6-10 Ekim 2010 tarihleri arasında Antalya’da yapılan 12. Ulusal İç Hastalıkları Kongresi, performans sistemine ilişkin tartışmalara sahne oldu. Kongrede, dahiliye uzmanlarının hak ettikleri performans payından yararlanamadığı belirtilerek, Performans Yönergesinde yeni düzenlemeler yapılırken iç hastalıkları uzmanlarına haksızlık yapılmaması gerektiği vurgulandı.
Performans sisteminde yaşanan adaletsizliklere dikkat çeken Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Dahiliye Klinik Şefi Dr. Erdal Eskioğlu, Tam Gün Yasası ile vaat edildiği gibi bir gelir artışı yaşamadıklarını anlattı.
Performans payı sıfır
Prof. Dr. Eskioğlu Tam Gün Yasası uygulanmaya başlandıktan sonra asistanlarının sıfır puan performans aldıklarını belirterek şunları anlattı:
“Asistanlara 400-600 TL arası bir para veriliyor. Tam Gün, sizin performanstan alacağınız paranın bir kısmını garanti ediyordu. Ama garanti ettiği zaten hastane ortalamasının çok altında. Bir asistan için 400 TL. benim için 1300 TL. Hastane ortalaması zaten 1900-2000 TL. Benim 1300 liramı garanti ediyor ama eğer 900 TL kazanırsam sıfır performans alıyorum. Yani bana garanti edilen rakamın üzerinde aldığım bir şey yok. Onun için benim asistanlarım geçen ay 400 TL’nin altında performans aldıkları için, garanti altına alınan performans puanının altında kaldıkları için, performans payı olarak bir lira bile alamadılar. Buna karşın Bakanlık zam yaptığını iddia ediyor. Aslında öyle bir durum yok. Zaten alacağınız payı size vermiş gibi gösteriyor ve buna zam diyor. Bakanın geçtiğimiz günlerde ifade ettiği gibi klinik şeflerine 8 bin TL verilmiyor. Bana 5 bin TL’den fazla alan gösterilsin ya da bana 5 bin TL versin ben hemen muayenehanemi kapatırım. Kaldı ki, ben muayenehaneyi doktora verilmiş bir hak olarak görüyorum. Aynı zamanda hastaya da verilmiş bir hak. Size bana devlet hastanesinde 30-45 dakikamı ayırabilir miyim? Mümkün değil. Ben bazen bir buçuk saat hastamı dinliyorum.
İç hastalıklarına sadece 21 puan
Eskioğlu, Performans Yönergesinde yeni düzeltmeler yapılırken iç hastalıkları uzmanlarına haksızlık yapılmaması için şimdiden Sağlık Bakanlığı nezdinde girişimlerin yapılması gerektiğini bildirdi. İç hastalıkları uzmanının bir hasta muayene ettiğinde 21 puan kazandığını, oysa bir psikiyatri uzmanının hasta muayenesi ile 117 puan kazandığını belirten Eskioğlu, psikiyatri ve diğer bazı uzmanlıkların puan cetvelini şöyle örneklendirdi:
Psikiyatri uzmanının hasta muayenesi:
- Hasta muayenesi 20 puan
- Aile görüşmesi 21 puan
- Aile tedavisi 30 puan
- Bireysel psikoterapi 21 puan
- Kişilik testleri 20 puan
- klinik değerlendirme 10 puan
- Nöropsikolojik değerlendirme 15 puan
- Psikiyatrik değerlendirme 15 puan
- Zeka testleri 20 puan
Toplam: 117 puan.
Fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı:
- Muayene 20 puan
- Adale testi 8 puan
- Denge koordinasyon testi 25 puan
- Duyu algı, motor güç muayenesi 25 puan
- Eklem hareket açıklığı 15 puan
- El beceri 25 puan
- Günlük yaşam aktiviteleri 25 puan
- Postür analizi 25 puan
- Skolyoz tayini 25 puan
- Yürüme analizi 25 puan
Toplam: 157 puan.
Nöroloji uzmanı ise:
- Muayene 20 puan
- Denge koordinasyon testi 10 puan
- Adale testi 8 puan
- Duyu algı, motor güç muayenesi 10 puan
Toplam: 48 puan.
Onkoloji uzmanı:
- Muayene 20
- Onkoloji hastası kemoterapi planlama 120
- Onkoloji hastası yan etki değerlendirme 30
- Kemoterapi eğitim, değerlendirme 5
Toplam: 155 puan.
“Diğerleri puan alıyor, biz alamıyoruz”
Eskioğlu, “Bir iç hastalıkları uzmanı hastasının ayak parmakları arasından arter dorsalis pedis ile başlayıp bütün aterlerin muayenesi, hastanın şuur durumu dahil bütün sistemleri tek tek muayene edip değerlendirmektedir. Ayrıca hastanın durumuna göre ailesiyle görüşüp bilgi almakta, hastanın hastalığı hakkında ve tedavisi hakkında bilgi vermektedir. Yukarıda örneklerde görüldüğü gibi iç hastalıkları uzmanlarının da yapmakta olduğu birçok işlemden diğer uzmanlık dalları puan almaktayken, biz puan alamamaktayız. Bu durumda meslektaşlarımız hak ettikleri performans payından yararlanamıyor” dedi.
Bir ayda altı denetim
Denetim amacıyla son bir ay içinde muayenehanesine altı kez gelindiğini belirten Eskioğlu, “Bakanlık muayenehanelerin kapatılması yönünde karar alırsa buna mecburen uyum sağlayacağız. İnsanlar her gün televizyonda bununla ilgili bir şey duyduğu için artık muayenehanelere bile gelemez oldu. Bizim dalda da muayenehanecilik sıfırlandı. Benim şu anda sadece eski hastam geliyor. Mesela geçen gün on sekiz senelik hastam geldi. Memnun olanlar geliyor, yeni hasta muayenehaneye gelmiyor. Durum kötü ve ben zararına çalışıyorum. Ama madem ki bu bir hak ve ben de hakkımı sonuna kadar kullanmak istiyorum. Şu anda Bakanın konuşmalarından korkup da kapatacak olan bir sürü insan var”diye konuştu.