Medimagazin logo

Hekime 'hasta gelmedi' cezası: Hasta yoksa, maaş kesintisi var

Hastaların 6 ayda bir Aile Sağlığı Merkezlerine (ASM) başvurmaması nedeniyle aile hekimlerinin maaşlarında kesinti yapılmasına tepki gösteren Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Genel Sekreteri Dr. Gökhan Erdoğan "Sağlık hizmeti almak üzere ASM'lere başvuru yapmayan vatandaşlar nedeniyle hekimin maaşının kesildiği başka bir ülke yoktur" açıklamasında bulundu.
Kaynak: Cumhuriyet - Taylan Gülkanat
Hekime 'hasta gelmedi' cezası: Hasta yoksa, maaş kesintisi var
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Aile hekimleri 1 Kasım 2024 itibariyle yürürlüğe giren "Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği 'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği" protesto etmeyi sürdürüyor. Yönetmeliğe karşı daha önce iş bırakma eylemleri yapan aile hekimleri şimdi ise, hastaların 6 ayda bir Aile Sağlığı Merkezlerine (ASM) başvurmaması nedeniyle maaşlarında yapılan kesintiye tepki gösteriyor

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Genel Sekreteri Dr. Gökhan Erdoğan konuya ilişkin Cumhuriyet'e açıklamalarda bulundu. Sağlık Bakanlığı'nın tüm itirazlara karşın yönetmelikteki eksiklikleri görmezden geldiğini belirten Erdoğan, ''Şu an hem vatandaşlar açısından iş gücü kaybı ortaya çıktı hem de yoğun iş yükü altında aile hekimleri cezalandırılmaya başlandı" dedi. 

"Tek sorumlu aile hekimi değildir"

Ülkedeki poliklinik hizmetlerinin ortalama yüzde 50'sini aile hekimlerinin sunduğunu anımsatan Erdoğan, "Aile hekimlerinin sanki iş yükü azmış gibi tüm vatandaşlarımızı arayarak tarama ve muayene yapması isteniyor. 6 ay içinde ortalama 3 bin hastasını muayene edip, tarama yapmayan aile hekimlerinin ise maaşlarından kesinti yapılıyor. Sağlık hizmeti almak üzere ASM'lere başvuru yapmayan vatandaşlar nedeniyle hekimin maaşının kesildiği başka bir ülke yoktur. Bizler elbette ki vatandaşımızın sağlığı için onları muayene ve tarama yapmaktan imtina etmeyiz ancak bu işlemlerin yapılamamasında tek sorumlu aile hekimi değildir.

Vatandaşımızın bir bölümü iş yerinden bile izin alıp sağlık kurumuna gelemiyorsa bunun tek sorumlusu olarak aile hekimi kabul edilemez. 6 ayda bir hekim muayene zorunlu tutuluyorsa burada herkese sorumluluk verilmelidir. 2 yılda bir araç muayenesi yapılmadı diye araç muayene istasyonlarına ceza kesiliyor mu? Namaz vakitlerinde camiye gelmeyen vatandaşlar için ya da ibadetlerini yerine getirmeyen vatandaş için imamlarımızın maaşı mı kesilmektedir?" ifadelerini kullandı.

Yüzde 10-15 civarında maaş kaybı

Bu ay itibariyle görevini mevzuata uygun olarak yerine getiren ancak kendisine kayıtlı hastaları başvuru yapmayan aile hekimlerinin en az yüzde 10-15 civarında maaş kaybı ile karşı karşıya kaldığını kaydeden Erdoğan, "Bu uygunsuz mevzuat maddeleri için gerekli hukuksal mücadelemizi daha ilk günden başlattık ancak bu süre içerisinde hekimlerimizin mağdur edilmesi kabul edilemez. Ayrıca bu davalar sonuçlandığında bizler aile hekimleri olarak haklarımızı geri alacağız ancak ortaya çıkacak kamu zararına sebep olanlar bu zararın hesabını verebilecek mi?

Sağlık Bakanlığı'na sesleniyoruz: "Yol yakınken bu hatadan dönün ve hekimlerden haksız kesinti yapmayın. Çözüm istiyorsanız, çok basit. Bu sorumluluğu tüm vatandaşlarımıza verin, muayene zorunlu olsun. Muayene olmayan kişilerin SGK katkı payları artırılsın. Eğer amacınız aile hekimlerini cezalandırmak değil de sağlık ise..." diye konuştu.

hekim
aile hekimi
hasta
maas kesintisi
aile hekimligi yonetmeligi
dr gokhan erdogan
Yorum (4)
hakan
yüzlerce yabancılar mülteciler nüfusumuzdan silindi. sıfır nüfuslu ailehekimliğini icat eden değerli büyüklerimiz sizlerin maaşından da kesinti yapılsın. sıfır nüfuslu bölge için 'burada doktora ihtiyaç var diyen' liyakatsizler sizlerin de maaşından kesilsin. uyuz olun derdinize çare bulamayın.
Cevapla
sennejlaa
mantık yok sistem var
Cevapla
DR Ü
tamamiyla doktorlarin özveri̇si̇ i̇le yürüyen bi̇r sağlik si̇stemi̇ var. sağlik i̇dareci̇leri̇ en az 10 yillik meslek deneyi̇mi̇ olan ve zorunlu hi̇zmeti̇ni̇ 4.-5.6. bölgelerde yapmiş deneyi̇mli̇ heki̇mlerden seçi̇lmeli̇ .
Cevapla
ayt12
kayıtlı hastaların başvurusu az ise, kayıtlı kişiler sağlıklı demektir. hekim; tedavisi, tedbirleri ve koruyucu önlemleri ile hastaların sağlığını koruyarak işini iyi yapıyor demektir. bırakın kesintiyi, ödül alması gerekir.
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir