Medimagazin logo

Hastasının kalbine 'cep'inden bakıyor

Kalp yetmezliği hastası Şinasi Bayazıt'a (60) geçtiğimiz yıl kalp pili takıldı.
Kaynak: ZAMAN - ÇAĞLAR AVCI
Hastasının kalbine 'cep'inden bakıyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

 

Ancak Bayazıt'ın kalbinin sürekli kontrol edilmesi gerekiyordu. Bunun için Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde hastanın kalbine bir verici yerleştirildi. Bayazıt'ın kalbinin anlık bilgileri bluetooth sistemi ile cep telefonuna, oradan da Kardiyoloji Klinik Şefi Doç. Dr. Osman Karakaya'nın bilgisayarı ve cep telefonuna aktarılmaya başlandı.
 
Sistem sayesinde birçok hastanın kalp ritim bozukluğu ile gelen acil durumunun önceden fark edildiğini belirten Osman Karakaya, sistemin çalışmasını şu şekilde anlatt: "Bilgiler önce uyduya çıkıyor. Oradan sistemin merkezine gidiyor. Orada sınıflandırılan bilgiler anlık olarak cep telefonumuza SMS ve e-mail olarak posta kutumuza düşüyor. Sistem cep telefonuna, hastanın durumunu üç farklı şekilde tanımlıyor. Bunlar beyaz, sarı ve kırmızı kodlar. Beyaz kod, 'hastanın durumu normal', sarı 'hafif sorunları var ama durum kontrol altında', kırmızı ise 'acil' anlamları taşıyor. Kırmızı kod geldiğinde doğrudan hastaya ulaşıyoruz. Şayet ona ulaşılamazsa 112 Acil'i veya ailesini arıyoruz. Bir an önce hastanın yanına gidilmesini istiyoruz. Hastalar bazen durumunun farkında olamıyor. Bazen şuurları kapanabiliyor. Bu nedenle sistem, hastaya da kendi durumuyla ilgili uyarı gönderiyor. Sistem sayesinde hastanın sürekli hastaneye gelmesine gerek yok. Yılda bir kez gelebilir. Ayrıca mutlaka şehir merkezinde olmasına da gerek yok. İsterse yurtdışına çıkabilir."
 
Uzaktan takip, SGK kapsamına alınmalı
 
Geçer yıl mayıs ayında sisteme dahil olan 4 çocuk babası Şinasi Bayazıt, kendini güvende hissettiğini anlatıyor. "Şu ana kadar doktorum beni aramadı. Ama çok ciddi bir durum olursa arayacak. Ya da 112 ambulansını benim bulunduğum yere yönlendirecek." diyor. Bilgiyi aktaracak cihazı cep telefonu gibi 24 saat yanında taşıdığını kaydeden Bayazıt, "O benim için hayati öneme sahip." ifadelerini kullanıyor. Sistem, Bakırköy ile birlikte Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Klinik Şefi Doç. Dr. Hakan Dinçkal tarafından da uygulanıyor. Önümüzdeki günlerde İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi de bu sistemi kullanmaya başlayacak. Uzmanlar, yeni olan sistemin ileride Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kapsamına alınabileceğini ifade ediyor. Bu sayede hasta daha az hastaneye geleceği için SGK masraflarının düşeceği belirtiliyor. Söz konusu sistemi geliştiren ve kalp pillerine uygulayan Almanya'daki Biotronik firmasının Genel Müdürü Murat Taşkıran isimli bir Türk. Uzaktan takip sistemiyle Almanya'da bin 500 hasta izleniyor.
hastasının
kalbine
'cep'inden
bakıyor
Yorum (1)
Murat Çelik'ten
Kesinlikle bu yüzyılda muhteşem bir olay... Şimdi olaya bir de ülkemiz açısından bakalım... Ülkemizde performans sistemi var değil mi, bundan sonra cepten hastasının kalp pilini takip eden uzmanlarımız 23 puan alacaklar... ( adaletli performans sistemimiz var ya) SGK da 15 tl ödeyecek ( en olmayacak olan senaryo bu) Gâvur çıkar Ay'a; biz kalmışız yaya... (biz hala hekime kaç puan vereceğiz, bu işlemin parası ne olacakla uğraşıyoruz...)
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir