Hemşireler ve toplumun, 12 Mayıs Hemşireler Günü’nü kutlamaları gerekirken, 2 binden fazla hemşire ve ebenin katılımıyla Ulusal Sağlık Sistemi’nin son bir yılını değerlendirdikleri anket, gündemde bomba etkisi yarattı. Anket yeni Sağlık ve Sosyal Hizmetler Yasa Tasarısı’ndaki belirsizliğin altını çizerken, Hükümet’in 20 milyar sterlinlik tasarrufunun yaratacağı olumsuzluklara vurgu yaptı.
Katılımcıların dörtte üçü baktıkları hasta sayısında artış olduğunu belirtirken, çalışan sayısında azalma olduğuna dikkat çekti. Bu durumun hasta güvenliği ve bakım hizmetleri kalitesinde düşüşe neden olduğunu bildirenlerin oranının yüzde 64 olduğu saptandı. Ankette katılımcıların yüzde 78’i işverenlerin kısıntıya gittiğini ve işten çıkartmaların yaşandığını belirtti.
Anketi gerçekleştiren sendikanın hemşirelikten sorumlu başkanı Gail Adams, söz konusu anketin sonuçlarının şaşırtıcı olduğu kadar üzücü olduğunu da söyledi. Hükümetin yaptığı kesintiler nedeniyle hemşire ve ebelerin zarar gördüğünü ve bu durumun hasta bakım hizmetlerini olumsuz etkilediğini sözlerine ekledi.
Yeni yasa tasarısının tehlikeli bir deney olduğunu iddia eden Adams, bundan hemen vazgeçilmesi gerektiğini sözlerine ekledi. Adams, Ulusal Sağlık Sistemi çalışanlarının daima harekete ve modernizasyona açık olduğunu belirterek, kanun tasarısının hatalı olduğunu, zamanlamasının da yanlış olduğunu dile getirdi. 20 milyar sterlinlik bir tasarrufun hastaların daha az sayıdaki personelle bakılacağı anlamına geldiğini, hastanelerin kapanmakta olduğunu, bu durumun da hastaların tedavileri için daha uzun süre beklemek zorunda kalması anlamına geldiğini ifade eden Adams, Hükümet’in hastalara verilen hizmeti baltaladığını söyledi.
Kaynak: www.medicalnewstoday.com