Türkiye’de en hareketli sektör sağlık. Borsada Acıbadem Hastanesi’nin değerinin 11 yılda 20 kat artmasının ardından dikkatleri yeniden üzerine çeken sektörün 2008 yılında 25 milyar dolar olan büyüklüğü 2010’da 50 milyar doları aştı. 2011 hedefi ise 80 milyar dolar büyüklüğe ulaşmak. Sektörün bu kadar hızlı büyümesi ve iştah kabartmasının ardında ise pazarın henüz bakir olması yatıyor.
Türkiye’de yaklaşık kişi başına sağlık harcaması 400 dolar. Bu 2000 dolarlık OECD ortalamasının çok altında. On yıl içinde ise OECD ortalamasının aşılması bekleniyor. Ayrıca hem sağlıkta dönüşüm programı çerçevesinde Sosyal Güvenlik Kurumu ile yapılan anlaşmaların özel hastanelerin önünü açması hem de yüksek nüfus sektörün çekiciliğini arttırıyor.
Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı hesaba göre gelecekte nüfusun yaşlanması tıbbi hizmetlere duyulan ihtiyacı da arttıracak. Tıbbı bakıma en yüksek ihtiyaç duyan yaşlı ve orta yaş nüfusunda 2015 yılında 5.5 milyon artış olacak. Henüz kar payları arzu edilen düzeye ulaşmasa da sağlık sektörüne hükümet de yatırım teşviki veriyor.
Sektöre ilginin beş nedeni
Kişi başı sağlık harcaması sadece 400 dolar. Bunun on yıl içinde 2000 dolara ulaşması bekleniyor.
2015 yılında en çok tıbbi bakım ihtiyacı duyacak nüfusun sayısı 5.5 milyon artacak.
15 ilde henüz özel hastane açılmadı, 490 özel hastanenin 155’i İstanbul’da. Büyüyecek çok alan var.
SGK anlaşması sayesinde tüm vatandaşlar özel hastaneleri kullanabiliyor, ödemeler devletten.
Sağlık hizmeti ücreti diğer ülkelerin neredeyse 5’te birine denk geliyor, sağlık turizminde önü açık.