Medimagazin logo

Karabük'te 3 yılda 84 hekim ayrıldı

Sağlık İl Müdürü Dr. Korkut Eren, düzenlediği basın toplantısı kent genelindeki sağlık hizmetlerinin değerlendirmesini yaparak, Sağlıkta Batı Karadeniz Bölgesi'ndeki illerden çok daha iyi konumda olduklarını söyledi.
Karabük'te 3 yılda 84 hekim ayrıldı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

KARABÜK-Polis Evi'nde gerçekleşen toplantıda sağlıkta dönüşüm programı, ihaleler, hekim sayısı, aile hekimliği, evde sağlık hizmetleri, tarama programları hakkında geniş bilgiler aktarıldı. Verilen bilgilere göre son üç yılda kentte emekli tayin nedenleri ile 80 uzman hekim ayrılırken, 85 uzman hekim ataması yapılmış. Üç hastanede toplamda 678 yatak kapasitesi bulunurken, doluluk oranı bakımından Karabük Devlet Hastanesi birinci sırayı çekiyor. Hekim, ebe ve hemşire sıkıntısı olmadığı gibi, Türkiye ortalamasının üstünde bir personelle Karabük'te sağlık hizmetlerinin yürütüldüğü belirtildi. Karabük İl Sağlık Müdürü Dr. Korkut Eren, Karabük'te yürütülen tüm sağlık hizmetleri konusunda detaylı bilgi verdi. Toplantının sonunda basının sorularını da yanıtlayan Eren, sağlıkta bölgedeki illerden fersah fersah öndek olduklarını söyledi.

 

İlk olarak hekim sayıları hakkında bilgi veren Eren, 2007-2010 yılları arasında emeklilik, özel sektöre geçme- ve tayinle Karabük'ten 84 hekimin ayrıldığını, bunun yanında 85 uzman hekiminde geldiğini, 112 acil hizmetlerinde acil tıp teknisyeni istihdamının artması ile çok iyi duruma gelindiğini, gelişen sağlık hizmetleri ile birlikte sağlıkta istihdamında buna paralel olarak arttığını kaydetti. İlçelerdeki hastanelerin durumunun iyi olduğunu belirten Eren, "2008 yılı Şubat ayında başlayan aile hekimliği hizmetlerinde 63 aile hekimi görev yaptı. Aile hekimliği sürecinde il merkezinde ve ilçelerde 33 bin 393 kişinin talepleri üzerine aile hekimlerinin değişikliği işlemi yapıldığı, 2008-2010 yıları arasında Toplum Sağlığı Merkezine bağlı ASM'lerde yer ve mekan değişikliği yapılarak vatandaşlara daha kaliteli hizmet götürüldü" dedi.


Karabük merkezde 6, Safranbolu'da 4, Yenice'de 5, Eskipazar'da 2, Eflani'de 2 ve Ovacık'ta 2 sağlık evi bulunduğunu belirten Eren, evde sağlık hizmetlerinde de Karabük'ün Türkiye'de en ön sıralarda yer aldığını, bu kapsamda engelli, hastaneye gelemeyecek kadar zor durumda olan 78 vatandaşa evde sağlık hizmeti sunulduğunu, 2011 yılında Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan genelge doğrultusunda evde sağlık hizmetleri konusunda mevcut hastanelerden destek alınarak çok daha fazla vatandaşa hizmet götürmeyi planladıklarını sözlerine ekledi. Acil Sağlık hizmetleri kapsamında Karabük'te 26 ambulansın hizmet verdiğini, 8 adet acil istasyonu bulunduğunu belirten Eren, "İlk 30 dakikada kırsal vakaya ulaşım oranı yüzde 98. 112 ile taşınan vaka sayısı 10 bin 392. Helikopterle sevk sayısı ise 8. Acil sağlık hizmetleri kapsamında hasta sevkiyatı yapan tüm ambulansların tamamı dijital ortamda izleniyor. Tüm ambulanslarımızın dijital ortamda nereye gittiğini, kaç kilometre hızla gittiğini, nerde olduğunu görebiliyoruz. Bu Ankara'dan Sağlık Bakanlığı'ndan da rahatça izlenebiliyor" diye konuştu.


