Medimagazin logo

Kırıkkale Yüksek İhtisas Hastanesi'nde taş kırma ünitesi açıldı

Son yıllarda yaptığı yeniliklerle bölge hastanesi olma yolunda ilerleyen Kırıkkale Yüksek İhtisas Hastanesi'nde böbrek taşı kırma ünitesi hizmete açıldı
Kırıkkale Yüksek İhtisas Hastanesi'nde taş kırma ünitesi açıldı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
KIRIKKALE (İHA) - Son yıllarda yaptığı yeniliklerle bölge hastanesi olma yolunda ilerleyen Kırıkkale Yüksek İhtisas Hastanesi'nde böbrek taşı kırma ünitesi hizmete açıldı.

Böbrek taşı kırma ünitesinin açılış için düzenlenen törene, Vali Mustafa Bahrettin Demirer, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Tuncer Aka, Belediye Başkanı Veli Korkmaz ile çok sayıda davetli katıldı. Açılış töreninde hastanedeki hizmetlerin artarak devam edeceğini belirten Yüksek ihtisas Hastanesi Başhekimi Operatör Dr. Osman Acar, kısa adı TUR olan, ''Transüretral Rezeksym'' yöntemiyle halk arasında prostat büyümesi olarak bilinen BHP hastalığının ve yüzeysel mesane tümörlerinin başarılı bir şekilde tedavi edilebildiğini söyledi.

''Prostatoktemi'' ameliyatlarının pek çoğunun TUR tekniği ile yapılmakta olduğunu ifade eden Başhekim Acar, "ESWL (Extracorporenl shock wave hithatripsy), vücut dışından şok dalgalan ile böbrek ve ürete taşlarının kırılarak tedavisi anlamına geliyor. Temel prensibi bir kaynakta üretilen enerjinin odaklanması ve taşın bu odak noktasına lokolise edilerek kırılmasıdır. Bizim üroloji kliniğimizde bulunan ESWL cihazı Spark Gap sistemi ile çalışan elektrohidrolik sisteme sahiptir. Taşın lokalizasyonu için fluoroskopik ve ultrosonagrafik odaklanma yapabilmektedir" dedi.

ESWL cihazı hakkında çeşitli bilgiler veren Opr. Dr. Osman Acar, "ESWL cihazı kullanıldığında hasta sağa-sola ya da ileri-geri hareket ettirilmeden tam odaklama denen bir özellikle taşların tespit edilerek kırılmasını sağlanıyor. Bir seans yaklaşık 30-45 dakika sürmekte ve dakikada ortalama 60-100 şok almak mümkün olmaktadır. Bir seansta bin 500-4 bin şok yapabilmektedir. Bu cihaz ayrıca Üreteoronoskopl Endoskopik üre taşlarının tedavisinde üretal polip veya tümörlerin tedavisinde kullanılabilmektedir. Üretal darlık ve vezileüretal reflü hastalığı tedavisi ile ürodinamik incelemelerde de kullanılabilen bu teknik; Ürodinamik inceleme, mesanenin idrarı depolaması ve boşaltma işlevindeki etkinliğini sayısal verilere dayanarak grafik şeklinde gösterebilmektedir. Sonuç olarak bu cihaz ve ünite donanımı şu an önemli hastanelerimizde kullanılmakta olup, son derece modern ve en son teknolojik özelliklere sahip bir cihazdır" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından ünite Vali Mustafa Bahrettin Demirer, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Tuncer Aka, Belediye Başkanı Veli Korkmaz ve Hastane Başhekimi Opr. Dr. Osman Acar tarafından kurdelanın kesilmesinin ardından hizmete girdi. Başhekim Acar davetlilere ünite ve cihazlar hakkında detaylı bilgiler verdi.
kırıkkale
yüksek
i̇htisas
hastanesi'nde
taş
kırma
ünitesi
açıldı
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir