Medimagazin logo

Akademisyenlerin hastane dışında mesai sonrası çalışma hakkı TBMM gündeminde

İyi Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, hastane dışında mesai sonrası çalışma hakkı ile ilgili sözleşmelerin uzun zamandır onaylanmaması konusunu TBMM gündemine taşıdı
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Akademisyenlerin hastane dışında mesai sonrası çalışma hakkı TBMM gündeminde
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

2014 yılı sonrası devlet üniversitesindeki öğretim üyelerine üniversite, özel hastane ve öğretim üyesi arasındaki kurumsal sözleşme ile hastane dışında mesai sonrası çalışma hakkı verilmişti. Kanunla belirlenen bu hakla üniversiteler gelir sağlamakta, öğretim üyesi ise bu hakka ancak belli sayıda hasta muayene edip ameliyat ederek, yayın gibi akademik faaliyet göstererek ve belli oranda hekimle kısıtlanarak rektörlük tarafından izin ile sahip olabilmekteydi. Ancak uzun zamandır sözleşmelerin Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanmaması nedeniyle birçok öğretim üyesi istifanın eşiğine geldi. Konu şimdi TBMM gündeminde.

Muayenehanesi olan akademisyenler için kapatma genelgesi

İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, öğretim üyelerinin sıkıntısına dikkat çekerek konuyla ilgili Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın cevaplaması isteğiyle soru önergesi verdi. 

Üniversitedeki birçok öğretim üyesi istifa etmeyi düşünüyor!

Türkkan önergesinde, sözleşmelerin onaylanmaması nedeniyle öğretim üyelerinin üniversiteden istifa ederek, özel hastanelerde çalışmayı planladıklarına, ekonomik kaygılar ve özel hastanelerdeki cazip imkanlar nedeniyle istifanın eşiğine geldiklerine dikkat çekti.

Türkkan önergesinde Sağlık Bakanı Koca’ya öğretim üyelerinin mağduriyet yaşamasına neden olan söz konusu sözleşmelerin ne zaman onaylanacağını sordu. İYİ Partili Türkkan ayrıca, öğretim üyelerinin yaşadığı bu durumun önüne geçmek amacıyla Sağlık Bakanlığı’nın bir çalışması olup olmadığı sorusuna da cevap istedi.

 İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Türkkan 4 soru yöneltti

 İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan’ın önergesi ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya yönelttiği sorular şu şekilde:

2014 yılı sonrası devlet üniversitelerindeki öğretim üyelerine üniversite, özel hastane ve öğretim üyesi arasındaki kurumsal sözleşme ile hastane dışında mesai sonrası çalışma hakkı verilmiştir. Kanunla belirlenen bu hakla üniversiteler gelir sağlarken, öğretim üyeleri bu hakka ancak belli sayıda hasta muayene edip ameliyat ederek, yayın gibi akademik faaliyet göstererek ve belli oranda hekimle kısıtlanarak rektörlük izni ile sahip olmaktaydı.

Yaklaşık 10 aydır tüm kurumsal sözleşmelerin Sağlık Bakanlığı’nca onaylanmayarak bekletildiğini belirten öğretim üyeleri, bu nedenle üniversiteden istifa ederek, özel hastanelerde çalışmayı planladıklarını söylemekte, ekonomik kaygılar ve özel hastanelerdeki cazip imkanlar nedeniyle istifanın eşiğine geldiklerini vurgulamaktadırlar. Öğretim üyeleri bu durum nedeniyle birçok hastanın tedavisinin, önemli ameliyatların sekteye uğrayacağı ve kalifiye hizmete ulaşmak için vatandaşın özel hastaneye gitmek dışında başka bir çaresinin kalmayacağı endişesi taşımaktadır.  Ayrıca eğitimin kalifiye öğretim üyelerin kaybından dolayı kötü yönde etkileneceğini, bu üniversitelerde eğitim gören öğrencilerin büyük mağduriyet yaşamasına neden olacağını da vurgulamaktadır.

Söz konusu sıkıntıyı yaşayan öğretim üyeleri; kanuni hakla belirlenen, belli şartlarla düzenlenebilen kurumsal sözleşmelerin bir an önce imzalanmasını ve böylece istifaların önüne geçilmesini talep etmektedirler.

Bu bilgiler çerçevesinde;

1 - Devlet üniversitelerinde görev yapan öğretim üyelerine mesai sonrası çalışma hakkı tanınması ile ilgili üniversite, özel hastane ve öğretim üyesi arasındaki kurumsal sözleşmeler neden onaylanmamaktadır, bu sözleşmelerin yaklaşık 10 aydır bekletilmesinin gerekçeleri nelerdir?

2 - Öğretim üyelerinin mağduriyet yaşamasına neden olan söz konusu sözleşmeler ne zaman onaylanacaktır?

3 - Ekonomik kaygılar ve özel hastanelerdeki cazip imkanlar nedeniyle istifanın eşiğine gelen öğretim üyelerinin yaşadığı bu durumun önüne geçmek amacıyla Bakanlık olarak bir düzenleme planlanmakta mıdır?

4 - Eğitimin kalifiye öğretim üyelerin kaybından dolayı kötü yönde etkilenmemesi ve bu üniversitelerde eğitim gören öğrencilerin mağduriyet yaşamaması için birtakım tedbirler alınması düşünülmekte midir, bu tedbirler nelerdir?

Muayenehanesi nedeniyle hukuki işlem başlatılan 35 profesör istifa etti

tbmm
lutfu turkkan
hastane disinda mesai sonrasi calisma hakki
Yorum (2)
DrSinan
doç ve prof lara mesai sonrası muayenehane açma hakkı verilmelidir. aksi halde halkın hocalara ulaşması engellenmiş oluyor. üniversitelerdeki mesai dışı muayene ücreti komik rakamlarda. 300-400 tl ücretin %40 ı hocaya kalıyor. bu ücretten damga vergisi dışında kesinti yapılmamalı ve enaz 1000 tl olm
2
Cevapla
Selim Yıldıztepe
üniversitede çalışan yök kadrosu ile saglik bakanlığı kadrosu arasındaki maaş farkını kimse konuşmuyor bile..)) yök kadrolu olanlara yazık, gerçekten, aynı işi yaptığı halde, arkadaşlarindan en az 7-8 bin tl az maaş alıyorlar.. yazıktır, günahtır, bunlarda hiç mi vicdan yok.. eşit işe eşit ücret olm
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir