Medimagazin logo

Yeni araştırma: HIV ilaçları Multipl Skleroz'u önleyebilir

Önemli bir çalışma, HIV için antiretroviral tedavinin özellikle kadınlarda Multipl Skleroz (MS) gelişme riskini önemli ölçüde azaltabileceğini ortaya koyuyor. Araştırmacılar, antiretroviral tedavi gören HIV pozitif bireyler arasında MS vakalarında %47'lik bir azalma tespit ederek, MS tedavisi ve önlenmesinde potansiyel bir atılıma işaret etti
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Yeni araştırma: HIV ilaçları Multipl Skleroz'u önleyebilir
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Annals of Neurology'de yayınlanan benzeri görülmemiş bir çalışmada, araştırmacılar Multipl Skleroz (MS) ile mücadelede potansiyel bir atılımı ortaya çıkardılar. British Columbia, Kanada ve İsveç'teki geniş popülasyonları inceleyen çalışma, HIV tedavisinde kullanılan antiretroviral tedavinin MS gelişme riskini önemli ölçüde azaltabileceğini ortaya koyuyor.

29 binde 14 kişide görüldü

Birkaç yıla yayılan bu araştırma, 29.000'den fazla HIV pozitif bireyi takip ederek sağlık ve MS durumlarını izledi. Araştırmacılar, bu HIV-pozitif bireylerdeki yeni MS vakalarının oranını genel popülasyondaki oranla titizlikle karşılaştırdı. Bulguları dikkat çekiciydi: 29.000 HIV-pozitif katılımcıdan sadece 14'ünde MS gelişti, bu da beklenenden %47 daha düşük bir insidans demekti.

Bu çalışmanın önemli bir yönü de kadınlarda gözlenen belirgin faydaydı. Antiretroviral tedavi gören HIV'li kadınlar MS riskinde %72'lik bir azalma gösterirken, bu oran erkeklerde daha düşük ancak yine de kayda değer bir azalma gösterdi. Cinsiyete özgü bu bulgu, daha hedefe yönelik MS önleme stratejilerinin yolunu açabilir.

Yeni araştırmalara yol açıyor

Bu fenomenin arkasındaki kesin mekanizma belirsizliğini koruyor. Bir teori, HIV'in yaygın bir etkisi olan CD4+ T hücrelerinin azalmasının MS gelişme olasılığını azaltabileceğini öne sürüyor. Diğer bir hipotez ise antiretrovirallerin, MS'e giderek daha fazla karışan Epstein-Barr virüsünün aktivitesini inhibe edebileceğiydi.

Şu anda MS'in ilerleyici formunu tedavi etmek için sınırlı seçenek bulunuyor. Bu keşif, özellikle antiretroviral ilaçların MS'in ilerlemesini nasıl yavaşlatabileceğini veya önleyebileceğini araştırmak için yeni yollar açıyor. Bu ilaçların potansiyel olarak yeniden tasarlanmasıyla, daha etkili MS tedavilerine yönelik karşılanmamış ihtiyacın giderilmesi için umut vadediyor.

multipl skleroz
hiv
antiretroviral tedavi
saglik arastirmalari
ms onleme
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir