Medimagazin logo

Kulak zarı ve kolesteatom ameliyatı hakkında merak edilenler

Kulak bölgesinde herhangi bir nedenle meydana gelen hasarın ya da bazı rahatsızlıkların giderilmesi için cerrahi girişimler uygulanabilir. Kulak zarı ve kolesteatom operasyonları, kulak bölgesini ilgilendiren ve en sık uygulanan ameliyatlar arasındadır.
Kulak zarı ve kolesteatom ameliyatı hakkında merak edilenler
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Kulak Zarı Ameliyatı Nedir?

Kulak zarında meydana gelen hasarın onarılması amacıyla gerçekleştirilen ameliyat, kulak zarı ameliyatı olarak adlandırılır. Kulak zarının delinmesi durumunda 6 ay içerisinde kendini onarması mümkündür. Şayet doğal onarım gerçekleşmezse ameliyat ile bu zarın onarımı yapılır.

Kulak Zarı Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Ameliyat 2 yöntemle yapılıyor ve hangisinin seçileceğine hastanın durumuna göre karar veriliyor. Kulağın arka kısmından küçük bir kesi uygulanması ve bu keşiden bölgeye ulaşılması tekniklerden biridir. Kulak kanalından kulak kanalına erişilmesi de bir diğer seçenektir. Kulak zarına erişildikten sonra gerekli onarım işlemi gerçekleştirilir ve şayet kesi uygulandıysa dikiş atılarak operasyon tamamlanır. Ameliyat, genel anestezi altında yapılır, hasta açısından konforlu bir süreçte tamamlanır, operasyondan sonra hafif ağrı olabilir.

Kulak Zarı Ameliyatı Riskleri Nelerdir?

Her ameliyat gibi kulak zarı ameliyatı da çeşitli riskler içeriyor ve bu riskleri minimuma çekebilmek için Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Altan Yıldırım gibi deneyimli cerrahların tercih edilmesi önem taşıyor. Mevcut risklere şu örnekleri verebiliriz:

·         Kanama

·         Enfeksiyon

·         Anesteziye bağlı riskler

·         İşitme kaybı

·         Yüz sinirlerinin hasar görmesi

·         Kulak zarında iyileşmenin olmaması

·         Kulak zarının arka kısmındaki ciltte bozulmalar olması

Kulak Zarı Ameliyatı Sonrası Ne Yapmalıyım?

·         Ameliyattan sonraki ilk gün sadece yumuşak gıdalar ile beslenmek gerekir.

·         İlk hafta ise baş bölgesi yukarıda kalacak şekilde uyumak önemlidir.

·         Operasyondan sonra banyo yapmak için bir hafta beklenmelidir ve banyo sırasında kulak bölgesine asla su kaçırılmamalıdır. Ameliyattan sonra 3-4 ay kulağa su kaçırılmaması son derece önemlidir.

·         Kulakların yüksek sese maruz kalmasını önlemek gerektiğinden yaklaşık 1-2 hafta kulaklık takılması önerilir.

·         Ameliyat sonrasında iyileşme tamamlanana kadar yorucu olan fiziksel aktivitelerden, ağır kaldırma, ıkınma, öksürme gibi hareketlerden uzak kalınması gereklidir.

·         2 ay boyunca uçakla yolculuk yapılmaması gerekir.

·         Su sporlarından da 3-4 ay uzak durulmalıdır.

·         Doktorun önerdiği ilaçlar ya da damlalar varsa muntazam şekilde kullanılması, kulak zarı ameliyatı sonrasında dikkat edilmesi gerekenlerden biridir.

Kulak Zarı Ameliyatı Kaç Günde İyileşir?

Ameliyata bağlı olarak ortaya çıkan tablonun iyileşmesi yaklaşık olarak 2 ya da 3 hafta sürer. Ancak işite kaybının düzelmesi için ameliyatı takiben 3 ay kadar beklemek gerekebilir.

Kolesteatom Nedir?

Orta kulak zarında cilt epitelinin olması ve bunun büyümesi olarak özetlenebilen bir rahatsızlıktır. Tümör benzeri bir oluşum meydana gelir ancak iyi huyludur. Bir kist ya da bir kese oluşur ve büyüme eğiliminde olur. Komşu dokulara baskı yapmaya başladığından çeşitli tahribatlar meydana gelir. Hastada ise pek çok şikayete sebebiyet verir bu şikayetler günlük yaşam kalitesini düşürebilecek düzeydedir.

Kolesteatom Neden Olur?

Nedenler farklı olsa da çoğunlukla iki başlık altında toplanır.

·         Konjenital Kolesteatom

Yanlış yönlendirilen epitel artıklardan kaynaklı olan kolesteatomdur ve genellikle kulak zarı sağlamdır, arka kısımda gelişir. Bu nedenle oldukça geç fark edildiğini söyleyebiliriz.

·         Edinsel Kolesteatom

Sonradan kazanılmış olan kolesteatomdur ve genelde kulak zarında çökme olması ya da kulak zarının delinmesi gibi nedenlere bağlı olarak gelişir.

Kolesteatom Belirtileri Nelerdir?

Genel olarak yaygın görülen kolesteatom belirtileri şöyledir:

·         Kulakta kötü kokulu akıntı olması

·         Kulakta ve başta ağrı olması

·         Düşük ya da yüksek seviyede duyma kaybı olması

·         Yüz bölgesinde uyuşma ya da his kaybı olması

·         Yüzde felç meydana gelmesi

·         Baş dönmesi

Kolesteatomun Neden Olduğu Komplikasyonları Nelerdir?

Kolesteatomun yol açtığı komplikasyonlar her hastada aynı olmamakla birlikte şu şekildedir:

·         İç kulak bölgesinde şişme olması

·         Yüz kaslarında felç olması

·         Kronik enfeksiyon problemi

·         Beyin apsesi ya da beyin enfeksiyonu

·         Menenjit

Kolesteatom Nasıl Tedavi Edilir?

Kolesteatom tedavisi için Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Altan Yıldırım gibi bu alanda deneyimli ve başarılı hekimlerin tercih edilmesi önemlidir. Çünkü kolesteatom tedavisinde genellikle cerrahi müdahale gerekir. Hangi teknikle ameliyatın yapılacağı ise hastanın durumu, rahatsızlığın durumu gibi unsurlara göre belirlenir ve özellikle kolesteatomun ne oranda genişlediği de dikkate alınır.

Cerrahi müdahale ile kistik oluşumun bölgeden temizlenmesi sağlanır ve sonrasında defekte bölge onarılır. Bu operasyondan sonra hastalarda geçici olarak baş dönmesi ya da tat almada sorun yaşama gibi şikayetler olsa da bunlar kalıcı değildir. Hastaların tedavi sonrasında ömür boyunca belirli periyotlarla kontrole gitmeleri ise son derece önemlidir.

kulak zari ameliyati
kolesteatom
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir