Medimagazin logo

TTB’nin yayın organından ağır eleştiri

Toplum ve Hekim dergisinin “Yayın Kurulu’ndan” bölümünde yer alan giriş yazısında, Üniversite Hastaneleri Birliği Derneğinin “üniversite hastanelerini özel hastaneler statüsüne kavuşturmaya yönelik” faaliyet gösterdiği ileri sürüldü
Kaynak: MEDİMAGAZİN
TTB’nin yayın organından ağır eleştiri
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

ANKARA-Türk Tabipleri Birliği (TTB)’nin yayın organı Toplum ve Hekim dergisinden, Üniversite Hastaneleri Birliği Derneğine eleştiri geldi. Derginin Temmuz-Ağustos 2010 tarihli sayısında yer alan “Yayın Kurulu’ndan” yazısında, Derneğin toplantılarında Sağlık Bakanlığı ve YÖK'ten farklı bir dil kullanıyor görüntüsünde olmakla birlikte, tek çözümü üniversitelerin de özel hastaneler statüsüne kavuşturulmasında gördüklerini iddia etti.

 

Yazıda, sağlık ortamında gelinen nokta özetlenerek, üniversite hastanelerinin kamusal kimliklerinin korunması gerektiği vurgulandı. Üniversite hastanelerinin, Türkiye'de sağlık hizmetlerinin özelleştirilmesi ve piyasaya devrinin tamamlanması önündeki halen en büyük engellerden biri olma özelliğini taşıdığı belirtilen yazıda, “Öncelikle mezuniyet öncesi ve mezuniyet sonrası eğitimin de mekânı olmalarından, akademik ve toplumsal değerlerin her türlü erozyonuna rağmen varlığından, hükümetlerin günübirlik politikalarından doğrudan etkilenmemelerinden kaynaklanan, farkında olmasalar da ve her türlü yıpranmışlığına karşın, gelenekselleşmiş kamucu kimliğe ve role sahipler. Sundukları tedavi hizmetlerinin özel sektör tarafından karşılanması, hatta karşılanmasına talep olunması bile günümüz koşullarında olumsal değil. Sağlık Bakanlığı verilerine göre komplikasyon riski yüksek olan, uzun süre bakım gereken-dolayısı ile kâr edilemeyen-vakalar üniversite hastanelerinde çözümlenebiliyor. Üniversite hastanelerinin büyük çoğunluğu bu tür hizmetleri sundukları için mali olarak zor durumda” denildi.

 

Derginin “Yayın Kurulu’ndan” başlıklı giriş yazısında, mali sıkıntıdan görev çıkartan bir grup üniversite yöneticisinin bir araya gelerek 2009 yılında Üniversite Hastaneleri Birliği Derneğini kurduğu belirtilerek, Derneğin kuruluş amaçları arasında doğrudan yer almasa da bugüne kadar olan icraatları ve öncelikleri ile toplantı gündemleri ve metinleri göz önüne alındığında, “sağlık piyasasındaki paylarını artırabilmenin temel hedef” olarak öne çıktığı ileri sürüldü. Yazıda şunlar kaydedildi:

 

“Başka bir açıdan baktığımızda, bu yapı aracılığı ile üniversite hastaneleri de tıpkı özel hastaneler gibi pastadan aldıkları dilimi büyütme peşindeler. Halen var olan yapıları devam ettiği sürece bu olanaksız. Dernek, toplantılarında Sağlık Bakanlığı ve YÖK'ten farklı bir dil kullanıyor görüntüsünde olmakla birlikte, tek çözümü, üniversite hastanelerinin de sisteme bütünüyle entegre edilmesinde, özetle, özel hastaneler statüsüne kavuşturulmasında gördüklerini izliyoruz.

 

 

Yayın Kurulu’nda kimler var?

Toplum ve Hekim Dergisi’nin Editörlüğünü Yrd. Doç. Dr. Ata Soyer ve Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu yaparken, Yayın Kurulu Doç. Dr. Alpay Azap, Dr. Harun Balcıoğlu, Dr. İlhan Diken, Dr. Tufan Kaan, Dr. Osman Keysan, Dr. Osman Öztürk, Dr. Cegerğun Polat, Dr. Yavuz Üçkuyu, Dr. Eftal Yıldırım ve Dr. Bülent Yılmaz’dan oluşuyor.

