Medimagazin logo

Uzman hekim zorunlu hizmet kurasına girmeden yut dışına giderse ne olur?

Kaynak: memurlar.net
Uzman hekim zorunlu hizmet kurasına girmeden yut dışına giderse ne olur?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Merhaba

Türkiye’de araştırma uygulama hastanesinde Üroloji ABD'da asistan doktor olarak çalışmaktayım. 6 aydan kısa bir süre içinde uzmanlığımı alacağım. Zorunlu hizmet kurasına girmeden yurt dışında özel bir hastanede çalışmak istiyorum. (2-3 yıl kadar). Mecburi hizmetimi yapmadan gittiğim takdirde Türkiye'ye dönünce bana uygulanan herhangi bir özel durum var mı?

Mecburi hizmet süreme ekleme yapılıyor mu, para cezası ödemem gerekiyor mu?

Türkiye’de başka bir özel hastaneye geçiş yapabiliyor muyum? .

Bu konuda bana yardımcı olursanız çok sevinirim.

Teşekkür ederim. İyi çalışmalar.

 

Cevap:

7/5/1987 tarih ve 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanununa 21/6/2005tarih ve 5371sayılı Kanunun 1 inci maddesi ile Devlet Hizmeti Yükümlülüğüne ilişkin olarak düzenlemeler 3359 sayılı Kanunun ek 3-6 maddelerine yer almaktadır.

Anılan 3359 sayılı Kanunun ek 4 üncü maddesinde “Tıp fakülteleri dekanlıkları ve eğitim hastaneleri baştabiplikleri mezun olan veya uzmanlık ve yan dal uzmanlık öğrenimini tamamlayan tabip ve uzman tabiplerin isim ve adreslerini onbeş gün içinde Sağlık Bakanlığına bildirmekle yükümlüdürler. Diploma ve uzmanlık belgelerinin Sağlık Bakanlığınca tescil işlemlerini müteakip en geç iki ay içerisinde, Devlet hizmeti yükümlülüğü olan personel, atama yerleri ve atama işlemine ilişkin süreç internet sayfasında ilân edilir. Bu ilân tebligat yerine geçer.

Eş durumu ve sağlık mazereti nedeniyle yapılacak atamalar hariç personelin görev yerleri, tercih hakkı verilmek sureti ile kurayla belirlenir. Atama sonuçlarının internet sayfasında ilânını müteakip, gerekli hallerde belgelerini tamamlamak üzere ilgili personele yirmi gün süre verilir. Devlet hizmeti yükümlülük süresi, personelin atandığı yerde göreve katılması ile başlar.(İptal dördüncü ve beşinci cümle: Anayasa Mahkemesi’nin 8/12/2011 tarihli ve E.: 2010/113, K.: 2011/164 sayılı Kararı ile.)(…)

Devlet hizmeti yükümlülüğü kapsamındaki personel, bu görevlerini tamamlamadan mesleklerini icra edemezler.”hükmü yer almaktadır.

Yukarıda yer verilen hüküm uyarınca;

1- Uzmanlık eğitiminizi tamamlamanızı müteakip 15 gün içerisinde baş tabipliğiniz isminizi ve adresinizi Sağlık Bakanlığına bildirmesi gerekmektedir.

2- Uzmanlık belgelerinin Sağlık Bakanlığınca tescil işlemlerini müteakip en geç iki ay içerisinde, Devlet hizmeti yükümlülüğü atama yerleri ve atama işlemine ilişkin süreç internet sayfasında ilân edilir.

3- Devlet hizmeti yükümlülüğü kapsamındaki personel, bu görevlerini tamamlamadan mesleklerini Türkiye’de (özel hastanelerde dahil) icra edemezler.

4- Devlet hizmeti yükümlülüğünüzü yapmadan yurt dışına çıkmanız halinde yeniden yurda döndüğünüzde bu hizmetinizi tamamlamak suretiyle Türkiye’de mesleğinizi icra edebilir yani diplomanızı kullanabilirsiniz.

5- Devlet hizmeti yükümlülüğünü yerine getirmeyen uzman ve pratisyen hekimler için mer’i mevzuatımızda tazminat (para cezası) ödemesi yönünde bir düzenlemeye rastlanılmamıştır.

uzman
hekim
zorunlu
hizmet
kurasına
girmeden
yut
dışına
giderse
ne
olur?
Yorum (7)
Gonca Koç
Merhaba son kurada mecburi hizmet yükümlüsü olarak atamam yapıldı. Yaklaşık bir yıldır ABD'de bir merkez ile araştırmacı olabilmek için yazışmalarda bulundum ve 1 Ağustos itibariyle bir yıllığına kabul edildim (akseptans aldım). Mecburi hizmet görevime başladıktan sonra dönüşte aynı yerden mecburi hizmetime devam etmek taahhütü ile bir yıllık ücretsiz izin alabilir miyim? teşekkürler
0
Cevapla
hakan
Yurt dışına gitmek istesende uzmanlık diplomanı alamazsın ancak pratisyen hekimlik diplomanla gidebilirsin. Uzmanlık diploman fakülte tarafından düzenlenip bakanlığa gönderilir ve zorunlu hizmetini tamamladığnda sağlık müd. aracılığıyla sana teslim edilir. Zorunlu hizmeti yapmadan diploma yok yani. Ayrıca gıyabında atama yapılır ve gitmezsen mustafi sayılırsın. Türkiyeye döndüğünde zorunlu hizmet için başvurursun ataman yapılır gittiğin yerin zorunlu hizmet gün sayısının iki katını geçmemek üzere ilk atamanla ikinci ataman arasında geçen sürede ceza olarak yansıtılır. Yani zorunlu hizmeti 300 gün ertelediysen ikinci gittiğin yerde +300 gün daha diplomanı alamazsın.
1
Cevapla
Berg Demirli
Gonca ;ucretsiz izin alabilmen için oncelikle mecburi hizmetini bitirmen gerekecek. Birde sanırım ılk kuraya katılmadın mustafi oluyosun 1 yıl sonra otomatik tekrar kuraya katarlar ki bu durumda 2-3 kez mecburi hizmete gitmemeiş olunacagı için total süre çok uzar kanaatindeyim. Yurt dışına gidecek arkadşlar, bence biranevvel önce mecburi hizmeti bitirip diplomalarını alsınlar,hatta en kısa yerleri yazsınlar 350 gunluk mesela..bu konuda ayrıca bilgi isteyenler için mailim:drforny@gmail.com
0
Cevapla
levko
Size önerim, eğer yurtdışında, iyi bir yerde çalışma olanağı bulabilirseniz, bu fırsatı değerlendirip Türkiye'de hem mecburi hizmetten, hem kudurmuş bir hasta popülasyonundan, hem de sizin emeğinizi sömürmeyi ve sizi ezmeyi hedef haline getirmiş pisliklerden kurtulmanız, ve orada mutlu olabilirseniz Türkiye'ye sadece tatillerde gelmeniz.
9
Cevapla
as
Dr. Hakan'ın bahsettiği ceza süresi eklenmesi uygulaması Anayasa Mahkemesinin kararıyla Şubat ayından itibaren kaldırılmıştır. Şu an böyle bir uygulama yok ama döndüğünüzde ne gibi ek maddeler ekleneceğinin de bu ülkede hiçbir garantisi yok maalesef. Bu durumu birebir yaşayan ve yurtdışından döndüğüne bu nedenle pişman olmuş bir meslektaşınız..
16
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir