DENİZLİ(CİHAN)- Denizli Özel BSK Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Hasan Telat Satoğlu, gebelikteki ciddi kusmalarda mutlaka doktora başvurulması gerektiğini belirtti. Satoğlu, "Ciddi kusma olan gebelerde sıvı ve kilo kaybı olursa bebeğin gelişimi tehlikeye girebilir." dedi.
Ağızdan alınan bütün gıdalar kusmaya sebep oluyorsa, bunun vücuda sıvı ve kilo kaybettireceğini vurgulayan Opr. Dr. Satoğlu, "Böyle durumlarda en kısa zamanda doktora başvurulmalı ve hastanede tedavi edilmelidir. Ciddi beslenme bozukluklarında bebekte gelişme geriliği olabilir. Tedavi edilmezse gebeliğin devamı tehlikeye girebilir." diye konuştu.
Sabah bulantılarının 4 ile 6. haftalarda başlayıp 12. haftada sona erdiğini kaydeden Satoğlu yemek kokusu, sigara, ağır parfümler ve ter kokusunun mide bulantısını artırdığını, ayrıca B6 vitamini eksikliğinin de bulantıda artmaya sebep olduğu için gebelerin stresten uzak durması gerektiğine işaret etti.
Satoğlu, "Ciddi bulantılar daha çok ikiz ve çoğul gebeliği olanlarda, genç anne adaylarında, migren ve daha önce araç tutma şikâyeti olan kişilerde çok görülür. Mol (üzüm gebeliği) hastalarında, çoğul gebeliklerde ve psikolojik problemlerin varlığında kusmalar inatçı olabilir. Hafif bulantıların bebeğe zararı yoktur fakat ciddi durumlarda tedavi gerekir." ifadelerini kullandı.
Satoğlu, gebelikte bulantıyı önlemek için şu önerilerde bulundu: "Yemeklerinizi az yağlı, acısız, baharatsız, mümkünse haşlama şeklinde pişirin. Bulantıyı azaltmak için beslenme alışkanlığınızı değiştirin. Az az ve sık yemek yiyin. Protein ve karbonhidrat, beslenmenizde ağırlıklı olsun. Yemeğe kuru yiyeceklerle başlayın (kuru ekmek, peksimet, ekmek kabuğu vb.). Çok sıvı kaybettiğinizden dolayı bol miktarda sıvı için. Maden suyu faydalı olabilir. Sadece doktorunuzun önereceği bulantı ilaçlarını kullanın. Su içemiyorsanız, su oranı fazla yiyecekleri tercih edin (kavun, karpuz, portakal vb.). Yatmadan yarım saat önce, hattâ yatarken bir bardak sütle kraker atıştırın. Sabahları da yataktan çıkmadan hafif bir kahvaltı yapın ve yarım saat sonra kalkın. Özellikle sabahları ani hareketler bulantıyı artırır. Bazı diş macunları da bulantıya sebep olabilir. Kokusu ve tadı olmayan macunları tercih edin. Doktorunuzun önerdiği miktarda B6 vitamini almanız da çok faydalı olacaktır. Dışarıya çıkarken yanınızda tuzlu kraker, tuzlu fıstık, naylon torba ve ıslak mendil bulundurun."