Medimagazin logo

AŞTİ’de sağlık 112’ye emanet

Ankara Hürriyet, şehir hattına gelen şikayetler üzerine AŞTİ’nin 10 aydır kapalı olan sağlık ocağı sorununu araştırdı.
Kaynak: Hürriyet - Ender Baykuş
AŞTİ’de sağlık 112’ye emanet
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Vatandaşlar günde yaklaşık 20 bin kişinin ziyaret ettiği terminalde yalnızca 112 Ambulansı’nın hizmet vermesini eleştirirken AŞTİ Otobüs İşletmecileri ve Acenteleri Derneği Başkanı Mustafa Tekeli, “Her yere yazı yazdık. Yetkililer ne sağlık ocağı açıyor, ne de özel açılmasına izin veriyor” dedi.

NÜFUSU 20 BİNİ BULUYOR

Küçük bir ilçe nüfusuna yakın insanın gün içerisinde AŞTİ’yi kullandığını dile getiren ve eşi AŞTİ’de esnaf olan Doktor Mücahit Çelik şunları söyledi:
“Çalışan personel ve şehirlerarası yolculuk yapan vatandaşlarla birlikte, AŞTİ’nin nüfusu yaklaşık 20 bini buluyor. Böyle kalabalık bir merkezin bırakın sağlık ocağını küçük bir hastaneye ihtiyacı var.

20 METREYE 20 DAKİKA

Yaklaşık 10 aydır AŞTİ’nin yükünü kapıda bulunan 112 Acil ekibi karşılamaya çalışıyor. Orada bulunan araç hem terminale hem de dışarıya bakıyor. Zaten bir acil durum olduğu zaman, orada bulunan ekibe, ‘gelin hasta var’ diyemiyoruz. Önce 112’yi arıyoruz, sonra onlar yönlendiriyor derken, 20 metrelik mesafeye mecburen 20 dakikada müdahale edebiliyorlar.”

SAĞLIK OCAĞI KAPANDI

AŞTİ’deki sağlık ocağının 10 ay önce kapanması, şehirlerarası otobüs kullanan yolcuları ve terminalde çalışan vatandaşları mağdur etti.
AŞTİ Otobüs İşletmecileri ve Acenteleri Derneği Başkanı Mustafa Tekeli, “Her yere yazı yazdık. Yetkililer ne sağlık ocağı açıyor, ne de özel açılmasına izin veriyor” dedi.
Karayolları Taşıma Yönetmeliği’ne göre, terminallerde bulunması gereken asgari fiziki özellikler arasında sağlık biriminin de yer aldığını dile getiren Tekeli şöyle devam etti:

YASAL DAYANAK ‘YÖNETMELİK’

“Yönetmeliğin 33’üncü maddesinin ikinci fıkrasında, ‘Belirtilen altyapı üzerine inşa edilecek üst yapılarda acil sağlık yardımı, ve benzeri asgari ihtiyaçları karşılayacak şekilde rahat, sağlıklı ve güvenli ortam oluşturulması şarttır’ ibaresi var. İşte bizim yasal dayanağımız bu. Şu an AŞTİ’nin yapısı bu maddeye aykırı düşüyor.

RUHSAT İZNİ ÇIKMADI

sağlık bakanlığı, Ankara Valiliği ve Ankara Halk Sağlığı Müdürlüğü’ne yapıtğım yazılı başvurularda olumlu yanıt alamadık. Bunun üzerine terminal işletmecisi olan BUGSAŞ, özel açılacak polikliniğin kirasından elektriğine, suyundan demirbaşına kadar her şeyi karşılamayı garanti etti. Buna da ruhsat izni çıkmadı. Yani bütün gayretlerimiz boşa gidiyor.”

HASTANEYE İHTİYACI VAR

Küçük bir ilçe nüfusuna yakın insanın gün içerisinde AŞTİ’yi kullandığını dile getiren ve eşi AŞTİ’de esnaf olan Doktor Mücahit Çelik şunları söyledi:
“Çalışan personel ve şehirlerarası yolculuk yapan vatandaşlarla birlikte, AŞTİ’nin nüfusu yaklaşık 20 bini buluyor. Böyle kalabalık bir merkezin bırakın sağlık ocağını küçük bir hastaneye ihtiyacı var.

aşti̇’de
sağlık
112’ye
emanet
Yorum (4)
fatih
Yapacağınız şey basit mücahit bey. Havaalanları gibi bu hizmeti veren yerlerle hizmet alımı anlaşması yapacaksınız. Bu hizmeti sağlık bakanlığı karşılamak zorunda değil, aştide hizmet veren şirket karşılamak zorunda. aynı havaalanı gibi. Gidin esenboğaya, onlar kimle, hangi şartlarda, ne kadara anlaşmış öğrenin. İhale şartnamesinin örneğini de alın, kendinize uyarlayın ve ihale açın. Bu kadar basit. Aile hekimliğine geçildi, artık sağlık ocağı yok, bakanlık oraya asm açamaz, oradaki herkes geçici. Tavsiye ettiğim yöntem dışında da çareniz yok. Yönetmeliğe göre orada bir hasta ölse sorumlusu aşti yönetimidir. Danışmanlık ücretini de adresime gönderin bi zahmet.
0
Cevapla
üç harfli
ASM tanrının emri mi? Ya ASM ya hastane açılacak, açılamayacağı için özelden hizmet alınacak, öyle mi fatih bey? AŞTİ de bir ASM benzeri SM açılamaz mı? Mutlaka ASM mi olmalı? Bu SM'ler AVM yakınlarında, küçük turistik beldelerde, iş yerlerinin yoğun olduğu yerlerde de açılmalı. İşyeri hekimi çalışandan sorumlu, müşteri nereye başvuracak?
0
Cevapla
doğrucu
koskoca istanbul otogarında gerekmiyorda aştidemi gerekiyor. sanırım doktorun kendi ihtiyacı var!! böyle saçma bir haber de olmaz ki.
0
Cevapla
fatih
Üç harfli doktorum, sağlık bakanlığına bağlı doktorların çalışacağı yerler bellidir. PDC'ye göre doktorlar ya ASM, ya TSM, ya Acil S.H. ya da hastanelerde çalışırlar. TSM'ye atanan doktoru aştide görevlendiremezsin. Reçete yazma yetkisi birinci basamakta sadece aile hekimine ait. Eee ne yapacaksın. hem benim bahsettiğim iş yeri hekimi değil, sağlık hizmeti alımı. Aynen havaalanlarındaki sağlık hizmetler gibi. Mesela uçağın bir havaalnına inmesi için havaalnında ambulans bulunması lazım. Bazı küçük illerde bu hizmeti 112'den karşılamaya çalışanlar olmuştu. ne yapıldı havaalanı işletmeleri hizmet alımı yaptı. Bu aştiyi işleten BUGSAŞ da aynı şekilde bir firma ile anlaşma yapmalıdır. Bu iş başka hangi yolla yapılırsa yasadışı olur.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir