Medimagazin logo

'Ölümlerde aşı bağlantısı görülmedi'

İtalya'da Novartis ilaç firmasının grip aşısını yaptıran 12 kişinin şüpheli biçimde hayatını kaybetmesiyle ilgili olarak İtalya Sağlık Bakanı Beatrice Lorenzin, ilk testlerde ölümlerle aşı arasında bağlantı saptanmadığını söyledi.
'Ölümlerde aşı bağlantısı görülmedi'
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

ROMA - İtalya'da İsviçreli ilaç firması Novartis'in grip aşısını yaptıranlardan 12'sinin kısa sürede şüpheli biçimde hayatını kaybetmesiyle ilgili olarak İtalya Sağlık Bakanı Beatrice Lorenzin bir açıklama yaptı.

Bakan Lorenzin, bölgelerden aşıdan sonra oluşan şüpheli vaka ve ölümlere ilişkin durum raporlarının çok geç geldiğini belirterek "Bölgeler, aşıların uygulanması ve yan etkisi olduğunda bunu ivedilikle bildirmekle sorumlu. Bu hususta, çok büyük sıkıntı yaşandı" dedi.  

 

Grip aşısı olduktan sonra 11 kişi hayatını kaybetti



Lorenzin, endişeye gerek olmadığını ancak aşılarla ölümler arasında bağlantı varsa sert tedbirler alacaklarını ve ona göre hareket edeceklerini vurgulayarak "Alarm vermeden önce tüm testlerin sonuçları elimizde olmalı. İlk testlerde, İtalyan Eczacılar Ajansı'nın (AIFA) toplattığı aşılarla ölümler arasında bağlantı görülmüyor" diye konuştu.

Bölge yetkilileri ise bakanın aksine şüpheli vakalara ilişkin gerekli bildirimlerin zamanında yapıldığını vurguladı.

Avrupa Eczacılar Ajansı da inceleme başlattı. Şüpheli ölümlerin artmasıyla AIFA, aşının iki partisini toplatmış, ölümlü vakaların olduğu Siena, Siracusa, Prato ve Chieti kentleri savcılıkları soruşturma başlatmıştı.

İsviçreli şirket Novartis ise 1997'den bu yana kullanılan "Fluad" aşısının ölümlerle ilgili olduğuna dair bulgu saptanmadığını belirtmişti.

'ölümlerde
aşı
bağlantısı
görülmedi'
Yorum (1)
Alişan Yıldıran, Prof. Dr.
Aşıların yan etkilerini değerlendirmek gerçekden çok güçdür. Kesin sonuç verebilecek herhangi bir biyokimya veya immünolojik tetkik yokdur. Aşılar konusundaki kafa karışıklığına da bu durum sebeb olmakdadır. Protein ihtiva eden (örnek: aşı) bir enjeksiyondan kısa süre sonra ölüm ancak anafilaksi ile olabilir. Dolayısı ile yapılan açıklama eksik ve yanlış yönlendiricidir. Doğrusu, bu ölümlerin aşıya bağlı anafilaksiden olmadığı şeklinde olmalı idi. Peş peşe onbir ölüm olayının ortak noktasının aynı aşının enjeksiyonu olması olduğu halde bunun aşıya bağlı olmadığını söylemek bilimsel değildir. Bütün vakalara otopsi yapılmalı, teferruatlı klinik ve genetik inceleme yapılmalıdır. Hekimlerin bilhassa çocuklarda, anamnezde daha önce sağlıklı olduğunu belirledikleri hastalar için, atipik bulgularla karşılaşdıklarında aşı hikayesini dikkatle sorgulamaları ve kaydetmeleri gerekir.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir