Medimagazin logo

Tüp Bebek Tedavisine ne zaman başlanmalı?

Doğal yollarla gebelik elde edilemediğinde, kısırlık tedavilerinde başvurulan yardımcı üreme yöntemlerinden birisi olan tüp bebek, çiftlerin büyük umutlarla giriştiği ve sonucunda bebek özlemlerini gidermek istedikleri bir tedavidir. Bu tedavi hakkında değerli hocamız Sayın Prof. Dr. Bülent Tıraş ile görüşerek sizleri aydınlatmak istedik. Tüp bebek tedavisini uygulamak isteyenler için aydınlatıcı bilgiler için şimdiden hocamıza teşekkür ederiz.
Tüp Bebek Tedavisine ne zaman başlanmalı?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Hocam tüp bebek hakkında değerli okuyucularımızın merak ettiği çok sayıda konu var. Bunların içinden öncelikle olarak size çiftlerin tüp bebek tedavisine ne zaman başlaması gerektiğini sormak isteriz. Bu konuda bize neler söyleyebilirsiniz?
 
Bu konuda bize çiftlerden çok soru geliyor. Elbette çiftlerin amacının bebek sahibi olmak olduğunu biliyoruz. Ancak çiftlerde en az bir yıl düzenli şekilde korunmasız bir cinsel ilişkiye rağmen gebeliğin sağlanamaması durumunda, ilk olarak infertilite yani kısırlık alanında bir uzmana danışılmalıdır. Erkeğe uygulanan sperm tahliliyle sperm sayısı ve kalitesi belirlenir. Kadında adet düzeni değerlendirilerek, yumurta rezerviyle rahminin durumu hakkında inceleme yapılır. Gerekiyorsa kadının hormon analizleri yapılarak, rahim filmi çekilebilir. Bu tetkikler sayesinde çiftin hangi yöntemlerle gebelik elde edebileceği belirlenir. Bu tetkiklerin normal çıkması halinde, doğal yollar sayesinde bebek sahibi olabilmeleri için 6 ay süre tanınabilir. Bunun sebebi kadına çekilen rahim filmi sırasında tüplerin açılması gibi bir etkinin olması sayesinde, çiftlerde hamilelik elde edilebilir. Ancak yapılan tetkiklerle çiftin tüp bebek tedavisiyle bebek sahibi olacağı tespit edildiyse, hemen tedaviye başlanabilir.
 
Hocam tüp bebek tedavisi olmak isteyen çiftlerde yaş unsurunun önemi var mı?
 
Tüp bebek tedavisiyle bebek sahibi olmak isteyen çiftlerin 30 yaşın altında olması halinde, en az 1 yıl beklemelerini tavsiye etmekteyiz. Çiftlerin 30-35 yaşları arasında olması halinde 6 ay, 35 yaşı geçen çiftlerde ise hemen bir uzmana danışarak tedaviye başvurmalarını tavsiye etmekteyiz.
 
Hocam siz çiftlere hangi sorunlarda tüp bebek tedavisini uygun görüyorsunuz?
 
Kadında yumurtlamaya bir engel varsa, ilaç tedavisi uygulayarak gebelik elde edebiliyoruz. Yumurtlamaya engelleyecek sorunlar arasında tiroit, prolaktin hormonunda olan yükseklik, polikistik over sendromu gibi rahatsızlıklar yer alır. Eğer erkekte sperm sayısı yeterli olmazsa aşılama yöntemini kullanıyoruz. Fakat erkekte sperm bulunmuyorsa ya da sperm sayısının 5 milyonun altında olması halinde, kadının tüpleri tamamen kapalı olursa, özellikle kadının yaşının ilerlemesi durumunda ve kadında yumurta rezervinin azalması gibi bir durum varsa çiftlere tüp bebek yönteminin uygulanmasını tavsiye ediyoruz.
 
Hocam tüp bebek tedavisi için başvurmayı düşünen çiftler bu tedavinin ne kadar sürede uygulandığını merak ediyor. Bu konuda bize neler söyleyebilirsiniz?
 
Tüp bebek tedavisinin uygulanması 15 günde tamamlanıyor. Erkekten alınacak sperm 10 dakikada tamamlanıyor. Kadınlarda uygulanan işlemlerin süresi 10 gündür. Bu süre sadece kadının takip edilmesini içerir. Kadın bu süreçte ilaçla desteklenip, tüp bebek tedavisinin başarılı olabilmesi için ay içinde tedaviye yetecek kadar yumurta elde edilmeye çalışılır. Yumurtalar olgunluğa eriştikten sonra toplanır ve 4-6 saatte spermlerle döllenir. Döllenmenin sonrasında 2-5 gün içinde kadına embriyo transferi yapılarak tüp bebek tedavisi tamamlanır. Tedaviye başlamadan önce çiftlerin fiziksel ve psikolojik açıdan buna hazırlanması için gereken her türlü önlem alınır. Beslenmelerinden genel sağlıklarına kadar her açıdan düzenleme yapılır.
 
tüp
bebek
tedavisi
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir