Medimagazin logo

Bilgisayarlı Tomografi Ne Kadar Güvenli?

Japonya'daki nükleer santralde, deprem sonrası yaşanan radyasyon sızıntısı radyasyonun ne kadarının insan sağlığına zararlı olduğu sorusunu yeniden gündeme getirdi. Uzmanlar tıpta kullanılan radyasyon miktarını da tartışıyor. Her hastane radyasyon miktarını kendisi belirliyor. Hatta radyasyon tedavisi uygulayan uzmanlar da farklı görüşler taşıyor.
Kaynak: Amerika'nın Sesi (Turkish)
Bilgisayarlı Tomografi Ne Kadar Güvenli?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Hesaplanmış Tomografi yani CT son 25 yılda tıpta yaşanan ilerlemelerin belki de en önemlisi.  Ancak Birleşmiş Milletler tarafından 2008’de yayınlanan bir rapora göre, bu tarama cihazlarının tıpta kullanımı, insanlara radyasyon bulaştırılmasında büyük rol oynuyor.

 

Radyologlar, bilimadamları  ve CT tarama cihazı üreticileri  Maryland'deki Ulusal Sağlık Enstitüsü'nde ne kadar miktarda radyasyonun standart sayılması gerektiğini tartıştı.

 

Doktor Roderic Pettigrew konferansı düzenleyen Biyotıp Görüntüleme ve Biyomühendislik Enstitüsü Direktörü: "Kimse hastaya gereğinden fazla radyasyon verilmesini istemez."

 

New England Tıp Dergisi’nde 2010 yılında yayınlanan bir yazıda, CT cihazlarının teşhis için gerekli olup olmadığı tartışılmıştı.  Derginin yazarlarından Doktor Rebecca Smith Bindman bu cihazların kullanımıyla ilgili bazı kurallar olduğunu ve üretici firmanın tavsiyelerinin doktorların kararında  bilimsel verilerden daha büyük rol oynadığını söylüyor.

 

CT tarama cihazları kanserin yayılmasıyla doğrudan ilişkilendirilmiyor. Ancak radyasyon kansorejen bir madde.  Doktor Bindman tarafından yapılan araştırmalar bu cihazdan kansere yakalanma riskinin 80'de bir olduğunu ortaya koymuş.

 

CT taraması sırasında radyolog verilecek radyasyon miktarını belirliyor. Teknisyen tarayıcı cihazı ayarlıyor, ancak ekranda hastanın gerçekten ne kadar radyasyon aldığı belirtilmiyor.

 

Yeni standartlar belirleninceye kadar hastalar ne yapmalı? Joyce Graff, Von Hippel Lindau sendromu taşıyan hastaları temsil ediyor. Bu hastalık CT taramalarıyla vücutta tümör aranmasını gerektiren genetik bir rahatsızlık.

 

Yerel bir hastaneye gidip CT taraması yaptırırsanız makineyi ayarlayacak bir fizikçi bulamazsınız.  Cihazın iyi ayarlandığından, ne kalitede sonuç alacağınızdan emin olamazsınız.

 

Doktor Pettigrew CT cihazlarının alternatifleri olduğunu söylüyor. Ultrasound ve Manyetik Titreşim Görüntüleme yöntemlerinde radyasyon kullanılmıyor. Ancak CT yöntemi kullanılacaksa hastaların güvenliği için standartlara uyulması çok önemli.

bilgisayarlı
tomografi
ne
kadar
güvenli?
Yorum (3)
Dr. xyz
Başım ağrıyor diye gelene nörolojik muayene yaparsın. Tansiyon bakarsın. Birşey yok dersin. Eve gönderirsin. Sonra gelir sana Subaraknoid Kanama. Al başına belayı. Artık hastalara birşey olsa yakını direkt ''seni öldüreceğim'' diye geliyor. Hasta güvenliği düşünecek , bilimsel davranacak hal mi bıraktınız insanlarda? Çeker doktor BT'yi olur biter. En azından savcıya dert anlatmak zorunda kalmaz, vay yaptıktı, yapmadıktı Aamaaaaan!
0
Cevapla
ömer tolga yılmazer
Sen ailenden bırının başı ağrırsa öyle yap ozaman savcıya dert anlatma arkadasım mesela çocuguma!! MR yazarsın hastayı dusunuyosan yoksa MR ın sevk evrakı duzenler gonderırsın Mr olan merkeze bununda kolay yolları var bunu dusunecek kdr zekısın onunda püf noktasını bılıyosundur...İnsanları sınıflandırlıyalım bende hasta ve yakınları tarafından defalarca tehdıt edılmısımdır.Ama daha zekıce yontemlerle ne kendıme ne hastaya zarar verdım Veterıner hekım gıbı kaplan saldırır der gibi bu yukarıdan bakısın nedır ınsanlara,Ailene ne yaparsan hastanada onu yap!
0
Cevapla
ebegümeci
allah aşkına bu medimagazine doğrudürüst yazılar koyun yapılan yoruma aynen katılıyorum ct hatta hasta memnun olsun diye bi de mr istemek lazım azcık konuya girin
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir