Medimagazin logo

500 bitki eczane raflarına geliyor

Sağlık açısından risk taşıyan 500'e yakın bitki aktarlardan eczane raflarına gelecek. Bitki ve kapsüller artık reçeteyle satın alınacak
Kaynak: SABAH - PINAR ÇELİK-SAFURE CANTURK
500 bitki eczane raflarına geliyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Sağlık Bakanlığı, tıbbi bitkileri mercek altına aldı. Zayıflattığı, cinsel gücü artırdığı iddialarıyla aktarlarda ya da internetten kontrolsüz satılan tıbbi bitki ve bu bitkilerden yapılan kapsüller artık eczanelerde satılacak. Önceki yıl, Kastamonu'da zayıflamak için piyasada satılan Antakya Biberi otu suyu içen Nilay Dinçer'in (23) ölümüyle gündeme gelen, tıbbi bitkiler artık ilaç gibi ruhsatlandırılacak, eczanelerde satılacak. Aktardan ve internetten satışı yasaklanacak ve reklam yasağı gelecek. İlaç Eczacılık Genel Müdürü Saim Kerman, "Bu tıbbi bitkilerin içerikleri ilaç kadar etkin. Bunların kontrolsüz satışına müsaade edemeyiz. Bu bitkiler ve bunlardan yapılan kapsüller eczanelerde aynı ilaç gibi prospektüsü ile birlikte doktor ve eczacı onayıyla satılabilecek" diye konuştu. Aktarlar Derneği Başkanı Mert Ünyazıcı ise "Bu konuda düzenleme getirilmesini biz de isteriz. Ayrımın doğru yapılmasından yanayız" dedi. Biota Laboratuvarları Genel Müdürü Cihat Dündar ise şunları söyledi: "Türkiye'de 3 bine yakın endemik bitki var ancak bunlar tamamen kontolsüz. Aktarlardan alıp test ettiğimiz bitkilerin çoğu sahte çıkıyor ya da hijyenik değil."

Yetkili Sağlık Bakanlığı
Sağğlık Bakanlığı ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkilileri, süpermarketlerde ve aktarlarda satılan bitki kökenli ilaçların, tüketiciye yeterli ve doğru bilgilerle ulaşmadığını tespit etti. Zaman zaman satış noktalarında veya reklamlarda yanlış bilgilendirmeler yaşandığını ve sonuçta tüketici sağlığı açısından ciddi problemlerle karşılaşıldığı sonucuna ulaşıldı. 2010'da bitki kökenli ilaçların ruhsatlandırılması, Tarım Bakanlığı'ndan Sağlık Bakanlığı'na devredildi.

Fazlası zarar veriyor
Fazla kullanıldığında insan sağlığını tehdit eden bitkilerden bazıları şöyle:
AntaKya biberiyesi: Zayıflamak için kullanılıyor.
Ek inasya çayları: Bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı oluyor.
Ginka bluva: Hafıza güçlendirici.
Cak şir otu: Cinsel gücü artırıcı.
Oka liptus: Öksürük ve burun iltihabını gideriyor, idrar yollarını temizliyor.
Isırga n otu: Egzama, böbrek taşı düşürme ve baş ağrısı için kullanılıyor.
Şerbetçİ otu: Sinir yorgunluğu ve uykusuzluk gideriyor.
 

500
bitki
eczane
raflarına
geliyor
Yorum (7)
s
Aktara gidiyordunuz 100g ver diyordunuz şimdi eczaneye gidip 100g ver diyeceksiniz reçete ile satılacağı biraz hayal zira bir çok ilaç reçeteli ama eczaneye gidiyorsunuz parasını verdim mi hemen al
0
Cevapla
Dr
En iyisi ilaçları ve otları karışık yazmak: Bir reçete örneği: Rp 1)5 g kişniş 2)3 g davul tozu otu 3)Duphalac sir 2x1 4)8 g ebegümeci 5)Azitro 500 tb 1x1 6)2 g zıkkım otu
0
Cevapla
polimorfizm
Bu ülkede en zor şey emeğiyle para kazanıp dürüst yaşamak galiba. Hergün bir doktor hakkında saçmasapan bir nedenden dolayı davalar açılırken,sahtekarlara tek kelime eden yok. Adam tip 1 diyabeti insülinsiz tedavi ettiğini, trombozu olan artere stentin gereksiz olduğunu, kolon ca'yı tedavi ettiğini söylüyor (en az 4 kanalda). Makalelerim var diyor, pubmede bakıyorsunuz aynı isimde bir nöroendokrin uzmanının makaleleriyle karşılaşıyorsunuz. Tek ciddi dergide tek bir makalesi yok. Bitkisel tedavi illegal, sorumluluk taşımayan ve bilimsel disiplinden uzak bir yöntemdir. Bazıları etkili olabilir, ancak bilimsel yöntemler bellidir, yaparsın çalışmaları, etkiliyse nobel bile alırsın. Bitkisel ilaçların (!) eczanede satılması onları ne kadar bilimsel yapar merak ediyorum. Bence sahtekarların milleti bu kadar kandırmasına izin verilmemeli.
0
Cevapla
ecz.sena
yukarıda yazılan bitki isimlerinin yanlış yazıldığını belirtmek isterim öncelikle. sayın polimorfizm bitkisel ilaçların yalnızca ve kontrollü olarak eczanelerde satılması sandığınızdan çok daha fazla disiplin getirir ve bilinçsiz tüketim ciddi oranda azalır. mutlaka istisnalar olacaktır. bugün hasta eczaneye gelip zayıflatıcı ürün sorduğunda veya tv den duyduğu bir bitkisel ilacı veya otu sorduğunda ben ona mümkün olduğunca ürün içeriğini, kullanıp kullanmaması gerektiğini, tehlikelerini, yan etkilerini anlatıp ayrıca doktoruna da mutlaka danışması gerektiğini söyleyip gönderiyorum adamı yarım saat sonra ürünü aktardan almış evine doğru giderken görüyorum. ve bu son yıllarda ciddi oranda arttı. tv lere çıkan kendini doktor tanıtan, herbalist, kimya müh.tanıtan adamlar mucizeler yarattığını anlatıyorlar buna bir dur denmesi lazım.
0
Cevapla
ecz emr
bitkisel demek zararsız veya herkesin kullanabileceği anlamına gelmiyor. eczacılık fakültelerinde televizyonlara çıkan tüm o her şeyi bildiğini iddia eden insanların bildiğinden çok çok daha fazlası öğretilmektedir. zaten bitkilerin, bitkisel ilaçların hangi bitkiden nasıl elde edildiği, nasıl ilaç haline geldiği, hangi etken maddesinden hangi etkisi nedeniyle ve hangi endikasyonda kullanıldığı Türkiye'de yalnızca Eczacılık Fakültelerinde ve 2 yıl boyunca Farmakognozi dersi adı altında öğretilmektedir. yani bunların eczanelerde satılması, buna itiraz eden ya da güvensiz bakan doktorlar için bile çok daha güvenli bi durum. doktorlar da bitkilerle ilgili bilgileri eczacıya danışabilirler.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir