ANKARA (A.A) - Yeşim Sert Karaaslan - Serbest çalışan hekimler, diş hekimleri ve veteriner hekimler, 1 Hazirandan itibaren muayenehanelerinde, kredi kartı okuyucusu (POS) cihazı bulunduracak.
Maliye Bakanlığı tarafından 5 Ocak 2008 tarihinde yayımlanan tebliğle, serbest meslek icra eden hekimlere muayenehanelerinde, POS cihazı bulundurma zorunluluğu getirilmiş, bunun için de 6 ay süre tanınmıştı.
Hekimler, 1 Hazirandan itibaren kredi kartı ile ödemelerde, hastalarına sadece bu POS'lardan çıkan belgeleri verecekler. Müşteri talep etse bile başka bir belge düzenlemeyecekler.
Hekimler nakit ödemelerde ise yine serbest meslek makbuzu düzenleyecekler.
Hekimler, kredi kartı ile yapılan ödemelerle ilgili her günün sonunda kapanış raporu alarak bu raporları gerektiğinde Maliye Bakanlığı görevlilerine ibraz edecekler. İş yerlerinde tebliğde belirtilen özelliklere sahip POS cihazı bulundurmayan hekimlere para cezası uygulanacak.
Uygulamayı AA muhabirine değerlendiren Türk Tabipleri Birliği (TTB) Genel Sekreteri Altan Ayaz, söz konusu tebliğ ile hekimlik meslek uygulamasında bütün ödemelerin mutlak olarak kredi kartıyla yapılması zorunluluğu getirilmediğini ileri sürdü.
Tebliğde, hastaların kredi kartıyla ödeme yapmak istemesi durumunda kullanılacak POS cihazlarının özelliklerinin saptandığını belirten Ayaz, ''Bu yönüyle bir hukuka aykırılık bulunmamakla birlikte aynı düzenleme ile serbest çalışan bütün hekimler tarafından POS cihazı bulundurulmasının zorunlu tutulmasının hukuka aykırı olduğu yönünde değerlendirmeler bulunmaktadır'' diye konuştu.
Ayaz, tebliğin, ilgili hükümlerinin iptali istemiyle Danıştay'da açılmış davalar bulunduğunu, ancak henüz bir karar verilmediğini ifade ederek, şunları kaydetti:
''Bu çerçevede, Tebliğ ile ilgili yargısal inceleme devam etmekle birlikte, zorunluluğa tabi olanların, POS cihazını bulundurmamaları durumunda özel usulsüzlük cezasıyla cezalandırılacaklarının belirtildiğini meslektaşlarımıza hatırlatmak yararlıdır.
Öte yandan, kredi kartı ile ödeme kabul etmemesine karşın POS cihazı bulundurma zorunluluğuna tabi kılınan ve bu konuda herhangi bir işlemle karşılaşan meslektaşımıza, hukuksal yönden gerekli destek de Merkez Konseyi Hukuk Büromuzca verilecektir.''
''BUGÜNE KADAR BİR TEBLİĞ GELMEDİ''
Türk Diş Hekimleri Birliği Başkanı Celal Korkut Yıldırım da hukuksal olarak uygulamayı doğru bulmadıklarını belirterek, ''Dava açtık. Şu anda karşı tarafın yani Maliye Bakanlığının konu ile ilgili savunmasının alınması gerekiyor. Bu süreç de karar verilecek'' dedi.
Bu uygulama ile sistemin kayıt içine alınmasının öngörülmüş olabileceğini ifade eden Yıldırım, ''Sistemin kayıt içerisine alınması POS cihazları ile olmaz. Bunun bir çok parametresi var. Adil bir vergi sistemi kurulmalı, hiçbir kaydı bulunmayan yüz binlerce kişi ve kurum kayıt altına alınmalı'' diye konuştu.
Yıldırım, diş hekimlerinin, yaptığı işlemi makbuz ya da fatura olarak belgelediğini belirterek, şunları kaydetti:
''Yapılan işlemin ayrıntılandırılmasının temel nedenlerinden biri asgari ücret tarifesine göre hizmet sunmasıdır. Bir diğeri ise yapılan işlemde herhangi bir sorun ortaya çıktığında ve hukuki mecraya taşındığında yapılan işlemin ne olduğunun bilinmesi için belgeye ihtiyaç vardır. POS cihazı, bu sorunu nasıl çözecek bilemiyoruz.
Uygulama ile ilgili Maliye Bakanlığından bugüne kadar bir tebliğ gelmedi. 1 Hazirana kadar bir açıklama gelip gelmeyeceğini, uygulamanın ertelenip ertelenmeyeceğini ya da uygulamadan vazgeçilip geçilmeyeceğini bilemiyoruz.''
Türk Veteriner Hekimleri Birliği Başkanı Mehmet Alkan ise İstanbul, Ankara, İzmir gibi birkaç il merkezinde, ev ve süs hayvanlarının bakım ve tedavisi ile ilgili sınırlı sayıda veterinerin çalıştığını belirterek, bunların dışındaki serbest meslek yapan veteriner hekimlerin müşterilerinin hayvancılık işletmeleri olduğunu kaydetti.
Türkiye'de hayvancılık işletmelerinin yüzde 90'ının köy ve kasabalarda yaşayan çiftçilere ait 3-5 hayvanı geçmeyen küçük kapasiteli işletmeler olduğunu dile getiren Alkan, ''Bu işletme sahipleri arasında hali hazırda kredi kartı kullanma oranı çok düşüktür, hatta yok denecek düzeydedir. Bu nedenle, serbest veteriner hekimler bu cihazları aldıklarında, talep olmayacağından kullanma imkanı dahi bulamayacaklardır'' görüşünü savundu.
Alkan, bu cihazların, kira bedeli ve komisyon gibi ücretleri nedeniyle, veteriner hekimlere ek mali yük getireceğini ifade ederek, serbest veteriner hekimler açısından, kullanılma imkanı bulunmaması nedeniyle, kredi kartı okuma cihazlarının bulundurma zorunluluğunun kaldırılması için Maliye Bakanlığına başvuruda bulunduklarını söyledi.