Medimagazin logo

Yeni araştırmaya göre ChatGPT acil tıbbi vakaların teşhisinde doktorlar kadar iyi

Yeni yapılan bir pilot çalışmada, yapay zekâ sohbet robotu ChatGPT, acil tıbbi vakaların teşhisinde deneyimli doktorların doğruluğunu yansıtan umut verici bir performans gösterdi. Araştırma, teknolojinin acil tıbbı destekleme ve hasta bekleme sürelerini azaltma potansiyeline sahip olduğunu gösteriyor
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Yeni araştırmaya göre ChatGPT acil tıbbi vakaların teşhisinde doktorlar kadar iyi
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Hollanda'daki Jeroen Bosch Hastanesi'nden Dr. Hidde ten Berg ve Dr. Steef Kurstjens tarafından yürütülen çalışma, Avrupa Acil Tıp Kongresi'nde sunulacak.

ChatGPT, 2022'deki gerçek dünya acil tıp vakaları kullanılarak doktorlara karşı test edildi.

Sonuçlar, ChatGPT ve insan doktorlar tarafından üretilen tanısal kısa listelerde önemli bir örtüşme (yaklaşık %60) olduğunu ortaya koydu.

Özellikle, ChatGPT sürüm 3.5, doktorları bile biraz geride bırakarak, %97 oranında ilk beşinde doğru tanıya yer verdi.

30 hastadan veriler incelendi

Dr. ten Berg ekibin motivasyonuna dikkat çekti: "ChatGPT ile deneyler yapıyorduk ve karmaşık teşhis vakalarını değerlendirme potansiyelinden çok etkilendik. Bu durum, chatbotun acil durumlarda tıp uzmanlarına karşı nasıl bir performans sergilediğini görmek için çalışmamızı tetikledi." dedi.

Annals of Emergency Medicine dergisinde de yayımlanan çalışmada, 30 hastadan elde edilen anonimleştirilmiş veriler kullanıldı. Hastaların semptomları ve fiziksel muayeneleri de dahil olmak üzere doktorların notlarından elde edilen bilgiler iki ChatGPT sürümüne (3.5 ve 4.0) aktarıldı. Yapay zekanın tanı kısa listesi daha sonra doktorların listeleri ve gerçek tanı ile yan yana getirildi.

Örnek vaka, tekrarlayan eklem ağrısı, kızarıklık, şişlik, ateş ve boğaz ağrısından muzdarip olan ve ara sıra parmak uçlarında renk değişikliği yaşayan bir hastaydı. Doktorlar romatizmal ateşe yönelirken, ChatGPT en olası hastalık olarak vasküliti doğru bir şekilde tespit etti.

“Nihai hedef, acil hastalar için hızlı ve doğru teşhislerdir”

Dr. ten Berg şu uyarıda bulundu: "ChatGPT tıbbi bir cihaz değildir ve tıbbi bağlamda kullanımında gizlilik sorunları devam etmektedir. Bununla birlikte, acil servisteki süreçleri hızlandırma potansiyeli yadsınamaz. Yapay zeka özellikle daha az deneyime sahip doktorlara fayda sağlayabilir veya nadir hastalıkların belirlenmesine yardımcı olabilir."

Fransa'daki St Antoine Hastanesi'nden Profesör Youri Yordanov, çalışmaya dahil olmamakla birlikte, bu tür araştırmaların önemini vurguladı. "ChatGPT'yi kliniklere entegre etmekten çok uzak olsak da, potansiyel tıbbi uygulamalar için gelişmekte olan teknolojileri değerlendirmek çok önemlidir. Nihai hedef, acil hastalar için hızlı ve doğru teşhislerdir. Bu alanda devam eden araştırmalar, çalışkan tıbbi personelin çabalarını artırabilir."

chatgpt
yapay zeka
doktor
teshis
acil tibbi vaka
Yorum (1)
nevzat kulukçu
evet hekimlerin suyu ısınıyor demiştik; ufaktan kaynamaya başladı :)
1
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir