İSTANBUL - Aile Sağlığı Araştırma Derneği Başkanı Prof. Hattat’a göre dünyada 119 merkezde uygulanan bu tedavi, lokalize prostat kanseri hastalarına özellikle de erken (evre T1-T2) devrede bulunan, yaşları, genel durumları ve başka rahatsızlıkları nedeniyle prostatektomi için uygun olmayan hastalara veya cerrahi girişime alternatif arayan hastalara öneriliyor. Yöntem, radyoterapi sonrası kanseri tekrar eden hastalarda da etkin olarak kullanılıyor.
Tedavinin bilgisayar kontrollü ve yüksek yoğunluklu ultrason enerjisinin (HIFU) prostat dokusu üzerine odaklanması esasına dayandığını belirten Prof. Hattat yöntem hakkında şu bilgileri verdi:
“Bu odaklanma işlemi sadece odak noktasında ısı artışına sebep olarak çevre doku ve organlara zarar vermeden, yalnızca hedef bölgedeki dokuda tahribat oluşturuyor. Tedavi toplam 1 ile 3 saat sürüyor ve spinal anestezi altında yapılıyor. Son olarak 2004-2010 yılları arasında HİFU uygulanmış hastaların takip sonuçlarını açıklayan araştırmalar, bu tedavinin hasta açısından komplikasyonlarının son derece düşük ve doğru hasta seçiminde etkin sonuçları olduğunu gösteriyor. En önemli avantajları ise etraftaki organlara hasar vermeden kanser dokusuna müdahale edilebilmesi, radyasyonun zararlı etkilerine maruz kalmama, hastanede kalma süresinin kısa olması, tedavinin spinal anestezi altında bir oturumda sonuçlandırılması ve gerektiğinde tekrar edilebilmesi. Eksternal radyoterapi sonrası lokal nükslerin tedavisine olanak tanıması, ayrıca tedavinin herhangi bir nedenle tamamlanamadığı hallerde diğer alternatif tedavi yöntemlerine geçişe olanak sağlaması da diğer avantajları.”
HASTALIĞIN PSİKOLOJİK VE SOSYAL ETKİLERİ DE ÖNEMLİ
Prof. Hattat’ın verdiği bilgilere göre prostat hastalıkları, orta yaş ve üzeri erkeklerin en sık karşılaştığı sağlık problemlerinden biri. İyi huylu prostat büyümesi, prostat kanseri ya da prostat iltihaplanmaları; idrar problemlerine yol açarak sadece fiziksel yakınmalara neden olmuyor, erkekleri psikolojik ve sosyal yönden de etkiliyor. Prostat kanseri ise dünyada akciğer kanserinden sonra en sık görülen kanser türü.
Prostat kanserinde, prostat dokuları anormal ve kontrolsüz bir şekilde büyüyor. Bu kanser, özellikle erken dönemlerinde çok sinsi bir hastalık, kişide kanserle birlikte prostat büyümesi ve buna bağlı şikâyetler yoksa kanserin kendisine özgü hiç bir belirtisi bulunmayabiliyor. Bu nedenle tedavi başarısı için, erken teşhis ile birlikte doğru tedavi seçimi de büyük önem taşıyor.