Medimagazin logo

Cezalı eczacılar Antalya'yı mesken tuttu

Antalya Eczacı Odası Başkanı Cihan Dinç, usülsüzlük sebebiyle kamu sözleşmesi iptal edilen eczacıların turizm bölgelerine taşındığını söyledi. Dinç, bazı eczacıların burada da usülsüzlüğe devam ettiğini bildirdi
Cezalı eczacılar Antalya'yı mesken tuttu
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Antalya Eczacı Odası Başkanı Cihan Dinç, usülsüzlük sebebiyle kamu sözleşmesi iptal edilen eczacıların turizm bölgelerine taşındığını söyledi. Dinç, bazı eczacıların burada da usülsüzlüğe devam ettiğini bildirdi.




İlaç yolsuzluğu sebebiyle 'görevden men' cezası alan eczaneler, sahil bölgelerinde 'turizm eczacılığı' yapıyor. Resmi kurumlarla anlaşması feshedilerek cezalandırılan bu eczacıların Antalya ve Muğla gibi illeri seçtiği ve buralarda 'kaçak ilaç' sattıkları iddia ediliyor. Mevcut yasalar gereği bir eczacının diplomasına el koymanın mümkün olmadığını belirten Antalya Eczacı Odası Başkanı Cihan Dinç, "Kurum anlaşması feshedilen bir eczanenin ayakta kalması mümkün değil. O yüzden turistin olduğu yerlere gelerek onlara satış yapıyorlar. Antalya'nın Alanya, Kemer ve Manavgat ilçelerinin sahil beldelerinde yoğunluktalar." dedi. Dinç, eczacılara 3 ile 7 yıl arasında değişen men cezaları verilebildiğine dikkat çekerek, şu iddiayı dile getiriyor: "Antalya'ya gelenler bir daha geri dönmüyor. İçlerinde tövbekar olanlar bulunsa da huyundan vazgeçmeyenler var. Bunlar kaçak ilaç işine giriyor."

Geçen yıl 8 milyon turistin ziyaret ettiği Antalya, meslekten men edilerek bölgeleri dışına çıkarılan eczacıların merkezi durumuna geldi. Bu eczacıların turizm bölgelerini seçme sebebini 'nakit parayla ilaç satmak' olarak açıklayan Antalya Eczacı Odası Başkanı Cihan Dinç, kentte bu şekilde çalışan 20'nin üzerinde eczane olduğunu söylüyor. Dinç, 3 ila 7 yıl süreyle kamuya ilaç satmama cezası verilen eczanelerin ayakta kalmasının mümkün olmadığını belirtiyor.

Bazı eczacıların 'ne yapsam diplomam elimden alınmıyor' rahatlığıyla yasal olmayan faaliyetlerine devam ettiğini kaydeden Dinç, şu örneği anlatıyor: "Bizim böyle üzerinde uğraştığımız iki tane eczacı var şu an. Bir tanesine 2 defa meslekten men verdik. Üçüncüsü Danıştay'da, 4'üncüsü Yüksek Haysiyet Divanı'nda. 5'incisini ise geçtiğimiz hafta verdik. Adam suç makinesi gibi." Dinç, bir eczacının hasta muayenesi yapıp ücret aldığını, bunun için de fatura kestiğini anlatarak, 'pervasızlığa' dikkat çekiyor. Dolandırıcılığı alışkanlık haline getiren eczacılar kaçak ilaç işine de giriyor. En çok tercih edilen ilaçlar ise cinsel gücü artırıcı olanlar ve doğum kontrol hapı. Turistler, Avrupa ülkelerine göre daha ucuza satılan bu tür ilaçları kolay satın alıyor.

Muğla Eczacı Odası Başkanı Arif Yılmaz da konunun 'turizm hekimliği' boyutuna dikkat çekiyor. Otellerdeki sağlık ünitelerinin doktorlar tarafından fahiş fiyatla kiralandığına dikkat çeken Yılmaz, turizm hekimleri ile eczanelerinin ortak çalıştığını anlatıyor. Yılmaz'a göre sistem şöyle işliyor: Otelde konaklayan turist rahatsızlanınca oradaki doktora gidiyor. Otel doktoru en pahalı ilacı, gereğinden fazla miktarda yazıyor. Doktor, kendi anlaşmalı olduğu eczaneyi arayarak ilaçları turistin ayağına kadar getirtiyor. Böylece turistin ilacı hakkıyla çalışan diğer eczanelerden almasının da önüne geçiliyor.

Kenan Baş-Zaman

cezalı
eczacılar
antalya'yı
mesken
tuttu
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir