle, böyle başarılı ve güzel bir organizasyonun bir parçası olduğum için çok mutluyum. Aynı zamanda, kongrede çok güzel konu başlıkları vardı ve kendi adıma diyebilirim ki; katılımın yoğun olduğu bir süreç geçirdik. Dünya genelinde bilinen EndoMarch’ın (Endometriozis ve Adenomyozis Derneği) kurucusuyum. AGCHES (American and Global Society for Endometriosis) adıyla bir topluluğumuz var. Ne yazık ki, dünya genelinde Endometriozis’in varlığı biraz hafife alınıyor.  2009 yılında bu oluşumu kurarken amacımız; dünya genelinde endometriozis farkındalığını oluşturmaktı ve bunu başardığımıza inanıyorum. Daha bundan bir ay önce Atlanta’da çok fazla uzmanın katılım sağladığı, büyük bir kongre düzenledik. Dünyada her on kadından birinde çikolata kisti görülebiliyor. Kısırlık teşhisi konulan hastaların % 50’sinde çikolata kisti saptanabiliyor. Bu konuda doğru bir tanı koyabilmemiz için derinlemesine incelememiz gerekiyor. Tükürük testi, menstrual kan testi gibi testler geliştirildi; fakat teşhis için çok etkili olduklarını söyleyemeyeceğim. Tabii artık her konuda yapay zekayı kullanır hale geldik. “Endometriozis Danışmanı” isimli bir yapay zeka testi geliştirdim. Her kadın ücretsiz olarak telefonuna indirip kullanabilir. Uygulamada bazı sorularla karşılaşıyorsunuz, o soruları cevapladığınız zaman bir analiz sonucu çıkararak risk oranınızı buluyor. İki ayrı kısmı var; biri kısırlık, diğeri de pelvik ağrı değerlendirmesi yapıyor. Bu testin %95 üzerinde doğruluk payı vardır. Bu konuda erken tanı çok önemli çünkü eğer erken teşhis edilmezse böbrek, akciğer ve bağırsak gibi organlarda ciddi hasarlara yol açabiliyor” dedi.

 

Kalp ve damar hastalıkları anne ölümlerinin en önemli nedeni

Prof. Dr. Yusuf Üstün, kadın hayatının üçte birini kapsayan menopoz döneminde ateş basması ve gece terlemeleri gibi şikayetlerin sık görüldüğünü belirtti. Bu semptomların doğal kabul edilse de, Alzheimer ve kardiyovasküler hastalıklarla ilişkilendirilebileceğine dikkat çekti. Üstün, gerekli tetkiklerin ardından hormon destek tedavisinden çekinilmemesi gerektiğini vurguladı.

Kadınlardaki anormal adet kanamalarına da değinen Üstün, aşırı kanamaların kadınların sosyal ve iş hayatını olumsuz etkilediğini söyledi. Yaş gruplarına uygun doğru tedavi planlamasının önemine işaret ederek, bu durumlarda demir takviyesinin gerekli olduğunu ifade etti.

Anne ölümlerinin dünya genelinde artış gösterdiğine dikkat çeken Üstün, kalp ve damar hastalıklarının anne ölümlerinin en önemli nedeni olduğunu belirtti. Ayrıca epilepsi ve pıhtılaşmayı önleyici ilaç kullanan gebelerin, ilaçlarını bırakmadan önce mutlaka doktorlarına danışmaları gerektiğini hatırlattı.

Gebelikte aşılama konusuna da değinen Prof. Dr. Üstün, gebelere uygulanması gereken aşılar arasında Tdap (tetanoz-difteri-boğmaca aşısı), influenza ve RSV aşılarının bulunduğunu söyledi. Dünya genelinde RSV aşısının gebelikte uygulandığını, ancak Türkiye’de bu konuda çalışmaların henüz yeni başladığını ifade etti. Bu aşılar sayesinde annede oluşan antikorların bebeğe geçerek, doğum sonrası boğmaca ve influenza gibi ciddi hastalıklara karşı koruma sağladığını sözlerine ekledi.

turk alman jinekoloji kongresi
prof dr cihat unlu
tajev
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir