Medimagazin logo

Sadece reçete yazılmayan sağlık ocağı tedavisinde katılım payı alınmayacak

SGK’lılar 1 Ekim’den itibaren sağlık ocağına bile katkı payı ödeyecek. Sadece ilaç yazılmayan yeşil kartlılardan para alınmayacak. Özel hastanelere gidildiğinde ödenen katkı payı ise 15 liraya yükselecek
Sadece reçete yazılmayan sağlık ocağı tedavisinde katılım payı alınmayacak
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

SGK’lılar 1 Ekim’den itibaren sağlık ocağına bile katkı payı ödeyecek. Sadece ilaç yazılmayan yeşil kartlılardan para alınmayacak. Özel hastanelere gidildiğinde ödenen katkı payı ise 15 liraya yükselecek

Sağlık harcamalarında tasarrufun yolunu arayan hükümet ilaç giderlerini azaltacak kararın yanı sıra SGK’lıların ve yeşil kartlıların hastaneye gittiklerinde ödedikleri katkı paylarını da artırdı.

Resmi Gazete’de yayımlanan Tedavi Katılım Payının Uygulanması Hakkında Tebliğ’e göre, kapsama dahil kişilerin sağlık kurum ve kuruluşlarındaki ayakta tedavilerine ilişkin hekim ve diş hekimi muayenelerinden birinci basamak sağlık kuruluşları ve aile hekimliği muayenelerinde 2 lira, ikinci ve üçüncü basamak resmi sağlık kurumlarında 8 lira, özel sağlık kurumlarında 15 lira katılım payı alınacak.

Önceki düzenlemede, muayene katılım payları ikinci basamak resmi sağlık kurumlarında 3, eğitim ve araştırma hastanelerinde 4, üniversite hastanelerinde 6, özel sağlık kurum ve kuruluşlarında 10 lira olarak uygulanıyordu. Birinci basamak resmi sağlık kuruluşlarında yapılan muayene ile aile hekimliği uygulamasına geçilen illerde aile hekimi muayenelerinden katılım payı alınmıyordu.

Kapsama dahil kişilerin ayakta tedavilerinde hekim ve diş hekimi muayeneleri sonucunda reçete düzenlenmemesi veya reçete edilen ilaçların temini amacıyla eczanelere müracaat edilmemesi durumunda birinci basamak sağlık kuruluşları ile aile hekimliği muayenelerinde katılım payı alınmayacak. İkinci ve üçüncü basamak resmi sağlık kurumları ile özel sağlık kurumlarındaki muayenelerde ise katılım payı tutarlarında 3 lira indirim yapılacak.

Bakan: Gereksiz ilaç önlenecek

Konuya ilişkin soruları yanıtlayan Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, bu uygulamanın gereksiz ilaç alınmasını önleyeceğini söyledi. Birinci basamak sağlık hizmetlerinde hastaların reçete almadan tedavi olmaları halinde hiçbir ücret ödemeyeceklerini, reçete yazılırsa 2 lira katkı payı vereceklerini anlatan Yılmaz şöyle dedi:

Bizim sağlık sistemimizin temel problemlerinden biri bu. Avrupa’da hastaların yüzde 30-35’ine reçete yazılırken bizde çok yüksek oranda reçete yazılıyor. Bunu bir ölçüde kontrol altına almaya ve gereksiz ilaç almayı önlemeye yönelik bir tedbir bu.

Maliyetlerin de azaltılması gerektiğini vurgulayan Yılmaz, vatandaşları daha alt basamaklara teşvik edici bir sistem oluşturulmak istendiğini kaydetti.


Hangi alanda neler değişti?

- 1. basamak sağlık kuruluşlarında 2 lira, ikinci ve üçüncü resmi sağlık kuruluşlarında 8 lira, üçüncü basamak özellerde 15 lira katkı payı alınacak.

- Diş hekimi muayenesinde daha önce 1’inci basamak sağlık hizmetlerinde ücret ödenmezken, yeni yapılan değişiklikle birinci basamak için 2 TL katkı payı verilecek. Daha önce 3 TL ödenen ikinci basamak ile 4 TL ödenen üçüncü basamak katılım ücretleri 8 TL olarak uygulanacak. Özel sağlık kurumlarında ise katılım payı 10 TL’den 15 TL’ye çıkacak.

- Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu kapsamında yer alanlar ve bakmakla yükümlü oldukları kişilerden, protez ve ortezlerde yüzde 20, yeşil kartlılardan yüzde 10 katılım payı alınacak.

- Katılım payı alınacak vücut dışı protez ve ortezler arasında gözlük cam ve çerçeveleri, ağız protezleri, vücut dışı kullanılan diğer protezler ve ortezler girecek.

- Yardımcı üreme yöntemi uygulayanlardan ilk uygulamada yüzde 30, ikincide yüzde 25 katılım payı talep edilecek.

- Hak sahipleri muayene katılım payı olarak eczaneye ödedikleri tutar karşılığında, eczaneden fiş veya fatura talep etmeyecek.


‘Özel hastaneye de vatandaşa da ceza’

Reşat Bahat Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği Başkanı:

“Tüm gün fakslarımız ve telefonlarımız kilitlendi. Şu anda sektörde büyük bir isyan var. Bu uygulama devam ederse birçok özel hastane kapanacaktır. Bu uygulama hem vatandaşı hem de özel sağlık kuruluşunu cezalandırıcı bir uygulama. Vatandaş bu uygulamayla özel hastaneye muayene ücretinin yüzde 30’unu, devlete ise 15 lira para ödeyecek. Bu uygulamayla devlet hastanın bize verdiği muayene ücreti ondan geri alıyor. Özel sağlık kuruluşları olarak olağanüstü bir toplantı yapıyoruz. Toplu olarak SGK ile anlaşmamızı iptal edebiliriz.”


‘Çalışanlar da olumsuz etkilenir’

Hüseyin Demirdizen İstanbul Tabipler Odası Gen. Sek.:

“Bu düzenleme hem vatandaşı hem sağlık çalışanlarını hem de özel hastaneleri olumsuz etkileyecek. Öncelikle 2 lira da olsa bu uygulamayla 1. basamağa bir fiyat koymuş oluyor. Oysa sağlık ocakları katkı payı ya da yol parası bulamayan en yoksul kesiminin gittiği yerler. SGK pratisyen hekimlerin yazdığı ilaçların büyük çoğunluğunu karşılamıyor. Dolayısıyla bu durum vatandaşı 2. basamağa yönlendirecek. Özel hastanelerinin katılım paylarının 15 liraya çıkarılması da buraya giden hasta sayısını azaltacak. Onlar da çalışanları çıkaracak ya da ücretleri azaltacak.”

MİLLİYET

sadece
reçete
yazılmayan
sağlık
ocağı
tedavisinde
katılım
payı
alınmayacak
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir