Medimagazin logo

Gazili tıp öğrencisinden kadın anatomisine uyumlu CPR yeleği çözümü

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesinde düzenlenen 11. Ulusal Tıp Öğrenci Kongresi'nde, Temel Yaşam Desteği eğitimi büyük ilgi görürken, tıp öğrencisi Meliz Yurdaer'in geliştirdiği kadın anatomisine uyumlu CPR yeleği tanıtıldı. Yurdaer, sağlık eğitim araçlarında kadın anatomisinin eksik temsilinin acil müdahale başarısını etkilediğini belirterek, geliştirdiği yelekle bu eşitsizliği azaltmayı hedeflediklerini açıkladı.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Gazili tıp öğrencisinden kadın anatomisine uyumlu CPR yeleği çözümü
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Bilimsel Araştırma Topluluğu (GÜTBAT) tarafından 12-13 Nisan 2025 tarihlerinde düzenlenen 11. Ulusal Tıp Öğrenci Kongresi, Türkiye genelinden 40 ilden 500'ü aşkın tıp öğrencisini bir araya getirdi. Kongre kapsamında gerçekleştirilen atölye çalışmalarına yoğun ilgi gösterilirken, Temel Yaşam Desteği (CPR) eğitimi öne çıkan etkinliklerden biri oldu.

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Gültekin Kadı tarafından verilen Temel Yaşam Desteği eğitimi ile katılımcılar hem teorik bilgilerini pekiştirme hem de uygulama becerilerini geliştirme fırsatı buldu.

Kadın anatomisine uyumlu CPR yeleği tanıtıldı

Atölyede dikkat çeken bir diğer yenilik ise Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi Meliz Yurdaer'in geliştirdiği ve CPR mankenlerine uyarlanabilen özel yelek oldu. Yurdaer'in tasarımı, kadın anatomik özelliklerini mevcut eğitim mankenlerine ekleyerek, daha kapsayıcı ve gerçekçi bir eğitim ortamı sunuyor.

 

"Kadınlar %23 daha az hayatta kalıyor"

Meliz Yurdaer proje hakkında yaptığı açıklamada, sağlık eğitim araçlarında kadın anatomisinin eksik temsil edilmesinin, acil müdahalelerde kadınların hayatta kalma oranlarını olumsuz etkileyebileceğine dair bilimsel kanıtlar bulunduğunu belirtti. Yurdaer, "Temel Yaşam Desteği atölyesinde, toplumda cinsiyet eşitsizliklerinin bir yansıması olan bu eksikliği hedef aldık. Kadınlara kalp krizi gibi acil durumlarda erkeklere kıyasla %6 daha az müdahale ediliyor ve kadınlar %23 daha az hayatta kalıyor. Bu durumun nedenlerinden birinin, eğitimlerin çoğunlukla erkek anatomisi üzerinden yapılması olduğu düşünülüyor" dedi.

Geliştirilen yelek, klasik CPR mankenlerine, silikon ve likralı kumaştan üretilmiş bir giysi ile kadın göğüs formu eklenerek oluşturuldu. Bu sayede sağlık çalışanlarının kadın bedenine müdahale pratiği yapmaları kolaylaşıyor ve utanma ya da yanlış anlaşılma gibi çekincelerin önüne geçilmesi hedefleniyor.

Meliz Yurdaer, bu proje ile sağlık eğitiminde cinsiyet eşitliğini desteklemeye devam edeceklerini vurguladı.

meliz yurdaer
cpr yelegi
kadin anatomisi
Yorum (1)
Tuana Karazeybek
harika bir çalışma olmuş.. ben de dahil birçok cpr eğitimi almış kişinin aklına takılan bir problem olduğuna eminim.
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir