Hekimlerin, artık hasta yada hasta yakınları tarafından şiddete uğrayacağı algısını taşıdıklarını bildiren Acil Tıp Uzmanları Derneği Başkanı Doç Dr. Başar Cander "Acil servis tıbbın en zor branşlarından biridir. 2010 yılında Türkiye çapında hastanelerde 70 milyon başvuru alınmıştır. Bazen günde 1000 hastanın geldiği acil servisler bulunmakta, günlük ortalama olarak birinci, ikinci ve üçüncü basamak acil servislere 700 hasta başvurusu yapılıyor'' dedi.
BİR DOKTOR GÜNDE 500 HASTAYA BAKIYOR
Konya Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilimdalı ve Acil Tıp Uzmanları Derneği Başkanı Doç Dr. Başar Cander yaptığı basın açıklamasında Acil Tıp Uzmanlarının yaşadıkları sorunlara değindi.Bir doktorun günde 500 civarında hastaya baktığını ifade eden Cander "Bütün bu şartları sorgulamak, iyileştirmek gerekirken, kan ter içinde çalışan sağlık personellerine yapılan saldırılar hiçbir şekilde kabul edilemez. Görevi başında çalışan sağlık çalışanlarına gösterilen tepki ve şiddetin bitmesi için hastalarımızı ve hasta yakınlarımızı sağduyuya davet ediyorum. Bu tepkiler gösterilirken görevini yapmaya çalışan personellerin ne durumda çalıştıkları sorgulanmalıdır '' dedi.
ELİMİZDE BİR AVUÇ ÇALIŞAN İNSAN KALDI
Cander, "Çok zor şartlarda çalışan bu personellerden hastanemizde bir avuç çalışan kaldı ve bu insanlarda aynı şekilde şiddete maruz kalıyor. Acil serviste çalışan sağlık personellerine daha fazla saygı göstermemiz gerekirken, görevi başında ki sağlık personellerine uygulanan tepki ve şiddet kabul edilebilecek bir tutum değildir. Bu durumda yanlış yönlendirmeler, yanlış eğitimler olduğunu görüyoruz ve en kısa zamanda sağlık çalışanları olarak içinde bulunduğumuz bu durumun iyileştirilmesini istiyoruz '' diye ifade etti.
ACİL SERVİSTE ÇALIŞACAK DOKTOR BULAMIYORUZ
Acil Tıp Uzmanlığı'nın günümüzde en zor uzmanlık dalı olduğunu belirten Cander " Şu durumda 7000 tane Acil Tıp uzmanına ihtiyacımız varken, Türkiye'de bulunan Acil Tıp Uzmanı sayısı ise 400 kişidir. İçinde bulunduğumuz olaylardan dolayı acil serviste kimse çalışmak istemiyor. Doktor, hemşire, malzeme eksikliği derken üzerine birde hasta yoğunluğu ekleniyor. Bu durumları göz önüne alarak sağlık bakanlığı ve sivil toplum kuruluşlarını yardıma davet ediyoruz '' dedi.