ühbd
üniversite hastaneler birliği
toplum ve hekim dergisi
ttb
Yorum (6)
oken orak
kimse ttb nin duyurusuna tenezzül bile etmemiş ttb nin artık değişmesi ve revize olması gerekiyor geçerliliğini kaybetti
0
Cevapla
Faik Çelik
Yıllarca meslek örgütüm İTO ve TTB’de çalıştım, emek verdim, verdiğimden çok fazlasını aldım, birçok şey öğrendim, “çağdaş toplum örgütlü toplumdur” görüşünün doğruluğunu,”mücadele ederken müzakere etmenin” gerekliliğini anladım. Bugün 57 yaşındayım. Dönüp geriye baktığımda ne güzel işler yapıldığını , ne bedeller ödendiğini, ne yürekli insanlar tanıdığımı görüyorum. Ancak TTB yayın organlarından Toplum ve Hekim Dergisi Editör yazısının haksız ve hep eleştirdiğimiz “popülist” bir söylemle kaleme alındığını düşünüyorum. Editörler Kurulu, ÜHBD ve faaliyetlerini yorumlarken , “bir grup üniversite yöneticisinin mali sıkıntıdan görev çıkartan” saptamalarına karşın, aslında kendilerinin durumdan vazife çıkararak bu yazıyı kaleme aldıklarını düşünüyorum. Küçük bir araştırma yapılsaydı, 7 farklı üniversitede yapılan büyük toplantılar ile farklı üniversitelerden farklı düşüncelerden yüzlerce akademisyeni bir araya getiren bu yeni örgütlenmenin hedef konuları arasında “mali durum” ile hiç ilgisi olmayan “affiliyasyon, üniversitelerde yan dallarda zorunlu hizmet, kalite, tıp hukuku, asistan sorunları, üniversitenin asli görevleri” gibi bir çok konunun, Editörler kurulu üyelerinin de yararlanacağı, arşivlerinde olması gereken değerli bilgilerle dolu sunum ve değerlendirmeleri içerdiğini görürlerdi. Önyargıların yerini öngörülerin alacağı bir anlayışın güçlü meslek örgütümüzün gücüne güç katacağına olan inancımla saygılarımı sunuyorum. Dr Faik Çelik
0
Cevapla
dr y.s
arkadaşlar TTB nerede gören var mı? bir sıhhıye meydanında gördüm en son,sonra kayboldular..ezginin günlüğü grubuyla yurtiçi konser turuna mı katıldılar acaba? bulundukları yerden bir güvercin postayla buraya bir haber gönderseler acaba bu müdürlüklere gelen tebligatlarla,bize yapılan baskılar,çeşitli gerekçelerle kırpılan puanlarımızla ilgili net tavrımız son gelişmeler ışığında ne olmalı? bir de GREV gibi birşey duydum sanki bi ara.sahi o ne oldu? haydi TTB..Hekimler ağzından çıkacak bir sözü bekliyor..
0
Cevapla
Dr.Ali
TTB'yi eleştirmek kolay ,önemli olan aktif çalışmak.Meslek örgütlerimize sahip çıkıp çalışmazsak, kölelik sistemine doğru hızla gideceğiz. Müşteri odaklı sistemde köle haline geleceğiz.Birbirimizi ve dernekleri eleştireceğimize, destek verelim sahip çıkalım.Sonra bize sahip çıkacak kimse kalmayacak,sıkıntılarımız pek kimsenin umurunda değil.
0
Cevapla
murat ahmet gürsan
Dr Faik Çelik'in mesajı doğru okunursa TTB yi yıpratan anlayışın ne olduğu açıkca anlaşılır. Editör kurulu gibi, TTB içindeki azınlığın çoğunluğa tahakkümünü iyi algılamak lazım, 80 küsur bin üyenin ne kadarını temsil ediyor bu azınlıktakiler bunu sorgulamak lazım. Her iyi şeye bizden değil veya bizim onayımız yok diye karşı çıkan bu ruh hali,herhalde kendilerinden izin almadan kurulan üniversite hastaneleri derneğinide kendileştirmek istiyorlar. Bu kafayla karşı olduğunuz ne Recep Akdağ ne de Osman Durmuş zihniyetiyle mücadele veremezsiniz ey TTB yöneticilerimiz.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir