Medimagazin logo

Güneydoğu'nun ilk romatoloji uzmanı Diyarbakır'da göreve başladı

<p> Güneydoğu&#39;nun ilk romatoloji uzmanı Diyarbakır&#39;da göreve başladı</p>
Güneydoğu'nun ilk romatoloji uzmanı Diyarbakır'da göreve başladı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

DİYARBAKIR(CİHAN)- Diyarbakır'da ilk kez bir romatoloji uzmanı atandı. Devlet hastanesinde görevlendirilen Romatoloji ve İç Hastalıkları Uzmanı Ömer Karadağ, bölge illerinden gelen hastalara bakmaya başladı.

Güneydoğu'da sağlık alanındaki gelişmelere bir yenisi daha eklendi. Romatizmal rahatsızlıkları bulunan vatandaşlar, ya fizik tedavi ve nefroloji doktoruna ya da tedavi için batı illerine gitmek zorunda kalıyordu. Hacettepe Üniversitesi'nden Diyarbakır'a gelen Romatoloji Uzmanı Ömer Karadağ, bu problemin çözülmesini sağladı. Karadağ, Mardin, Şırnak ve Batman gibi çevre illerden sevk edilen hastalara da bakacak.

Ankara'da görev yaparken Güneydoğu'dan gelen 200 hastası olduğunu anlatan Karadağ, "Bundan sonra Diyarbakır'da hizmet vereceğim için mutluyum. Bir hafta önce polikliniğimizi kurduk ve hastalara bakmaya başladık. Her geçen gün hasta sayısı artıyor." dedi. Romatizmal hastalıkların kesin nedeninin bilinmediğini, ancak kalıtsal ve çevresel etkiler sonucu bünyeden kaynaklandığının düşünüldüğünü anlatan Karadağ, bu hastalığın bulaşıcı ve mikrobik olmadığını kaydetti. Karadağ, "Romatizmal hastalıklar erken tanı konulduğu takdirde çoğunlukla vücutta şekil bozukluğuna yol açmadan tedavi edilebilmektedir. Eklemlerdeki yükü artıran şişmanlık ya da damar yapısını bozan sigara kullanımı gibi dış etkenlerin engellenmesi romatizmalı hastalar için yararlıdır." şeklinde konuştu.

Vücudun hareket etmesini sağlayan kaslarda, kemiklerde, eklemlerde ve bu yapıları birleştiren bağlarda ağrı, şişlik ve şekil bozukluğuna neden olan hastalıklara 'romatizma' denildiğini anlatan Karadağ, romatizmanın en sık görülen iltihabının eklem hastalıkları olduğunu ifade etti. Karadağ, sözlerini şöyle sürdürdü: "Hastalık zaman zaman alevlenir, arada uzun süreli sessiz dönemler de görülebilir. Hastalığın aktif dönemlerinde halsizlik, hafif ateş gibi genel belirtiler olabilir. Gece ya da sabahları eklemlerde ağrı ve tutukluk olup hareket etmede zorluk vardır. Sonra hareket ettikçe yavaş yavaş açılma olur. Ancak ağrılar ve tutukluk, hastalığın şiddetine göre gün boyu devam edebilir. Hastalığın tedavisi esas olarak ilaçlarla yapılıyor. Genelde ilaçları, şikayet gidermeye yönelik ve hastalığın seyrini etkileyen ilaçlar olmak üzere ikiye ayırıyoruz. Şikayeti gidermek için anti-romatizmal ilaçlar, ağrı kesiciler, gerektiğinde kortizon kullanıyoruz."

Diyarbakır Devlet Hastanesi Başhekimi Murat Kağın, bölgenin ilk ve tek romatoloji uzmanına kavuşmanın mutluluğunu yaşadıklarını dile getirdi. Kağın, "Ülke genelinde sayısı sınırlı olan bu branşta bir uzman hekimin hastanemizde çalışmaya başlaması bölge halkı için sevinç vericidir. Hekim arkadaşımız, tetkik ve tedaviye yönelik işlemlere başladı. Bölgenin tüm illerinden gelen hastalarımız burada hiçbir sıkıntı çekmeden muayene olacak." diye konuştu.

güneydoğu'nun
ilk
romatoloji
uzmanı
diyarbakır'da
göreve
başladı
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir