Medimagazin logo

Bakanlık: Asistanların tıbbi uygulamaları tek başlarına yapmaları uygun değildir

Bakanlık: Asistanların tıbbi uygulamaları tek başlarına yapmaları uygun değildir
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

T.C.

SAĞLIK BAKANLIĞI

Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü

Sayı     :B.10.0.SHG.0.18.00.00-252.99-       

28/09/2012

Konu  : Asistan
İlgi: a) Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün 22/03/2011 tarihli ve 12894 sayılı 2011/19 Nolu Genelgesi,
        b) Sağlık Eğitimi Genel Müdürlüğü’nün 15/04/2011 tarihli ve 5662 sayılı 2011/33 Nolu Genelgesi.

İlgide kayıtlı Bakanlığımız Genelgeleri ile asistanların yapacakları uzmanlık bilgi ve becerisi gerektiren tıbbi uygulamalara eğitim görevlisi, başasistan veya uzman tabiplerin nezaret etmesinin yetişmeleri açısından da son derece önemli olduğu belirtilerek asistanların, uzmanlık bilgi ve becerisi gerektiren iş ve işlemleri eğitim görevlisi, başasistan veya uzman tabiplerin gözetiminde ve nezaretinde yapmaları talimatı verilmiş idi.

Asistanlar “eğitim gören” konumunda bulunduklarından ve uzman yetkisine sahip olmadıklarından dolayı uzmanlık bilgi ve becerisi gerektiren tıbbi uygulamaları tek başlarına yapmaları uygun değildir. Ancak her kurumun asistan eğitimlerini; eğitim görevlisi, başasistan ve uzman sayısına göre planlaması gerekmekte olup bir eğitim eğitim görevlisi, başasistan veya uzman birden fazla asistana nezaret edecek şekilde eğitimler organize edilebilecektir. Asistana nezaret eden ilgili eğitim görevlisi, başasistan ve uzmanın bilgisi ve değerlendirmesi bulunmadan hastalara tedavi planlanmayacaktır. Hastalara yapılan uygulamalar ile planlanan tedavilerden, asistana nezaret eden ilgili eğitim görevlisi, başasistan ve uzmanın sorumlu olduğunun hatırlatılmasında fayda görülmüştür.

Uzmanlık bilgi ve becerisi gerektiren her türlü uygulama ve tedavilerin mutlaka ilgili eğitim görevlisi, başasistan veya uzman sorumluluğunda ve nezaretinde yapıldığının ilgili kurum yöneticileri ve eğitim sorumluları tarafından titizlikle takip edilerek uygulamanın doğru bir şekilde yürütülmesinin sağlanması gerekmektedir.

Uygulamanın, İlgide kayıtlı Genelgeler çerçevede yürütülmesi ve ilgili yöneticiler ile eğitim sorumluları tarafından konunun yakından takip edilmesi hususunda gereğini rica ederim.
 Uzm. Dr. İsmail DEMİRTAŞ       
Bakan a.
Müsteşar Yardımcısı

DAĞITIM      :
Valiliklere(İl Sağ. Müd)
    

bakanlık:
asistanların
tıbbi
uygulamaları
tek
başlarına
yapmaları
uygun
değildir
Yorum (9)
isim veremem
ege üniversitesinde asistan olan dr olarak şunu sorabilirmiyim. eğitimimizi muaynehanede mi alalım hocalar muaynehane hastaları dışında zaten hasta bakmıyor onlara da biz dokunamıyoruz. kadın doğum için yanıp tutuşuyordum şimdi her sabah başağrısıyla hastaneye gidiyorum. eğitim yok ama hakaret fazlasıyla...
7
Cevapla
faruk
istanbul hasekiye gidin bakalım asistanmı var yoksa uzmanmı polklinikte bi görün...
1
Cevapla
drm
Bence bakanlık hocaları calistirip performans yaptırmaya çalışacağına kendi egitim araştırma hastanelerinde tüm poliklinik islerini asistana yaptıran, kendi adlarina hasta baktiran uzmanlarla uğraşsın denemesi bedava gezin görün mesai saatinde Ankara'da istanbuldaki egitim(!) araştırma (!) hastanelerini.
1
Cevapla
akyol
Aslında hocaların tıbbi uygulamaları tek başlarına yapmaları uygun değildir, anabilim dalı başkanları bizzat yapmalıdır.
0
Cevapla
Dr.Adana
Bakanlığın bir an önce bu duruma bir çözüm bulması lazım.Özellikle eğitim araştırma hastanelerinin çoğunda tüm yükü asistanlar çekiyor.Eğitim diye bi kavram zaten yok,hiçbir zaman da olmadı maalesef.
1
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir