Besin zehirlenmelerine özellikle yüksek proteinli gıdalar (hamburger, kümes hayvanları, yumurta, kremalı gıdalar vb…) sebep oluyor. Yaz aylarında yiyecek ve içeceklerin saklanması, hazırlanması ve sunulma aşamasında uygun sağlık şartlarının bulunmaması da gıda zehirlenmelerinin yaşanmasında önemli bir etken oluyor.
Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Hülya Çaşkurlu, sıcak havalarda besinlerin hazırlanmasında temizlik kurallarına gereken özenin gösterilmemesinin, gıda(besin) zehirlenmesine yol açtığını kaydetti. Gıda zehirlenmelerinde çoğunlukla bakteri türü mikroorganizmalar yol açıyor. Bu bakteriler 5-70 0C arasında, en çok da oda ısısı ve üzerindeki derecelerde çoğalma eğilimi gösteriyor. Genellikle 5 0C ve altındaki derecelerde çoğalamıyor. Bu nedenle yaz aylarında besin zehirlenmelerinin görülme sıklığı artıyor.
Nasıl korunmalı?
*Besinler hazırlanırken yenilecek miktar kadarı ısıtılmalı.
*Besin pişirildikten sonra bir saat içinde tüketilmeli.
*Yiyecek ve içecekler mümkün olduğunca açıkta bırakılmamalı. Üzerleri örtülmeli.
*Sebze ve meyveler bol su ile yıkanmalı. Çiğ tüketilecek gıdalar sirkeli suda 20 dakika bekletilmeli. Çiğ tüketilen gıdalar ile et doğrama tahtaları, bıçaklar ayrı olmalı.
*Yemek hazırlamadan önce eller sabunla yıkanmalı, ellerde açık yara varsa eldiven kullanılmalı.
*Etler iyice pişirilmeli.
*Alışveriş yaparken ürünlerin son kullanma tarihleri kontrol edilerek alınmalı.
*Konserve alınacaksa kutusu ezik, kapağı şişmiş olmamalı.
*Depolanacak besinler en kısa zamanda soğutulmalı (1 – 1,5 saatten önce) ve saklanacak yerin sıcaklığı 4°C ‘den az olmalı.
*Yiyecekler yeniden ısıtıldığında kaynama noktasına kadar ısıtılmalı.
*Mutfak ve depoların temizliği sağlanmalı.
*Özellikle toplu yemek veren yerlerdeki aşçılar ve personel eğitilmeli.
*Mikroorganizma bulaşmış yiyeceklerin hemen toplanması için piyasa kontrolü yapılmalı.
*Mutfakta mümkünse kağıt havlu kullanılmalı kumaş havlular günlük değişilmeli. Mutfak bezleri kaynatılmalı, ıslak bırakılmamalı.
Zehirlendiğimizi nasıl anlarız?
İshal, sindirim sistemi bozuklukları, bulantı, karın ağrısı, karında kramplar ve soğuk algınlığı gibi çeşitli bulgular ortaya çıkıyor.
Mutfakta dikkatsizlik hastalıklara davetiye
ALÜMİNYUM FOLYO: Alüminyum element, içeren folyo kanserojen değildir. Yani alüminyum vücuda fazla alınınca kanser yapmaz ama böbrek hasarı ve alzheimer gibi gibi hastalıklara neden olabilir. 270 derece üzerinde ısılarda folyonun alüminyum elementi açığa çıkıp besine karışabilir. Bu da böbrek ve beyin dokusuna zarar verebilir. Fırında daha çok çömlek gibi doğal kaplar kullanılmalı.
TEFLON: Isınan ve çözünen maddenin dumanını teneffüs etmek zararlı olabilir. Normal pişirilen yemek sıcaklığı genellikle 230 derecenin üzerine çıkmaz.
MİKRODALGA FIRINLAR: Yemek içinde mikrop varsa; kaynatma ile pişirmede olduğu gibi mikropları öldürmez. Bu nedenle önceden pişirilmiş yemeklerin ısıtılmasında daha çok kullanılır. Alüminyum folyo kağıt mikrodalga fırın içine konmamalı. Ayrıca metal içeren mutfak malzemeleri de mikrodalgaya konmamalı.
STRETCH FİLM: Esnekliği sağlayan monomer yapıda maddeler içerir. DEHA (diet) adını alan bu monomerler vücuda çok miktarda alınırsa kanser riskini artırabilir. Filmler korunurken, depolanırken uygun koşullarda saklanmalı.