Sevgili meslektaşlarım,
Mesleki yaşantımızın her noktasında bir sınav aşaması yer almaktadır. Mesleki kariyerini bir üst noktaya taşımak isteyen hekim arkadaşlarımız, farklı aşamalarda sınavlara girmektedir. Bu sınavlardan biri, 2007 yılından itibaren ÖSYM tarafınca yapılan Tıpta Yan Dal Uzmanlık Eğitimi Sınavı (YDUS) dır.
Bu yazımda en son 24.10.2010 tarihinde yapılan YDUS’nı değerlendireceğim. Bu sınavı sadece yan dal yapmak isteyenler değil, TUS’a girecek hekim arkadaşlarımızda takip etmektedir. Belki de ön çok merak edilen konular, ÖSYM’deki en son gelişmelerden dolayı YDUS soruları değişti mi? Bu sınavın TUS’a yansıması nasıl olacak? İşte yazımda, bu sorulara cevap bulabileceksiniz.
En son YDUS, ilk açıklanan tarihten 1 hafta erteleme ile yapıldı. Sonuçlar açıklandı ve tercihler yapıldı. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ve İç Hastalıkları olmak üzere iki ana dalda sınav yapıldı. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları sınavına 250 hekim, İç Hastalıkları sınavına 272 hekim katıldı.
Sınavların genel değerlendirmesine bakacak olursak;
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları sınavı, şimdiye kadar bu ana dalda yapılan en zor sınav olarak nitelendirilebilir. Atipik ve tartışmalı sorular yer almaktaydı. Soruların bazılarına itirazlar sonucu sadece bir soru herkesde doğru olarak kabul edildi. Sınavın zorluğunu sayılara bakarsak bile çok rahatlıkla algılayabiliriz. Daha önce bu ana dalda yapılan sınavların toplam net ortalaması 58,6 net olarak tespit edilmiştir. Bir önceki sınavda net ortalaması 55 iken bu sınavda ise net ortalaması 50 olarak tespit edildi. En düşük net ortalaması bu sınavda ortaya çıkmaktadır. Ayrıca en son yapılan sınavda 65-70 net yapan hekimler ilk 10-15 arasına girmiş olduğunu görmekteyiz. Sınav sorularına bakmasanız bile, istatistikler bu sınavın zorluğunu ortaya koymaktadır.
İç Hastalıkları sınavı, sorulara ve istatistiklere bakılacak olunursa diğer sınavlardan çok bir farkı yoktu. Daha önce bu ana dalda yapılan sınavların toplam net ortalaması 58,5 net olarak tespit edilmiştir. Bir önceki sınavda net ortalaması 60 iken bu sınavda ise net ortalaması 57,8 olarak tespit edildi. İstatistiksel olarak diğer sınavlardan çok bir farkı yoktu. Bu sınavda da 64 civarı net yapan hekimler sıralamada 66-67 civarında yer aldılar. Genel anlamda sorular, ilk iki sınav hariç diğer sınavlardan farklı değildi. Çok klasik vaka soruları yer almaktaydı. Kardiyoloji ve Endokrinoloji soruları diğer sorularla kıyaslandığında kolay sorular arasındaydı Sınav başarısını daha çok vakalara yaklaşım soruları belirlemekteydi. Bu sınavda 2-3 adet yanlış hazırlanmış soru mevuttu. Başvurular sonucu sadece bir sorunun cevabı değiştirildi.
Genel olarak her iki branşta sorular, ilgili bölümün ana textbook ve kılavuzlarından sorulmuştur. YDUS’ a hazırlıkta bu kaynaklar ön planda tutulmalıdır.
En çok sorulan merak edilen sorulara gelelim:
ÖSYM’deki kopya skandalından sonra soru havuzları değiştirileceği söylenmişti. YDUS soruları değişti mi? Bunun sonucunda TUS soruları değişimi hakkında varsayıma ulaşabilir miyiz?
Sevgili meslektaşların, evet ÖSYM’nin böyle bir açıklaması oldu, fakat dikkat edilmesi gereken bir nokta vardır. YDUS sadece bir hafta ertelenerek yapılmıştır. Bir hafta ertelenmesi sonucunda, YDUS soru havuzunun değiştirildiğine inanmıyorum. 1 haftalık bir erteleme bu değişim için yeterli olmadığını düşünmekteyim. Bu benim şahsi düşüncemdir ve genel kanıdır. TUS ise daha ileri bir tarihe, aralık ayına alınmıştır. Yani, ÖSYM’nin soru havuzu yenilenecek açıklamasına uygun süre vardır. Yine şahsi düşüncemi aktarmak isterim, soruların hazırlanacağı textbooklar değişmemektedir. Belki sorulma tarzlarında değişiklik olabilir, bu her zaman da beklenilen bir durumdur. Textbooklar değişmediğinden dolayı vakalar, tıbbi bilgiler de değişmeyecektir. Güncel gelişmeler ve bilgiler her zaman sorulmaya aday noktalardır. TUS’a hazırlanan meslektaşlarıma önemli bir tavsiyem, hazırlık sürecinde YDUS’da çıkmış sorulara bakmalarıdır. YDUS’da çıkan soruların %70-80’ni TUS’da sorulabilecek tarzdadır.
ÖSYM’nin son 3-4 yıldır, hekimlere uyguladığı sınavlar değerlendirildiğinde şu noktaya dikkat edilmelidir. Hastalıklara, vakalara yaklaşım artık sınav sonucunu önemli oranda etkilemektedir. Bu sebeple konuları çalışırken yaklaşımları da bilmek önemlidir. Bir vaka karşımıza geldiğinde ne düşünmeliyiz, tanısı veya ayırıcı tanı için ne istemeliyiz, tedavide ne yapmalıyız vs. Bu tarz yaklaşımlara, tanı ve tedavi algoritimlerine dikkat edilmelidir.
Mesleki kariyerimiz için girdiğimiz sınavların yanında, hayatımızın da önümüze çıkardığı sınavlarda başarılar dilerim.
Sevgi ve saygılar…
Uzm.Dr.Erdinç Nayır
İç Hastalıkları