Medimagazin logo

Devlet, hastanın solunum cihazını evine götürüyor

Sağlık Bakanlığı ile SHÇEK'in evde bakım hizmetlerinden sonra, SGK da sağlık için vatandaşın ayağına gidiyor. SGK İstanbul İl Müdürlüğü, Türkiye'de ilk kez solunum yetmezliği çeken hastaların kullanacakları cihazları evlerine teslim ediyor. Uygulama kapsamında şu ana kadar 300 eve gidildi.
Devlet, hastanın solunum cihazını evine götürüyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

 

Kamu kurumları ihtiyaç sahibi vatandaşın ayağına sağlık hizmeti götürmek için birbiriyle yarışıyor. Sağlık Bakanlığı ile Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu'nun (SHÇEK) evde bakım hizmetlerinden sonra Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) da sağlık için vatandaşın ayağına gidiyor. SGK İstanbul İl Müdürlüğü, Türkiye'de ilk kez solunum yetmezliği çeken hastaların kullanacakları cihazları evlerine teslim ediyor. Hasta hastaneden çıkmadan fiyatı 5 bin Euro'ya kadar çıkan cihazları evlerine götüren ekipler, sistemi kurup, hasta yakınlarına bilgi veriyor. 6 ay önce başlayan uygulama ile şu ana kadar 300 eve gidildi.
 
Örnek niteliğindeki hizmet, SGK İstanbul İl Müdürlüğü'ne bağlı Sirkeci Sağlık Sosyal Güvenlik Merkezi tarafından başlatıldı. SGK İstanbul İl Müdürü Mustafa Kuruca, eskiden vatandaşın hastaneden aldığı raporla kendilerine geldiğini ve cihazı evine götürdüğünü belirtirken, "Yeni uygulama ile hasta yakını, kişi hastaneden çıkmadan raporunu bize getiriyor. Biz de gerekli işlemleri yapıp adrese cihazı götürüyoruz." diyor. Uzman ekiplerin hasta taburcu olmadan eve gittiğini aktaran Kuruca, "Burada hem cihazı kuruyoruz hem de hasta yakınlarına nasıl çalıştığı konusunda bilgi veriyoruz. Herhangi bir sıkıntıda bizi aramalarını istiyoruz." diye konuşuyor.
 
Solunum destek cihazlarının solunum tüpü, oksijen konsantratörü ve ventilatör olarak sınıflandırıldığını anlatan Sağlık Müdürü, "Genelde kendi solunum yapabilecek hastalara solunum tüpü ile oksijen konsantratörü veriyoruz. Fakat ALS ya da solunum işini kendi başına yapamayacaklara ventilatör veriyoruz. Bu cihazla hastanın solunum borusuna delik açılarak destek sağlanıyor." bilgisini veriyor. Kuruca, İstanbul genelindeki hastalara son bir yıl içinde 2 bine yakın solunum cihazı verildiğini kaydederken, uygulamadan vatandaşın çok memnun kaldığını sözlerine ekliyor.
 
Sirkeci Sağlık Sosyal Güvenlik Merkezi ekiplerinin cihazı götürdüğü evlerden biri de 66 yaşındaki KOAH hastası Hanife Karaman'a ait. Solunum yetmezliği ve akciğerinde kitle bulunan Karaman, rahatsızlığı 1,5 ay önce artınca Yedikule Göğüs Hastalıkları Hastanesi'ne başvurdu. Doktorların 'evinde solunum destek cihazı bulunması gerekir' raporu üzerine SGK görevlileri, yaşlı kadın taburcu olmadan Bayrampaşa'daki evine gitti. Burada kızı Meral Karacan'a gerekli bilgileri Sirkeci Sosyal Güvenlik Merkezi Müdürü İsmail Terzi, İadeli Cihazlar Şefi Cemal Zabun ve Fatura Kabul Servisi Şefi Barış Dönmez verdi. Annesinin günde bir paket sigara içtiğini anlatan Karacan, eve kadar getirilen hizmetten memnun: "Annem hastaneden çıkmadan altyapı kuruldu. Çok teşekkür ediyorum."
 
Hastalardan Bilal Açıkgöz (64) de Yedikule'de yatarken Avcılar'daki evine cihazı götürüldü. Kardeşi Kerim Açıkgöz, "Ekipler evimize kadar geldi. Ağabeyim bu cihaz sayesinde daha rahat edecek." dedi.
devlet
hastanın
solunum
cihazını
evine
götürüyor
Yorum (5)
Emre
Hastalar hastaneye gelmeden evinde ölsün diye yapılıyordur. ya arkadaş hastaneye gelenin derdine çare olmaktan uzaksınız bilimi mahvetteiniz kaldıki evde tedavii siz halkı evinde öldürürsünüz
13
Cevapla
ali veren
İstanbulda SGK nun solunum yetersizliği çeken hasta vatandaşın ayağına solunum cıhazı getirmesini öğrenince çok memnun oldum.bilindiği gibi evde sağlık hizmetin yurdumuzun her yerinde uygulanmakta olup maalesef istanbulda bu uygulama henüz başlatılamamış vatandaş sabırsızlıkla bekleyiş içindedir.istanbulda ikamet ediyorum.eşim 81 yaşındakalça ameliyatı geçirdikten sonra fizyoterapist temin edemediğimizden yatalak duruma düştü.2 yıla yakındır yatalak hasta durumunda hayatını sürdürüyor ben 84 yaşında günün 24 saatinde ona yalnız olarak hizmet ediyorum.fizik tedavi ve rehabilitasyonla ilgili hastaneye kabul için 1 yıl sonrasına randevu veriliyor.hastanede 1 ay yattı şifa bulmadan taburcu edildi.yalnız solunum cıhazı yardımı ile kalmayıp yatalak hastalara evde FİYOTERAPİST yardımı yapılması hususunda kıymetli katkılarınızı bekliyoruz.
2
Cevapla
ali veen
eşim mualla veren 81 yaşında kalça ameliyatı geçirdikten sonra yürüyemedi 20 aydır yatak hastası olup yatağından çıkmadı devamlı yatmaktan dolayı solunum problemleri baş gösterdi nasıl bir aletle rahat solunum alması sağlanır.bu durumda yardımcı olabilirmisiniz?
6
Cevapla
atakan
saglık bakanı doktorlarla ugraşacagına böyle güzel hizmetleri doktorlarla yapsın hizmette hiç bir doktor karşı cıkmaz ama doktorlara hakaretle ezmekle halka himet ettigini zannediyor.BEN boyle bir zorunluluk yokken kendi istegimle ücret almadan evde hizmede gittim ve cok büyük manevi haz duydum ama ben saglık bakanını hayatı boyunca hiç böyle birşey yaptıgına ınanmıyorum
7
Cevapla
Dr Jane Doe
Ali Veren , maalesef öyle mucize bir alet yok.Yatıyor olması en büyük problem. Hırıltısı varsa hastanızı aspire etmeyi öğrenebilirsiniz belki ama ona da aspirasyon cihazı lazım. Hastayı oturtabildiğiniz adar oturtun, ne fazla nazikçe, ne de canını çok yakmadan, sırtına günde 5-6 kere 5'er dakka vurun. öksürtün. Bol su içirin. Ama bunun yeri burası değil, sürekl, götürdüğünüz doktorlrdan yardım isteyin.
12
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir