İSTANBUL, (DHA)- Sağlık sektöründe dijitalleşme ve yapay zeka teknolojileri İstinye Üniversitesi'nde ‘Sağlık Yönetiminde Değişen Paradigmalar: Sürdürülebilirlik, Dijitalleşme ve Yapay Zeka Konferansı’nda tartışıldı. Konferansta konuşma yapan İstinye Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Muharrem Usta yapay zeka teknolojileri ile birlikte Türkiye'deki bir doktorun Hindistan'da bir hastayı ameliyat edebilecek hale geleceğini söyledi.
Yapay zeka teknolojilerinin teşhis ve tanıda birçok fark yarattığını belirten Usta, bu durumun doktorlara bir avantaj sağladığını ancak son kararı yine doktorun verdiğini söyledi. Usta, "Yapay zeka ile biz ne üretirsek üretelim doktor yine hasta ile muhatap olabiliyor ama bir fark olacak. Basit hastalığı olan insanlar muhtemelen yapay zeka yazılımları sayesinde hastaneye gitmemeye başlayacak. O zaman doktorların zamanları daha rahatlamış olacak. Hastalar hastaneye gitmeyince doktorlar artık hastalara daha fazla vakit ayıracaklar. En çok vakti en kritik hastalara ayırmaya başlayabilecekler. Özetle yapay zeka sisteme yeni bir dizayn getiriyor ve gelecekle ilgili alışkanlıklarımızı değiştiriyor" dedi.
Yapay zekada veri toplamanın çok önemli olduğunu ve veriyi işleyerek bilim dünyasına da katkıda bulunulduğunu ifade eden Usta, "Yapay zekada elinizde çok büyük bir data varsa doktorun 20 yılda göreceğinin 20 katını 6 ayda yapay zekaya öğretiyoruz ve bilgiyi unutmayan bir hafıza elinizde oluyor" dedi.
"Buradan Hindistan'daki hasta ameliyat edilebilir"
Yapay zeka sayesinde Türkiye'den Hindistan'daki bir hastanın ameliyat edilebilecek noktaya geldiğini söyleyen Usta sözlerine şöyle devam etti: "Elimizde bir tablet ile buradan Hindistan'daki bir hastayı masa üstündeki robotik kollarla ameliyat edebilriz. Yaptığı ameliyatın başarısını da yaptığı anda test edebiliriz. Yapay zeka doktoru takip ediyor ve iyi gidiyorsa devam edebiliyor. Biraz tuhaflık varsa sarı ışık yanabiliyor, eğer hastaya zarar vermeye başlıyorsa kırmızı ışık yanıyor ve gerekirse robotun kolları orada ameliyatı kesebilir. Yani yapay zeka bir taraftan doktora inanılmaz destek olurken bir taraftan insan sağlığı ile ilgili olağanüstü katkılar ortaya çıkarmaya başlayacak."
"Sağlık yönetiminde yapay zeka sayesinde daha verimli çalışacağız"
İstinye Üniversitesi Sağlık Yönetimi Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Gülhan Kalmuk ise ‘Sağlık Yönetiminde Değişen Paradigmalar: Sürdürülebilirlik, Dijitalleşme ve Yapay Zeka’ konferansının 18 Aralık Sağlık Yöneticileri Günü nedeniyle düzenlendiğini belirterek şunları söyledi: "Ülkemizde sağlık sistemleri çok hızla gelişiyor. Teknoloji dünyada çok değişiyor. Özellikle yapay zeka sistemleri işin içine dahil olmaya başladı. Bu nedenle de artık biz sağlık yönetiminde yönümüzün değiştirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Üniversite olarak da yapay zeka ve dijitalleşme bizim hedeflerimiz arasında. Bu alanda çok ciddi çalışmalar yapıyoruz. Sağlık yöneticilerini ve profesyonellerini de bu işin içine dahil etmeye çalışıyoruz. Bu nedenle planladığımız konferansta da konuşmacılarımız özellikle sürdürülebilirlik, yapay zeka ve dijitalleşme üzerine konuştu."