Medimagazin logo

Her 10 tıp öğrencisinden 1’i mesleğe başlamadan şiddete uğruyor

Lokman Hekim Sağlık Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Leyla Şeker, "28 Nisan Sağlık Çalışanlarına Şiddete Hayır Günü"nde açıklamada bulundu. Türkiye’de sağlıkta şiddetin ulaştığı boyutun artık öğrencilik döneminde hissedilmeye başlığının altını çizen Leyla Şeker, "Henüz öğrenciyken yaşanan bu travmalar, geleceğin sağlık profesyonellerini mesleklerinden soğutuyor." dedi.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Her 10 tıp öğrencisinden 1’i mesleğe başlamadan şiddete uğruyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Lokman Hekim Sağlık Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Leyla Şeker, 28 Nisan “Sağlık Çalışanlarına Şiddete Hayır Günü”nde önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye’de sağlıkta şiddetin ulaştığı boyutun artık öğrencilik döneminde hissedilmeye başlığının altını çizen Leyla Şeker, Lokman Hekim Sağlık Vakfı tarafından yapılan araştırmanın sonuçları hakkında bilgi verdi.

Araştırmalar sonucunda her 10 tıp fakültesi öğrencisinden 1’inin henüz meslek hayatına başlamadan şiddete uğradığı görülüyor. Öğrencilerin %76’sı “bağırma”, %63’ü “psikolojik aşağılanma” yaşadığını ifade ederken; %22’si fiziksel, %2’si ise cinsel şiddete maruz kaldığını belirtiyor.

"Bu gidişle bir gün bize bakacak hekim bulamayabiliriz”

Lokman Hekim Sağlık Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Leyla Şeker, bu tablonun mesleki motivasyonu ve sağlık sisteminin geleceğini tehdit ettiğini vurgulayarak şunları söyledi:

“Henüz öğrenciyken yaşanan bu travmalar, geleceğin sağlık profesyonellerini mesleklerinden soğutuyor. Bu durum hem bireysel hem de sistemsel olarak ciddi sonuçlar doğurabilir. Tıp öğrencilerinin daha mesleğe başlamadan şiddetle karşılaşması, onların hizmet verme kararlılığını ve bağlılığını zedeliyor. Bu gidişle bir gün bize bakacak hekim bulamayabiliriz.”

Araştırmalarda, sağlık çalışanlarının da büyük kısmının benzer deneyimler yaşadığı görülüyor. Katılımcıların %69’u meslek hayatlarında şiddete uğradığını ifade ediyor. Katılımcıların maruz kaldığı şiddet türleri arasında ilk sırada %80 ile bağırma yer alırken, %72’si tehdit, %59’u ise aşağılanma yaşadığını belirtiyor. Fiziksel şiddet oranı %25’i buluyor; kesici alet veya ateşli silahla saldırıya uğrayanların oranı ise %10 olarak bildiriliyor.

En dikkat çekici bulgulardan biri, şiddet sonrası sürece dair gözlemler; araştırmaya katılan sağlık çalışanlarının çoğunluğu, yaşanan olayların ardından herhangi bir gelişme yaşanmadığını belirtiyor. Yalnızca %4’ü saldırganın yakalandığını ve uygulanan yaptırımı yeterli bulduğunu ifade ediyor. Beyaz Kod başvurusu yapanların oranı ise sadece %1.

"Mesleki saygınlığı yeniden inşa etmeye ihtiyacımız var"

Lokman Hekim Sağlık Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Leyla Şeker, sağlıkta şiddetin yalnızca bireysel değil, toplumsal bir sorun olduğunun altını çizerek çözüm için çok paydaşlı bir iş birliğine çağrı yaptı:

“Bu tablo sadece hekimleri değil, toplum sağlığını da ilgilendiriyor. Hasta memnuniyetsizliğinden iletişim problemlerine, eğitim eksikliklerinden iş yüküne kadar pek çok noktada eş zamanlı adımlar atmalıyız. Sağlık Bakanlığı öncülüğünde, meslek örgütleri ve sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte, yapıcı ve etkili bir mücadele yürütülmeli. Farkındalık çalışmaları kadar, uygulamalı destek mekanizmaları da güçlendirilmelidir. Bununla birlikte hekimlik mesleğinin itibarını güçlendirmeye, doktorların mesleki saygınlığını yeniden inşa etmeye de ihtiyacımız var. Toplumda hekimlik mesleğine duyulan güveni ve saygıyı yeniden tahkim etmeliyiz.”

lokman hekim saglik vakfi
tip ogrencisi
saglikta siddet
leyla seker
Yorum (9)
Tohturun Biri
aşılama - bağışıklama mantığı (sedece izah mizah denklemi için bir denklemde bir bilinmeyen yerine konmuştur)......
3
Cevapla
Yorun Ex Jerrrahhhh
kalıyor %90 ı... onlar da kanunsuz emir veren başhekim… ve avanesi tarafından şiddete uğruyor... hasta ve yakınları masumdur.... laf etmeyin sakın......
2
Cevapla
eczacı sarı kantaron
okulda hocalar filan mı dövüyor? mesleğe başlamadan ??
1
Cevapla
Dallas JR
@eczacı sarı kantaron hocam benimki sadece merak: "hocalar" "öğrenciler" i dövseler ne yapacaksınız? öğrencilere "sarı kantaron" ile pansuman ve yara ekimoz bakımı mı????
Cevapla
anarşik komünüst dr
biz stajerken intörn olan bir abimiz vardı , kendini tanıtırken ben it doktor diye söze başlardı, anladık ki it yerine konuluyordu:):):)
1
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir