2009-2012 yılları arasında Akdeniz Üniversitesi Hastanesinde meydana gelen 5 bin 250 ölümün incelendiği bir araştırmada, 5 bin 212 ölümle ilgili bilgilere tam olarak ulaşılabildi.
Gülizar Zengin ve Mehtap Türkay tarafından yapılan araştırmada, ölen hastaların yatan hastalara oranı yaklaşık yüzde 4 olarak saptanırken, gerçekleşen ölümlerin yüzde 62’sinin erkek, yüzde 38’inin kadın olduğu belirlendi.
En fazla ölüm oranının yüzde 68 ile 45 yaş ve üzeri gruplar olduğu tespit edilen araştırmada, 0-1 yaş arasındaki ölümlerin oranının ise yüzde 9,2 olduğu görüldü.
Ölüme neden olan hastalıkların ICD-10 gruplamasına göre dağılımı incelendiğinde, temel ölüm nedeni olarak ilk sıralarda yüzde 28,8 ile kanserlerin, yüzde 20,1 ile solunum-dolaşım sistemi hastalıklarının yer aldığı belirlendi.
Temel ölüm nedeni olarak; 49 formda “kardiyak arrest”; 41 formda “solunum yetmezliği”; yedi formda “ventriküler fibrilasyon”, üç formda “solunum arresti”, iki formda “üremi” ve iki formda “peritonit” gibi, toplam 104 (yüzde 2,0) formda temel ölüm nedeni olarak belirtilemeyecek semptomların girildiği görüldü.
Ölümlerin bölümlere göre dağılımına bakıldığında ise iç hastalıkları bölümünün yüzde 32 ölüm olayıyla ilk sırada, yüzde 14,1’lik oranla anestezinin ikinci, yüzde 12,5’le de acil tıbbın üçüncü sırada yer aldığı belirlendi.
16. Ulusal Halk Sağlığı Kongresi’nde sunulan araştırmada, ölüm bildirimlerinin doğru yapılmadığı ve bazı bilgilerin eksik, bazılarının ise yanlış doldurulduğu tespiti de yer alırken şu öneriler sıralandı:
“Hastanede ölüm istatistiklerinin her yıl düzenli ve eksiksiz olarak yapılması sağlık sorunlarının daha iyi analiz edilmesi ve ölümlerden koruma hizmetlerinin başarılı olarak yapılmasını sağlayacaktır. Ölüm nedenlerinin tam ve doğru olarak saptanabilmesi için hekim ve sağlık personellerine yönelik kayıt tutma eğitimlerinde bu konulara da ağırlık verilmelidir. Formların yasal prosedüre uygun ve tam olarak doldurulması ile ölüm nedenlerinin saptanabilmesi sağlık hizmetlerinin planlanması açısından yönlendirici olacaktır.”
Kayıtlar neden önemli?
Bireylerin sağlık durumları ve ölümleri ile ilgili bilgiler sağlık kurumları tarafından oluşturulan dosyalara ve belirli kayıt formlarına kaydediliyor. Bu formların eksiksiz doldurulması, toplumun sağlık sorunlarını doğru saptama, buna yönelik hizmet planlanması ve finansmanı, hizmetin etkisinin değerlendirilmesi, beklenen yaşam sürelerinin hesaplanması ve bölgeler, ülkeler arasındaki karşılaştırmalar açısından önem taşıyor.