Medimagazin logo

Ultra işlenmiş gıdalar her 5 erken ölümden 1'inin sorumlusu

Brezilya’da yapılan çalışma, başta paketli ürünler ve hazır yemekler olmak üzere pizza, gazlı içecekler gibi ultra işlenmiş gıdaların her beş erken ölümden en az biriyle doğrudan bağlantılı olduğunu öne sürdü
Kaynak: Posta
Ultra işlenmiş gıdalar her 5 erken ölümden 1'inin sorumlusu
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Türünün ilk örneği bir araştırma, beş erken ölümden birinin doğrudan ultra işlenmiş gıdalarla bağlantılı olduğunu buldu. Pizza, kek ve sosisli sandviç gibi kalorisi yoğun yiyecekler genellikle şeker, tuz ve yağla doludur ve bu da obezite, kalp hastalığı ve diğer kronik hastalık riskini artırır.

Brezilya'daki araştırmacılar, 2019'da yaşları 30 ile 69 arasında değişen yaklaşık 57 bin Brezilyalının ölümünün yüksek oranda ultra işlenmiş gıdalardan kaynaklandığını tahmin ediyor.

Ölümlerin yaklaşık yüzde 22'sinden sorumlu

Bu oranlar, o yaş grubundaki önlenebilir hastalıklardan kaynaklanan ölümlerin yaklaşık yüzde 22'sine ve tüm erken ölümlerin yüzde 10'una tekabül ediyordu.

Uzmanlar, abur cubur tüketiminin daha yüksek olduğu ABD, Kanada ve İngiltere gibi yüksek gelirli ülkelerde tahmini etkinin daha da büyük olacağını belirtti.

 Brezilya'da ölümlerin yüzde 10'dan fazlası beslenme tipinden kaynaklı

São Paulo Üniversitesi'nde beslenme uzmanı olan çalışmanın başındaki ismi Dr. Eduardo Nilson yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Ultra işlenmiş gıdaların tüketimi obezite, kardiyovasküler hastalık, diyabet, bazı kanserler ve diğer hastalıklar gibi birçok hastalık sonucuyla ilişkilidir ve Brezilya’da yetişkinler arasında önlenebilir ölümler ve erken ölümlerin nedenidir. 

Bildiğimiz kadarıyla, bugüne kadar hiçbir çalışma ultra işlenmiş gıdaların erken ölümler üzerindeki potansiyel etkisini tahmin etmemiştir. Bu gıdaların tüketimine atfedilebilecek ölümleri bilmek ve beslenme düzenlerindeki değişikliklerin daha etkili gıda politikalarını nasıl destekleyebileceğini modellemek, hastalıkları ve erken ölümleri önleyebilir.”

2019'da 30-69 yaşları arasındaki Brezilyalılar arasındaki ölümlerin yüzde 10'dan fazlası, dondurulmuş yemekler, etler, şekerli içecekler ve kekler gibi aşırı işlenmiş gıdalardan oluşan beslenme tipinden kaynaklı olduğu ifade edildi.

 Ultra işlenmiş gıdalar bellek sorunları ve zihinsel gerileme riskini artırıyor

 

brezilya
ultra islenmis gida
paketli gida
erken olum
Yorum (1)
Bulent kar
ulkenin geleceği yok ediliyor. saglik sektörü hizmet sektörüdür malesef ülkenin beyinleri ilk on bine 20 bine girenler tip fakültesine giriyor. ve şuan ülkede tek garanti meslek doktorluk ve bunun üstüne tv da her mecrada tek konuşulan hekim maaşları bu meslek bu kadar ozendirilirmemeli
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir