MEDİMAGAZİN - İnme, dünya çapında önde gelen bir ölüm ve sakatlık nedenidir. Klinik tabloya iki ana tip hakimdir: beyin içindeki kanamadan kaynaklanan intraserebral hemoraji ve beyne giden kan akışının tıkanmasıyla tetiklenen iskemik inme. İskemik inmeler özellikle daha yaygındır. Bununla birlikte, intraserebral kanama geçiren kişiler, ikincil korunma önlemleri söz konusu olduğunda genellikle belirsiz bir alanla karşı karşıya kalmaktadır.
Araştırma bilgi boşluğunu dolduruyor
Güney Danimarka Üniversitesi'nden ve Amerikan Nöroloji Akademisi üyesi Dr. David Gaist, "Önceki çalışmalar, kanamalı inmenin ardından statin kullanımının yararları ve riskleri konusunda karışık görüşler sunmuştur ve bu da daha fazla araştırma yapılmasını gerektirmektedir" dedi. Bu amaçla araştırmacılar, Danimarka'da ilk kanamalı inmesini geçiren 15.151 kişinin sağlık kayıtlarını analiz ederek kapsamlı bir çalışma yürüttü.
Çalışmada öne çıkanlar: Statin kullanımı ile iskemik inme riski daha düşük
Hastalar kanamalı inme sonrası 30 günden ikinci bir inme, ölüm veya çalışmanın sonuna kadar ortalama 3,3 yıl izlendi. Gaist, "Çalışmamız, statin kullananların bir sonraki kanamalı inme riskini artırmadan, özellikle iskemik bir inme olmak üzere başka bir inme yaşama olasılığının daha düşük olduğunu göstermektedir" dedi.
Ayrıntılı olarak, yüksek tansiyon, diyabet ve alkol kullanımı gibi değişkenler ayarlandıktan sonra, statin kullanımı sonraki inme için %12 daha düşük genel risk ile ilişkilendirilmiştir. Ayrıca, statin kullananlar arasında iskemik inme riski %21 gibi önemli bir oranda azalmıştır.
Verilere daha yakından bir bakış: Kanamalı inme riskinde artış yok
Daha da önemlisi, tekrarlayan kanamalı inme geçiren 984 kişi ile geçirmeyen 3.755 kişi karşılaştırıldığında, statin kullanımı ile başka bir kanamalı inme riskinin artması arasında bir bağlantı kurulmamıştır.
Uyarılar ve geleceğe yönelik öneriler
Umut verici olsa da çalışmanın sınırlılıkları var. Gaist, "Çalışmamız öncelikle Avrupa kökenli Danimarkalı bir nüfusu kapsamaktadır ve bu nedenle evrensel olarak uygulanabilir olmayabilir" diye eklemiştir. Daha çeşitli gruplarda gözlemlenen faydaları doğrulamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
Çalışma Novo Nordisk Vakfı'ndan mali destek almıştır.