Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hamidiye Tıp Fakültesi Radyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı ve Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Radyoloji Kliniği İdari Sorumlusu Prof. Dr. Yaşar Bükte, klinik sorumluluğu görevinden alınmasıyla ilgili bir açıklama yaptı.
Bükte, açıklamasında yaklaşık 14 yıldır görev yaptığı, bir dönem başhekimlik görevinde de bulunduğu kurumda, Ağustos 2024’te tekrar sorumlu olarak atandığını, ancak Aralık ayında gelen bir teşekkür paylaşımının ardından görevden alındığını ifade etti. Ardından, erişkin hastalara yönelik radyolojik tetkik raporlama yetkisinin de elinden alındığını dile getirdi.
“Klinikte moral bozukluğu yaşandı”
Klinik yönetimine geri döndüğünde klinikte önceki dönemden kalan ciddi sorunlar mevcut olduğunu belirten Prof. Dr. Bükte, asistanların ve uzmanların mobbing nedeniyle klinikten ayrılma noktasına geldiğini söyledi.
Bükte, kısa sürede klinikte hem eğitim hem de hizmet açısından önemli bir toparlanma süreci yaşadıklarını ve bu başarının hastane yönetimi tarafından da takdir edildiğini ifade etti.
Ancak bu olumlu sürecin ardından başhekimlik tarafından görevden alındığını ve çocuk radyolojisi sorumluluğuna atandığını belirten Bükte, yaşananların kendisi ve klinik çalışanları açısından büyük bir moral ve motivasyon bozukluğuna yol açtığını vurguladı.
Soruşturma süreci sonrası yetkileri sınırlandırıldı
Prof. Dr. Bükte, açıklamasında ismini vermediği bir doçentinin, klinikte uyumsuzluk yarattığını, akademik kurallara ve görev tanımlarına uymadığını ve izinsiz görevlendirmelerle eğitim ve hasta hizmetinin aksamasına neden olduğunu öne sürdü. Söz konusu doçent hakkında hastane yönetiminin soruşturma açtığını ve bu süreçte yönetim tarafından kendisinden de, ana bilim dalı Başkanı ve klinik sorumlusu olarak soruşturma dosyası hazırlamasının istendiğini belirtti.
Bükte, bu süreçten sonra söz konusu doçentin nüfuzlu çevreleri kullanarak kendisini klinik sorumluluğu görevinden aldırdığını, ardından da raporlama yetkisinin sınırlandırıldığını ileri sürdü.
“Mesleki itibarımı zedeleyen bir süreç”
Radyoloji raporlaması alanında aktif olarak çalışmasının engellendiğini belirten Bükte, sadece 18 yaş altı çocuk hastalara rapor yazmasına izin verildiğini söyledi.
Yaşanan süreci, “35 yıllık emeğinin, meslek onurunun ve kariyerinin çiğnenmesi” olarak değerlendiren Bükte, olayların sadece şahsına değil, tüm radyoloji camiasına ve mensubu olduğu üniversiteye yönelik bir haksızlık olduğunu ifade etti.
“Sayın Bakanımızın ilgisi beni umutlandırdı”
Açıklamasının sonunda Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu’nun kendisini bizzat arayarak bilgi aldığını ve konuyla ilgileneceğini söylediğini belirten Bükte, bu duyarlılığın kendisini memnun ettiğini ve Bakan’ın gerekli adımları atacağına inandığını dile getirdi.
Hekim sendikalarından destek
Yaşanan sürece ilişkin hekim örgütlerinden de Prof. Dr. Bükte’ye destek açıklamaları geldi.
Hekim Hakları Derneği tarafından yapılan yazılı açıklamada, Prof. Dr. Yaşar Bükte’ye yönelik uygulamalar “kurumsal mobbing” olarak değerlendirildi.
Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Bir hekime mesleğini yaptırmamak, sağlıkta şiddetin en ağır hâlidir. Hocamızın ekranı kapatılarak görevinden uzaklaştırılması iyi niyetle bağdaşmamaktadır.
Bu keyfi ve gerekçesiz uygulama yalnızca kişisel hak ihlali değil, aynı zamanda mesleğin itibarsızlaştırılmasıdır.”
Dernek, bunun yalnızca Prof. Dr. Yaşar Bükte’nin değil, tüm hekim camiasının sorunu olduğunu belirterek hukuki sürecin takip edileceğini duyurdu.