Medimagazin logo

Botsvana'da ilaç krizi: Ameliyatlar askıya alındı, 'ulusal acil durum' ilan edildi

Afrika ülkesi Botsvana'da, ilaç ve tıbbi malzeme kıtlığı nedeniyle ulusal acil durum ilan edildi.
Kaynak: AA
Botsvana'da ilaç krizi: Ameliyatlar askıya alındı, 'ulusal acil durum' ilan edildi
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Botsvana Devlet Başkanı Duma Boko, devlet televizyonu BTV'de yayımlanan ulusa sesleniş konuşmasında, yaşanan mali kriz ve lojistik sorunları nedeniyle ilaç ve tıbbi malzeme tedarik zincirinde çöküş yaşandığını belirtti.

Boko, bu durumun ülkenin hem sağlık sistemini hem de ulusal güvenliğini tehdit ettiğini vurgulayarak, söz konusu krizle müdahale etmek üzere ulusal acil durum ilan ettiğini açıkladı.

Hükümetin acil ilaç tedariki için 250 milyon pula (yaklaşık 19 milyon dolar) fon ayırdığını kaydeden Boko, ayrıca ilaç ve malzeme dağıtımı için ordunun lojistik birimlerinin görevlendirildiğini belirtti.

Boko, ulusal ilaç tedarik kurumu CMS'yi lojistik sorunlarından ve fiyat artışlarından sorumlu tutarak, "Fiyatlar yer yer 5 ila 10 kat yükseliyor. Böyle bir senaryo mevcut ekonomik koşullarda sürdürülemez." dedi.

Ameliyatlar askıya alındı

Botsvana Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, ülkede hipertansiyon, diyabet, kanser, tüberküloz, astım ve üreme sağlığı gibi alanlarda kullanılan temel ilaçların stoklarının tükendiği ifade edildi.

Açıklamada, bakanlığın ilaç tedarikçilerine 1 milyar pula (yaklaşık 75 milyon dolar) borçlu olması nedeniyle pansuman malzemeleri dahil temel tıbbi ürünlerinin temin edilemediği kaydedilerek, bu nedenle kamu hastanelerinde ameliyatların askıya alındığı belirtildi.

botsvana
ilac krizi
ameliyat
ulusal acil durum
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir