ANKARA (A.A) - Ankara İl Sağlık Müdürlüğü, 2030 yılına kadar kanser görülme sıklığında tüm dünyada iki misline yakın bir artışın öngörüldüğünü belirterek, ''Bu artışın yüzde 75'inin, ülkemizin de içinde bulunduğu gelişmekte olan veya gelişmemiş ülkelerde ortaya çıkacağı öngörülmektedir. Ülkemizde kanser görülme sıklığı 2005 yılı itibariyle yüz binde 203'dür'' açıklamasına yer verildi.
Ankara İl Sağlık Müdürlüğü'nden 1-7 Nisan Kanser Haftası etkinlikleri kapsamında yapılan yazılı açıklamada, kanserin hem dünyada hem de Türkiye'de yüzde 22'lik oran ile kalp damar hastalıklarından sonra ikinci ölüm nedeni olduğu belirtildi.
Yapılan çalışmalarda ve yürütülen programlarda, kanserin özellikle ortaya çıkışının önlenebildiği, taramalarla ölümün yok edilebildiği ve erken tedavinin yaşam kalitesine çok şey katabildiğinin görüldüğü vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:
''Ortalama bir bakışla 2030 yılına kadar kanser görülme sıklığında tüm dünyada iki misline yakın bir artış öngörülmektedir. Bu artışın yüzde 75'inin, ülkemizin de içinde bulunduğu gelişmekte olan veya gelişmemiş ülkelerde ortaya çıkacağı öngörülmektedir.
Ülkemizde kanser görülme sıklığı 2005 yılı itibariyle yüz binde 203'dür. Kanser görülme sıklığında son beş yılda önemli bir artış olmuştur. Bu artışın büyük kısmının son beş yıldır toplanan veri kalitesinin iyileşmesinden kaynaklandığı düşünülmektedir. Bunun yanında çevresel faktörlerin ve beslenme vb gibi faktörlerin de sıklığın artışı üzerinde önemli bir etkisi olduğu göz ardı edilmemelidir.''
Hastalığı azaltabilmek için Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezlerine (KETEM) büyük görevler düştüğü ifade edilen açıklamada, Türkiye'de kanser kontrol programında sigara ve diğer tütün ürünlerinin kullanımının azaltılmasının, sağlıklı beslenmenin eğitim yoluyla yaygınlaştırılmasının hedeflendiği bildirildi. Bunların yanı sıra erken tanı ile kanser hastalığı sonucu ölümlerin azaltılmasının da hedefler arasında olduğu ifade edilen açıklamada, özelikle meme ve serviks (rahim ağzı) kanserinin taranması, bunun yanında kolorektal ve prostat kanserlerinin ulusal bir program çerçevesi içinde taranması çalışmalarının, yurt çapında ve Ankara'da bulunan KETEM'lerde yapıldığı anımsatıldı.
-ANKARA'DA KETEM-
Açıklamada, Ankara'da üç yerde KETEM bulunduğu belirtilerek, şöyle devam edildi:
''Bu doğrultuda erken teşhis amaçlı tarama faaliyetleri risk grubundakilere yönelik olarak devam etmektedir. Dr. Abdurrahman Yurtarslan Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi içinde faaliyet gösteren Onkoloji KETEM (Demetevler), Dr. Abdurrahman Yurtarslan Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ahmet Andiçen Semt Polikliniği içinde faaliyet gösteren Andiçen KETEM (Kurtuluş) ve Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi içinde faaliyet gösteren Etlik KETEM'de (Etlik) 30?65 yaş arası kadınlara yönelik olarak serviks (rahim ağzı) kanseri, 50?69 yaş arası kadınlara yönelik olarak meme kanseri tarama çalışmaları ücretsiz olarak yapılmaktadır.
50?70 yaş arasında bulunan erkek ve kadınlara yönelik kolorektal (kalın barsak) kanserlerin taramaları ve 50?70 yaş arası erkeklere yönelik olarak da prostat taramaları da aynı merkezlerde ücretsiz olarak yapılmaktadır.
Halkımızı ücretsiz olan bu taramalara katılmaya davet ediyoruz. Çünkü kanser taramaları için harcanan milli gelir, kanser tedavisi için harcanan milli gelirden çok daha azdır. Bu harcamanın ilki tüm halka yönelikken diğeri bireye yönelik harcamadır. Ayrıca kanser hastalığına yakalanmış bir kişinin ve etrafında bulunan onu seven insanların çektikleri sıkıntı ve acılar para ile ölçülemeyecek kadar büyüktür.''
Ankara'da bulunan KETEM'lerin adres ve telefon numaraları şöyle:
''Dr. Abdurrahman Yurtarslan Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Onkoloji KETEM (Demetevler) Randevu için Tel: 336 0908- 336 0909/ 7500?7504
Dr. Abdurrahman Yurtarslan Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ahmet Andiçen Semt Polikliniği KETEM (Kurtuluş) Randevu için Tel: 431 0947- 434 0990/ 6251
Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi KETEM (Etlik) Randevu için Tel: 322 0180/ 5629''