AİLE ÇOCUK SAĞLIĞI VE AİLE PLANLAMASI HİZMETLERİ
2010 yılında Karabük'te kayıtlı bebeklerden bin 750'sine işitme taraması yapıldığını da belirten Eren, "Bu bebeklerden sadece 6'sında işitme kaybı saptandı. Neotanal tarama programı kapsamında bin 791 bebeğe tarama yapıldı. Kadın Doğum ve Çocuk Bakımevi Hastanesi'nde 2007 yılında kurulan yeni doğan işitme tarama ünitesinde her doğan bebeğe işitme testi yapılıyor" dedi.


Bebeklerde sıkça görülen demir eksikliğini önlemek için 2004 yılından bu yana ücretsiz demir desteği dağıtımı yapıldığını anlatan Eren, "2010 yılında demir eksikliği damlası verilen bebek sayısı bin 725, 2010 yılı ilk dokuz ayında dağıtılan demir preparatı sayısı ise 3 bin 669. 2010 yılı ilk dokuz ayında dağıtılan D vitamini kutu sayısı ise 5 bin 66. İl genlinde anne ölüm oranı ise sıfır. Hastanede yapılan doğum oranı ise yüzde 99. Sezaryenle doğum oranını azaltmak için gerekli çalışmalar yapılsa da normal doğuma göre sezaryenle doğum oranının fazla. Toplamda özel hastane ve Beşbinevler Doğum Hastanesi'nde 2 bin 35 doğum gerçekleşirken, bunlardan bin 154'nün sezaryenle gerçekleşmiş" diye konuştu.


Daha önce merkezde diyaliz hizmeti verildiğini son üç yılda yapılan çalışmalarla artık ilçelerde diyaliz ünitelerinin bulunduğunu belirten Eren, toplamda 81 riyaliz makinesi ile 247 hastaya hizmet verildiğini söyledi.


Karabük'teki mevcut hastanelerdeki yoğun bakım yatak sayısının 64 olduğunu da anlatan Korkut Eren şöyle konuştu:
"Buralarda en üst teknoloji ile hizmet veriliyor. Karabük'ün bu anlamda Sinop'a kadar bölgeye hizmet sunuyor. Yine Beşbinevler Kadın Doğum ve Çocuk Bakımevi'nde 14 yataklı yeni doğan yoğun bakım ünitesi bulunuyor. Bu anlamda en ön sıralarda yer alıyoruz."


GÖRÜNTÜLEME MERKEZLERİ VE İHALELER
Karabük Devlet Hastanesi ve Şirinevler Devlet Hastanesi'nde yıl içinde görüntüleme merkezlerinin sundukları hizmetler hakkında da bilgilendirme yapan İl Sağlık Müdürü Korkut Eren, "Karabük Devlet Hastanesi'nde 2009 Mart ve 2010 yılı içinde toplam 6 bin 978 kemik taraması yapıldı ve bu sayısın günlük ortalaması 21. Yine Karabük Devlet ve Şirinevler Hastanesi'nde günlük ortalama 36 memografi çekilmiştir. Ocak 2009 - Temmuz 2010 tarihlerinde her iki hastanede çekilen BT sayısı 28 bin 166'dır. Günlük ortalama çekim 49 olarak verilmektedir" dedi.


Hastanelerin görüntüleme ihalelerinde değinen Eren sözlerini şöyle tamamladı:
"Sonuç olarak İl Müdürlüğümüz tarafından Bakanlık genelgeleri doğrultusunda yapmış olduğumuz planlama onay için Bakanlığa gönderdik. Şirinevler Devlet Hastanesi'ne bir yıllık BT, USG, Karabük Devlet Hastanesi'ne 3 yılık, MR, BT ve USG hizmet alımına onay verilmiştir. Devlet Hastanesi tarafından yapılacak olan bu ihale hazırlıkları başlamış olup en kısa sürede ihale süreçleri tamamlanacaktır. 2008 yılı itibarıyla 2 milyon 500 bin veya daha altında geliri olan kurumlar bundan sonra tıbbi sarf malzeme, ilaç, serum, antiserum, aşı, protez, gibi teşhis ve tedaviye yönelik mal ihtiyaçlarını, il bünyesinde Sağlık Müdürlüğünün belirleyeceği hastane veya ağız diş sağlığı merkezinden temin edecekler."

karabük'te
3
yılda
84
hekim
ayrıldı
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir