Medimagazin logo

Eşdeğer ilaçta fark ödemeyin

Devletin eşdeğer ilaç grubundaki en ucuz ilaç bedelini ödemesi nedeniyle eczacılar vatandaşa en pahalı ilacı satıyor. Ancak bu durumda hastalar kendilerine yazılan ilacın eşdeğerini eczacıdan isterlerse ilaç katılım payı ödemekten kurtulabilir
Kaynak: YENİ ŞAFAK
Eşdeğer ilaçta fark ödemeyin
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Devletin eşdeğer ilaç grubu içindeki en ucuz ilaç bedelini ödemesi uygulaması, eczacıların ilaç bedeli üzerinden aldıkları kâr yüzünden ödeme sıkıntısına yol açıyor. Devlet, eşdeğer ilaç grubundaki en ucuz ilacın bedelini yüzde 10'a kadar artırarak öderken, doktorun raporla ilaç kullanan hastalara yazdığı ilaçta dahi eczacılar, vatandaşa eşdeğer ilacı vermeyerek pahalı olanı satıp, kâr paylarını artırıyorlar. Yetkililer, hastaların kendilerine yazılan ilacın eşdeğerini eczacıdan istemeleri halinde, ilaç katılım payı ödemeyeceklerine dikkat çektiler. Yetkililer, raporla kullanılan ilaçlarda da hastaların eşdeğer ilacı istemeleri halinde hiçbir fark ödemeyeceklerine dikkat çektiler. Eczacıların ilacın piyasa satış fiyatı içinde yüzde 14-25'i arasında değişen pay aldıklarını hatırlatan yetkililer, bu durumda eşdeğer ilaç grubunda en ucuz ilacın bedelini devlet ödediği için eczacının da kârının düşük olduğunu belirttiler.

ECZACI PAHALISINI SATIYOR

Bu çerçevede A,B,C isimli eşdeğer grup ilaçta A'nın fiyatı 10 lira, B'nin 11 lira, C'nin de 20 lira olduğu durumda, devlet bu ilaç grubunda en ucuz olan A'nın fiyatını ödediğine işaret eden yetkililer, "Eczacı bu ilaç grubundan yüzde 20 pay aldığında 10 liralık ilaçta 2 lira kazanıyor. Doktor aynı eşdeğer gruptaki C isimli en pahalı ilacı yazdığında ise eczacı yüzde 20 ile ilaçtan 4 lira kazanıyor. Vatandaşa devletin ödediği eşdeğer ilacı teklif etmiyor" dediler. Eczacının ortaya çıkan fiyat farkının nedenini vatandaşa anlatması ve eşdeğer ilacı teklif etmesi gerektiğine dikkat çekilirken, vatandaşların da reçetede fiyat farkı çıktığı zaman eczacıya "devletin tamamını ödediği eşdeğer ilacı istiyorum" demesi gerektiği belirtildi.

 

Fiyatlar aşağıya çekilecek

İlaç fiyatını düşürecek bir çalışma için hükümet kolları sıvadı. Çalışmaya göre, eczacıya ilaç başına bir pay verilmesi üzerinde duruluyor. Yetkililer, bir ilacın satış fiyatı üzerinden eczacının ortalama yüzde 20, depocunun yüzde 7-10 kâr ettiğini, üreticinin kârının da bunlar çıktıktan sonra belli olduğunu belirttiler. Eczacıya ilaç başına 2 lira kâr verildiğinde ise 20 liraya satılan kâr payları düşüldüğünde 14 liraya gerileyen ilacın fiyatı 16 olacak. Bu fiyatta üretici firmanın kârında bir kayıp olmayacağı gibi ortaya çıkan 4 liralık tasarruf da vatandaşa maliyet düşürücü yansıması olacağı belirtiliyor.

 

Üreticilerin kârı büyük

Yetkililer, 50 mg'lik Cozaar isimli tansiyon ilacının 15 yıl önce 30-34 lira arasında olduğuna dikkat çekerlerken, bugün ilacın fiyatının 13 TL'ye gerilediğini kaydettiler. Aradaki fiyat farkını değerlendiren yetkililer, "Geçmişte üretici firmaların ve uluslararası sermayenin ne ölçüde ciddi paralar kazandıkları ortaya çıkıyor" değerlendirmesi yaptılar. Yetkililer, Cozaar isimli ilaca da devletin bugün 7 lira ödeme yaptığını kaydetti.

