(DHA)-İZMİR Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, yeni acil ve poliklinik binasında çağdaş düzenlemelerle hasta kabulüne başlandı, Türkiye'nin en büyük acilli ve yürüyen merdivenli hastanesi oldu. Hastalar ‘yürüyen merdiven’, internetten kan tetkiki sonucu öğrenme gibi hastanelerde hiç alışık olunmayan yeniliklerin şaşkınlığını yaşarken, Başhekim Prof. Dr. Galip Akhan, “Otomasyon sistemimizi aile hekimliğine koordineli düzenliyoruz. Çok yakında aile hekimleri hastalarını hastanemize sevk ederken, durumları hakkında bilgiyi e-posta ile ile bildirecek, yanıtını aynı şekilde alacak. İnsanlarımız iyi şeylere layık ve bu yenilikler onlara verdiğimizi değeri gösteriyor” dedi.
Ege Bölgesi'nin en büyük sağlık kurumlarının başında gelen Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 3 yıl önce şantiye kuruldu, ihtiyaç olan binaların yenisinin yapılması, eskilerin yenilenmesi için çalışmalara başlandı. Sağlık hizmetleri, inşaat gürültüsü toz ve pislik içinde aksatılmadan verilmeye çalışılırken, yeni acil ve poliklinik binası bir dizi sürprizle hastalara kapılarını açtı. Bahçe içinde yapılan AMATEM (Alkol ve Madde Bağımlılığı Merkezi) binasından sonra, eski acilin yan tarafına yapılan yaklaşık 5 bin metrekare alana yayılan yeni binanın zemin katı acil servis, üç katı ise poliklinik olarak düzenlendi.
YÜRÜYEN MERDİVEN TÜRKİYE'DE İLK
‘Hekimini seçme’ şansı verilen hastalar, sıralarını havadar, klimatize edilmiş ortamda koltuklara oturarak ışıklı panodan takip ederken, merdiven ve asansöre alternatif ‘yürüyen merdiven’ ayrıcalığı ilk görenleri şaşırttı. Nitekim Türkiye'de bir kamu hastanesinde ilk olan yürüyen merdiven, sağlık tesisine bir alışveriş merkezi havası katarken, hastalar ayakta, sıkış tepiş ter kokuları içinde sıcaktan bunalarak muayene sırası beklemekten kurtulmanın keyfini yaşıyor. Her branşın polikliniğinde özel sekreteryası hizmet verirken, hastalar da kontrol, pansuman, ilk başvuru, yatış gibi durumlarına göre bilgisayar ortamında özel sıralamaya tabi tutuluyor. Hastaların bu durumları başvurularında kayda geçiriliyor. Bilgisayar ekranında hastaların ‘özel durumu’nu belirleyen poliklinik hekimi öneme göre ‘iş listesi’ hazırlıyor. Hastaları elektronik ortamda özel durumlarına göre belirlenen sıra içinde çağırarak, mağduriyet yaşamadan hizmet almalarını sağlıyor.
TETKİK SONUÇLARI İNTERNETTE
Cep telefonundan SMS ile poliklinik muayene randevusu alınabilen hastanede, hastaların internet üzerinden SMS ile randevuları, kontenjan açığı olup olmadığını takip etmesi planlandı. Randevuların dolu olması halinde, hastanın boşu boşuna SMS göndermesinin önüne geçmek için düşünülen bu yeni uygulamanın çok yakın bir zamanda devreye gireceği belirtildi. Sağlık hizmetlerinde teknolojiden ve elektronik ortamdan daha fazla yararlanmak için bir yenilik daha getirildi. Hastaların laboratuvar tetkik sonuçlarını internet ortamında öğrenmeleri sağlandı. Hastaların hastanenin web sitesine girerek kendilerine verilen protokol numarası ve TC kimlik numaralarını kullanarak tetkik sonuçlarını öğrenmelerine, çıktılarını alarak hekimlerine gösterebilmelerine olanak tanındı. Bu yenilikleri İzmir'de 14 Mayıs Pazartesi günü başlayan Aile Hekimliği Sistemi'ne koordine olabilmek için getirdiklerini belirten Başhekim Prof. Dr. Galip Akhan şöyle konuştu:
“3 yılı aşkın bir süredir şantiye durumundayız. Yapımı biten binalarımızı yeniliklerle hizmete açıyoruz. İnsanlarımız iyi şeylere layık. bu yenilikler de insanlarımıza, hastalarımaza verdiğimiz değerdir. Hastalarımızın ruhsal durumuna değer verdiğimizin göstergesi. Hastalarımızı tedavilerine ve problemlerinin içine sokmak istiyoruz. Yani onlara hastalıklarıyla ilgili bilgi vermek, eğitim vermek de amaçlarımız arasında. Bilindiği gibi Aile Sistemi uygulamada. Ve ileride aile hekimleri bize tetkik, teşhis ve tedavi için hastalarını sevk edecek. Bilgisayar kullananlar için, internet yoluyla laboratuvar tetkiklerini vererek hastaların buraya gelmeden sonuçlarını öğrenmesini sağlamak. Çünkü bize sadece bu tetkikler için gönderilmiş olabilir. Bir diğer yeniliğimiz ise, yine aile hekimlerinin hastasını bize sevk etmesi halinde durumunu, teşhisini, verdiği tedaviyi bize elektronik posta ile bildirmesi olacak. Biz de aynı yolla hastanın durumunu hekime rapor edeceğiz. Hastalarımızın hastanemize huzurla gelmesi, şifa bulup huzurla ayrılması tek dileğimiz.”
30 MİLYON YTL HARCANDI
Öte yandan hastaların radyolojik tetkiklerinin dijital ortamda arşivlenip, hekimlerin bilgisayar ekranından görebildiği hastanede AMATEM, yeni acil ve poliklinik binası için 7 milyon YTL'si tıbbi cihaz, donanım olmak üzere 30 milyon YTL harcandı. Başhekim Prof. Dr. Akhan, ameliyathane, yoğun bakım, patoloji bilimlerinin yer alacağı yeni binanın projesinin hazırlandığını bir ay sonra da start vermeyi planladıklarını söyledi.
Hürriyet