Medimagazin logo

Doçent adaylarına sürpriz!

Doçentlik başvuru kriterleri değişti, yayın sayısı arttırıldı.
Kaynak: MEDİMAGAZİN - DR.İBRAHİM ERSOY
Doçent adaylarına sürpriz!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Yüksek Öğretim Kurumu doçentlik kriterleri ile ilgili değişiklikler yaparken başvuru temel alanlarını da değiştirdi. Yeni temel alanların Ekim 2011 tarihinden itibaren, yeni kriterlerin ise Nisan 2012 tarihinden itibaren yürürlüğe girmesine karar verildi.

 

Henüz Üniversitelerarası Kurulun web sayfasına konulmayan ve YÖK’ün sayfasından ilan edilen yeni değişikliklerden bir çok adayın haberi olmadığı tahmin ediliyor. Üniversitelerarası Kurul’un web sayfasında hala eski kriterler yer alıyor. Yeni yayın kritelerinde ise en önemli değişiklik yayın sayısının arttırılması olarak gözüküyor, yeni kriterlere göre başvurulan doçantlik alanlarıyla ilgili 8 makale isteniyor.

 

 

Yayınlarla ilgili yeni kriterler şunlar:

 

Başvurulan doçentlik bilim alanı ile ilgili aşağıdaki özelliklerde; en az sekiz (8) adet makale yayınlamış olmak;

 

I. SCI, SCI-Expanded, SSCI veya AHCI kapsamındaki dergilerde yayınlanmış,  doktora veya tıpta uzmanlık unvanı aldıktan sonra yaptığı çalışmalardan üretilmiş en az beş (5) adet özgün araştırma makalesi :

 

a. En az ikisinde adayın birinci isim olması gerekmektedir.

b. Diğer üç makaleden bir tanesi(birinci isim dışındaki) doktora ya da uzmanlık/yan dal uzmanlık tezinden üretilmiş olabilir.

c. Tıp ve Veteriner Bilimleri alanında en az bir yayının SCI, AHCI ya da SSCI kapsamındaki bir dergide olması gerekir.

 

II.Diğer makaleler (5 özgün araştırma makalesi dışında kalan 3 makale) uluslararası veya ulusal hakemli dergilerde de yayınlanmış olabilir (Bir tanesi derleme veya olgu sunumu olabilir).

 

Yeni Sağlık Bilimleri Temel Alanları için TIKLAYINIZ

 

doçentlik sınav yönetmeliği
doçentlik şartları
doçentlik
başvuru alanları
Yorum (33)
Haluk MERGEN
Medimagazin'de bugün belirttiğiniz yeni doçentlik kriterleri ile ilgili olarak 1 hatanız var gibime geldi. Kriterlerde ayrıca, olması zorunlu 1 tane 1.isim -sadece SCI'de- (SCI-Expanded'de değil!!!)özgün araştırma makalesi olması gerekiyor diye biliyorum. Bu konuyu netleştirebilir misiniz acaba? Saygılar
0
Cevapla
Hüseyin Uğur Yazıcı
Yeni kriterlerde dikkat çeken husus yayınların niteliğinde bir yükseltme yapılmaksızın yalnızca sayısında artış yapılmış olması. Bu yeni durum kannatimce bilimsel seviyeyi yükseltmeyecek enerji ve maddi olanakların daha fazla israfına yolaçacaktır. Ayrıca nisbeten küçük ya da yeni üniversitelerde yalnız çalışanların (amiyane tabirle tek tabanca olanların)bu kriterleri sağlaması daha zor olabilir. Tabi asıl zorluk doçentlikten profesörlüğe geçmek için sırada bekleyenlerle ilgili olacak. Zira aynı kriterlerin doçentlikten profesörlüğe geçmek için de sağlanması gerekli. Ne diyelim hayırlı olsun.
0
Cevapla
Mehmet Gedik
Haluk Bey, kriterler doğru yazılmış. Yeni kriterleri http://www.yok.gov.tr/index.php?option=com_docman&task=doc_download&gid=710 adresinden inceleyebilirsiniz.
0
Cevapla
mehmet
Bu gun mevcut docentlik kriterleriyle basvurmak suretiyle mulakat sinavindan docent unvanı almak nerdeyse ımkansızdır. Zaten yururlukte olanin resmilesmesidir gelecek kriterler. Asıl degıstırılmesı gereken keyfı mulakat sınavının adıl bır sınava donusturulmesıdır.
0
Cevapla
Osman D
Hatırlıyorum da 1990 lı yıllarda 15 tane yerli yayın ve kolay bir yabancı dil sınavı ile doçent oluyordu. Geçen zaman içerisinde KPDS, ÜDS, SCI yayın sayısının artırılması derken çıta giderek yükseltiliyor. Asıl sorun galiba büyük üniversitelerdeki akademik piramidin tersine dönmesi, yani bölümde bir tane yardımcı doçent, bir tane doçent varken, diğer dört tane öğretim üyesinin profesör olması. Sanırım bunun için şartları gittikçe ağırlaştırıyorlar. Ancak bunlar getirilirken Anadolu'da hiçbir akademik araştırma imkanı, deney laboratuarı olmayan üniversitelerdeki genç akademisyenlere de zalimlik yapılmamalı. Bence ülkedeki üniversiteler ve eğitim hastaneleri, bulunduğu bölge ve sahip olduğu imkanlar ölçüsünde puanlandırılmalı ve bu kriterler o puanlar üzerinden belirlenmeli. Değilse Cerrahpaşa'daki 25 öğretim üyesi ve 50 yıllık cerrahi birikimi olan bölümle Kars Üniversitesi'de aynı bölümdeki yardımcı doçenti aynı kriterlere tabi tutarsanız Kars'taki arkadaşa zalimlik yapmış olursunuz. Sonuçta da zaten zor akademisyen bulan Anadolu Üniversiteleri, iyice zorlanmaya başlarlar. O nedenle biraz adalet ve hakkaniyet lütfen. Saygılarımla.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir