ANKARA-Türk Tabipleri Birliği (TTB)’nin yayın organı Toplum ve Hekim dergisinden, Üniversite Hastaneleri Birliği Derneğine eleştiri geldi. Derginin Temmuz-Ağustos 2010 tarihli sayısında yer alan “Yayın Kurulu’ndan” yazısında, Derneğin toplantılarında Sağlık Bakanlığı ve YÖK'ten farklı bir dil kullanıyor görüntüsünde olmakla birlikte, tek çözümü üniversitelerin de özel hastaneler statüsüne kavuşturulmasında gördüklerini iddia etti.
Yazıda, sağlık ortamında gelinen nokta özetlenerek, üniversite hastanelerinin kamusal kimliklerinin korunması gerektiği vurgulandı. Üniversite hastanelerinin, Türkiye'de sağlık hizmetlerinin özelleştirilmesi ve piyasaya devrinin tamamlanması önündeki halen en büyük engellerden biri olma özelliğini taşıdığı belirtilen yazıda, “Öncelikle mezuniyet öncesi ve mezuniyet sonrası eğitimin de mekânı olmalarından, akademik ve toplumsal değerlerin her türlü erozyonuna rağmen varlığından, hükümetlerin günübirlik politikalarından doğrudan etkilenmemelerinden kaynaklanan, farkında olmasalar da ve her türlü yıpranmışlığına karşın, gelenekselleşmiş kamucu kimliğe ve role sahipler. Sundukları tedavi hizmetlerinin özel sektör tarafından karşılanması, hatta karşılanmasına talep olunması bile günümüz koşullarında olumsal değil. Sağlık Bakanlığı verilerine göre komplikasyon riski yüksek olan, uzun süre bakım gereken-dolayısı ile kâr edilemeyen-vakalar üniversite hastanelerinde çözümlenebiliyor. Üniversite hastanelerinin büyük çoğunluğu bu tür hizmetleri sundukları için mali olarak zor durumda” denildi.
Derginin “Yayın Kurulu’ndan” başlıklı giriş yazısında, mali sıkıntıdan görev çıkartan bir grup üniversite yöneticisinin bir araya gelerek 2009 yılında Üniversite Hastaneleri Birliği Derneğini kurduğu belirtilerek, Derneğin kuruluş amaçları arasında doğrudan yer almasa da bugüne kadar olan icraatları ve öncelikleri ile toplantı gündemleri ve metinleri göz önüne alındığında, “sağlık piyasasındaki paylarını artırabilmenin temel hedef” olarak öne çıktığı ileri sürüldü. Yazıda şunlar kaydedildi:
“Başka bir açıdan baktığımızda, bu yapı aracılığı ile üniversite hastaneleri de tıpkı özel hastaneler gibi pastadan aldıkları dilimi büyütme peşindeler. Halen var olan yapıları devam ettiği sürece bu olanaksız. Dernek, toplantılarında Sağlık Bakanlığı ve YÖK'ten farklı bir dil kullanıyor görüntüsünde olmakla birlikte, tek çözümü, üniversite hastanelerinin de sisteme bütünüyle entegre edilmesinde, özetle, özel hastaneler statüsüne kavuşturulmasında gördüklerini izliyoruz.”
Yayın Kurulu’nda kimler var?
Toplum ve Hekim Dergisi’nin Editörlüğünü Yrd. Doç. Dr. Ata Soyer ve Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu yaparken, Yayın Kurulu Doç. Dr. Alpay Azap, Dr. Harun Balcıoğlu, Dr. İlhan Diken, Dr. Tufan Kaan, Dr. Osman Keysan, Dr. Osman Öztürk, Dr. Cegerğun Polat, Dr. Yavuz Üçkuyu, Dr. Eftal Yıldırım ve Dr. Bülent Yılmaz’dan oluşuyor.