 

 


 

 

EDİTÖRÜN NOTU:

HABERLE İLGİLİ BİR ECZACI OKUYUCUMUZDAN GELEN AÇIKLAYICI BİLGİ:

Yeni Şafak gazetesinin yazdığı bu haber hiç bir şekilde gerçeği yansıtmamaktadır.
Aksine biz hasta fazla para ödemesin diye sürekli hastaya eşdeğer ilaç temin etmeye çalışmaktayız. 
Bu konuyla ilgili en bariz örnek olarak parasetamol ihtiva eden parol ve eşdeğerleri, flurbiprofen ihtiva eden majezik ver türevlerine bakalım
.

Parol         500mg 20tb 1.24TL, SGK 1.07TL ödüyor.
Parol         500mg 30tb 1.83TL, SGK 1.60TL ödüyor.

Noral         500mg 20tb. 1.01TL, SGK 1.01TL TAM ödüyor. (üretilmiyor) (hekimlerimizin bu ilaçtan haberi bile yoktur)
Kataprin    500mg 20tb. 1.20TL, SGK 1.20TL TAM ödüyor. (üretilmiyor) (hekimlerimizin bu ilaçtan da haberi yoktur)

Parasetamol etken maddesi ihtiva eden ve piyasada olan hiç bir ürünün SGK tam ödemiyor.
Yani farkın sorumlusu para kazanmaya çalışan biz eczacılar değiliz.

Aynı örneği flurbiprofen içeren ilaçlar için inceleyelim:

Majezik   100mg 15tb  6.12TL  SGK 3.86TL ödüyor.
Maximus 100mg 15tb  6.09TL  SGK 3.86TL ödüyor.
Prozejik   100mg 15tb  3.51TL  SGK 3.51TL TAM ödüyor. (bu ilaçtan da hekimlerimizin haberi yoktur.)


Bu şekilde bir çok ilaçta gerçekleşen bu durum için biz hastaya majezik alması durumunda fark ödemesi gerektiğini ama isterse fark ödemeden projezik alabileceğini söylüyoruz. 
Haber tamamen uydurmadır.
eşdeğer
ilaçta
fark
ödemeyin
Yorum (65)
A.G.
"Eşdeğer ilacı teklif etmiyor" denmiş, külliyen yanlış bilgi, eczacı reçetede ne yazdığına bakmaz, muadil verebiliyorsa, acımaz hangi ilaçta fazla MF'si var ise onu verir.
0
Cevapla
A A
Ya Allah Aşkına kimse bilip bilmeden yorum yapmasın gazetenin başlığına bak "hastalar kendilerine yazılan ilacın eşdeğerini eczacıdan isterlerse ilaç katılım payı ödemekten kurtulabilir" Resmen bakkal yorumu.Bu kadar cahilce bir yazı olabilir. katılım payı zaten devletin en ucuz ilaç üzerinden aldığı hastadan paydır cozaar 100 mg olsun ister sarilen 100 mg olsun bunlar eşdeğer ilaçlardır. bu ilaçlar içinde devlet 13,07 oder. emekliden yüzde 10 unu çalışanın yüzde 20 sini tahsis eder. Dipnot Sarilen 13,07 olduğu için hastaya fark çıkarmaz ama Cozaar 15,61 olduğu için hastaya ek 2,5 lira fiyat fark çıkarır. Verin bakalım verebiliosanız Cozaar yerine Sarilen. Kusura bakmasın da SGK "Co-irda" (irbesartan-hidroklorotiyazid) ile "İrda" (irbesartan) ını eşdeğer görüp İRda 33 Co-irda 52tldir bu yuzden hasta 19 tl fark ödemek zorundadır demesini biliyor bunun gibi bir sürü aksaklıklar var önce sistemi düzeltsinler sonra başkaşarına laf etsinler
0
Cevapla
recep ünverdi
pek mantıklı bir haber değil eş değer ilaç vermek eczacının işine gelir aksine hasta illa reçetede yazanı ver diye ısrar eder. eş değer olmayını verince fark çıkar sen hastadan istersin hasta vermez pazarlık eder üç kuruş karda arada kaynar. sürümden kazanmak eczacının işine gelir.
0
Cevapla
ömer f.
Yazdıklarımın aynısını eczaneden isteyeceksin ilaçları al getir ben kontrol edeceğim diyen sözüm ona etik(!) çalışan doktorlara nedemeli.Hatta geçtiğimiz yıllarda hastanın eline yazdığı ilacın stickerlarını tutuşturan doktorlarımız olmadımı. Piyasada yaygın olarak kullanılan enterik kaplı bir ASA 1.76 TL Devlet buna 0.52 kuruş ödüyor.Hadi çık işin içinden.
0
Cevapla
ha
orjinal ilaç tedavi başarısını arttırıyor.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir